Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
11.19

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

13

Natisni članek

Emmanuel Macron Angela Merkel Evropska unija Janez Janša Janez Janša

Petek, 17. 7. 2020, 11.19

3 leta, 9 mesecev

Janša: Za Slovenijo pomembna sredstva za posodobitev zdravstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

13

Borut Pahor Janez Janša | Voditelji držav članic EU v Bruslju poskušajo doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. | Foto STA

Voditelji držav članic EU v Bruslju poskušajo doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa.

Foto: STA

Voditelji držav članic EU so po nekajurnem premoru s približno enourno zamudo začeli večerjo, na kateri nadaljujejo prizadevanja za dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Še danes pričakujejo nov kompromisni predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

 

Med premorom je bilo več sestankov v ožjih sestavah. Sestali so se predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Poleg tega je imel Michel dvostranski srečanji z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Ločeno srečanje je imela tudi višegrajska četverica. Slovenski premier Janez Janša po neuradnih informacijah na posvetovanjih v ožjih sestavah ni sodeloval, piše STA.

Janez Janša Aleš Hojs
Novice Janša: Ministra Hojsa sem prosil, naj še enkrat premisli o odstopu

Bistvenih premikov za zdaj ni bilo

Ti sestanki kažejo na to, kje se najbolj zatika. Najtrši oreh naj bi bilo vprašanje povezave med vladavino prava in proračunom, kjer sta na nasprotnih bregovih Nizozemska in Madžarska. Kompromis po nekaterih neuradnih navedbah ni zelo daleč. Informacije o dogajanju so sicer skope. Bistvenih premikov za zdaj, kot kaže, ni bilo. Novinarji, ki na novice običajno čakajo v medijskem središču v bližini prostorov, kjer zasedajo voditelji, tokrat zaradi pandemičnih omejitev nimajo dostopa do kompleksa stavb, kjer se dogaja vrh.

Voditelji članic EU so dopoldne v Bruslju začeli dvodnevno srečanje, na katerem bodo poskušali doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Pogajanja so težka. Pred začetkom so se zvrstila svarila, da je to trenutek resnice in da je nujen politični pogum, ter obljube, da bodo storili vse za dogovor ta konec tedna.

Janez Janša, Andrej Plenković
Novice Janša: Bazična turistična dejavnost ne spada med najnevarnejše dejavnosti za širjenje virusa #video

Merklova pričakuje težka pogajanja, Macron previdno verjame v dogovor

EU se spopada s "trenutkom resnice", na kocki je evropski projekt, je ob prihodu opozoril Macron, ki je sicer poudaril, da previdno verjame v dogovor. Obenem je zatrdil, da bodo storili vse, da dogovor dosežejo. Merklova je poudarila, da pričakuje "zelo težka pogajanja", saj so razlike med stališči članic še vedno zelo zelo velike, zato je nemogoče reči, ali bo ta konec tedna mogoče doseči rezultat. Za to bo po njenih besedah vsekakor potrebne veliko pripravljenosti na kompromis.

Francoski predsednik Emmanuel Macron previdno verjame v dogovor, nemška kanclerka Angela Merkel pričakuje težka pogajanja. | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron previdno verjame v dogovor, nemška kanclerka Angela Merkel pričakuje težka pogajanja. Foto: Reuters

Da je manj kot 50 odstotkov možnosti za uspeh tega vrha, je menil nizozemski premier Rutte, ki vodi klub varčne četverice, štirih neto plačnic, ki želijo zmanjšati krovni obseg svežnja, še zlasti pa nepovratna sredstva. Poleg Nizozemske so v tej skupini še Avstrija, Danska in Švedska.

Izhodišče za pogajanja je Michelov kompromisni predlog, ki predvideva prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1.074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, od tega dve tretjini za nepovratna sredstva, tretjino pa za posojila. Med ključnimi odprtimi vprašanji so obseg proračuna in sklada, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, izračunavanje nacionalnih ovojnic, pogojevanje in upravljanje ter novi lastni viri. To je prvo srečanje voditeljev v Bruslju od uvedbe pandemičnih omejitev, ki lahko po nekaterih napovedih traja tudi tri dni.

Janez Janša
Novice Janša: Dogovor glede proračuna EU mora biti čim bližje predlogu komisije

Za posodobitev zdravstvenega sistema

Za Slovenijo je še posebej pomembno, da si v okviru sklada za okrevanje zagotovi dovolj sredstev za posodobitev zdravstvenega sistema, je ob prihodu na vrh EU v Bruslju poudaril slovenski premier Janez Janša. Predsednik vlade je najprej navedel pripravljenost na resna in morda tudi dolgotrajna pogajanja ter upanje na dober dogovor. "Skrajni čas je, da Evropa zagotovi rezultate. Z vsemi močmi si bomo prizadevali za to, da Evropejci ne bodo razočarani," je poudaril Janša.

"Tako za Slovenijo kot za vse preostale članice Unije je ta trenutek še posebej občutljiv zaradi tega, ker nismo popolnoma prepričani, da je nevarnost z epidemijo koronavirusa mimo," je opozoril predsednik vlade. Zaradi tega so po njegovih besedah bistvene še zlasti odločitve v povezavi s skladom za okrevanje in odpornost, saj lahko pomembno dvignejo ne samo finančne sposobnosti za odpravo posledic epidemije, ampak tudi samozavest in zaupanje, ko gre za priprave na morebitno nadaljevanje te nevarnosti jeseni.

"Tako za Slovenijo kot za vse preostale članice Unije je ta trenutek še posebej občutljiv zaradi tega, ker nismo popolnoma prepričani, da je nevarnost z epidemijo koronavirusa mimo," je opozoril predsednik vlade Janez Janša. | Foto: Reuters "Tako za Slovenijo kot za vse preostale članice Unije je ta trenutek še posebej občutljiv zaradi tega, ker nismo popolnoma prepričani, da je nevarnost z epidemijo koronavirusa mimo," je opozoril predsednik vlade Janez Janša. Foto: Reuters

Za Slovenijo je po premierjevih navedbah še posebej pomembno, da si v okviru sklada za okrevanje zagotovi dovolj sredstev za posodobitev zdravstvenega sistema, saj se je v preteklih mesecih pokazalo, da potrebujemo še marsikaj, da bomo v prihodnje pripravljeni na podobne izzive, kot je bila epidemija koronavirusa. Janša je poudaril, da po pogovorih s kolegi iz drugih evropskih držav v zadnjih desetih dneh lahko reče, da obstaja pripravljenost velike večine za to, da dogovor dosežejo danes.

Osebno pa bo zadovoljen tudi, če danes in jutri rešijo najpomembnejša strateška vprašanja, kot so razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili ter ključne številke, nato pa v nadaljevanju, vsekakor pa še ta mesec, rešijo tudi podrobnosti, je premier sklenil izjavo ob prihodu. Voditelji ob prihodu podajajo izjave, novinarska vprašanja pa niso mogoča, saj novinarji zaradi pandemičnih omejitev danes in v soboto nimajo dostopa do stavbe, kjer zaseda vrh, poroča STA.

Janez  Janša, Ursula von der Leyen
Novice Janša se je sestal s predsednico Evropske komisije
Ne spreglejte