Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 11. 2014,
13.55

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša ustavno sodišče pritožba

Četrtek, 27. 11. 2014, 13.55

5 let, 8 mesecev

Janša z ustavno pritožbo zaradi obsodbe v zadevi Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik SDS Janez Janša, ki prestaja dveletno zaporno kazen, je prek zagovornika Francija Matoza na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo zaradi obsodbe v zadevi Patria.

Predvidoma danes naj bi ustavno pritožbo vložil tudi Tone Krkovič, je pojasnil njegov odvetnik Jože Hribernik. Tudi zagovornik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je napovedal, da bo ustavno pritožbo vložil v kratkem.

Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je potrdil, da so danes prejeli Janševo pritožbo. Kdaj jo bo ustavno sodišče obravnavalo, v tem trenutku še ni znano.

Janša na twitterju: V ustavni pritožbi ne predlagamo izločitve dokazov, ker jih ni Janša je kasneje na twitterju zapisal, da v ustavni pritožbi ne predlaga izločitve dokazov, ker jih ni, niti razveljavitve člena zakona, da si ne bi kdo na ta način opral rok. Objavil je tudi člene ustave, na katere se sklicuje v ustavni pritožbi: "Vložena Ustavna pritožba zaradi kršitev pravice do neodvisnega sodišča, načela zakonitosti v kazenskem pravu, pravice do obrambe, enakega varstva pravic, načela nedolžnosti. Po njegovem mnenju so kršeni 22., 23., 27., 28. in 29. člen ustave ter 6. člen evropske konvencije o človekovih pravicah.

Zdaj ustavno, ostane jim še evropsko Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna, trojica je na to odločitev odgovorila z zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovno sodišče je zahteve zavrnilo, vsi trije pa že prestajajo zaporne kazni.

Že med procesom so napovedali, da bodo, če bo potrebno, pravico iskali na ustavnem sodišču in na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Pritožba je bila enkrat že zavržena Ustavno sodišče lahko pritožbo sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve. Ustavno sodišče lahko v postopku odločanja o ustavni pritožbi posamičen akt odpravi oziroma razveljavi in vrne zadevo pristojnemu sodišču v novo odločanje. Če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji, lahko tudi samo odloči o sporni pravici oziroma svoboščini.

Janša se je na ustavno sodišče obrnil že po drugostopenjski sodbi, a so sodniki tedaj pritožbo zavrgli, saj Janša še ni izčrpal vseh pravnih sredstev.

Ne spreglejte