Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Miro Cerar

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 12.46

8 let

Janša volitve primerjal s Titovim lovom na privezanega medveda

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SDS Janez Janša je v DZ opozoril, da nad volitvami visi dvom o legitimnosti in da bi se kandidat za mandatarja moral vprašati, kaj se bo zgodilo takrat, ko bo ta dvom potrjen.

V zvezi z dvomom o legitimnosti volitev je omenil anekdoto, v kateri se je v sredini sedemdesetih jugoslovanski diktator Josip Broz - Tito odpravil na lov v enega od slovenskih gozdov, njegovi privrženci pa so mu, da bi ga zadovoljili, za drevo privezali medveda, da ga je lahko ustrelil, nato pa mu čestitali za ulov.

"Cerarja sprašujem, ali bi tudi on čestital lovcu, ki je ustrelil privezanega medveda," je dejal.

Janšo skrbi nizka volilna udeležba Po njegovih besedah pri volitvah ni težava le vpliv zadeve Patria, ki je krojila že četrte volitve zapored, ampak tudi to, da polovica volilnega telesa ni volila, ker ne verjame več v parlamentarno demokracijo. "To me skrbi, in če bi bil kandidat za predsednika vlade, bi me še bolj," je dejal.

Janša meni, da je položaj v državi takšen, da bi bilo delo težko tudi za najsposobnejšo vlado z natančno izdelanim programom. Kot ključno težavo je izpostavil razdeljenost slovenskega naroda, ki so jo povzročili revolucija, genocid in monopoli, ne pa nedozorelost družbe, kot pravi Cerar. "Če bi bil to vzrok, bi se usedli in počakali, da odrastemo," je poudaril in dodal: "Ne gre za nedozorelost, gre za usodno razdeljenost."

"Pravna država sama po sebi ne bo rešila nič, vladavina prava pa da. To je samo nek nujen formalističen okvir, ki lahko deluje v dobro ali slabo. Tudi Rusija je pravna država, vendar tam ne odloča vladavina prava. Tudi bivša SFRJ je bila pravna država. V zadnjih 10 letih je več kot tisoč slovenskih sodnikov kršilo človekove pravice," pa je dejal o vladavini prava v Sloveniji.

"Cerar ni predstavil niti ene številke" "V predstavljenem programu nismo slišali niti ene številke in niti enega roka. Še noben kandidat ni predstavil takšnega programa," trdi Janša. "Skrbi me nonšalantnost v zvezi s tem, da smo preveč zadolženi in da preveč porabimo. Škarje so vse bolj zaprte in kljub zelo resni situaciji se tisti, ki ustvarjajo javno mnenje, zatekajo k iluziji, da situacija še ni takšna," je še opozoril.

Poudaril je še: "Da smo zadolženi in moramo vsako leto vračati milijardo obresti in nekaj milijard glavnice, je velik problem. Toliko večji, ker je proračunska poraba v Sloveniji bistveno večja od prilivov. Po eni strani moramo vedno več vračati in ta denar gre ven, po drugi strani si pa še dodatno izposojamo."

Na koncu bodo vsi računi prišli na en naslov "Rezultat teh vprašljivo legitimnih volitev je takšen, da je en politični blok dobil dvotretjinsko večino. Verjamem, da se gospodu Cerarju ni bilo treba preveč truditi, da bi še kakšno stranko dobil v koalicijo. Rezultat je tak, da opoziciji ni treba prevzemati nobene odgovornosti, razen te, da bo spremljala dobre odločitve. To, da je v rokah enega ali ene opcije popolna oblast, pomeni tudi, da bodo na koncu vsi računi prišli na en naslov. To se bo zgodilo kmalu," meni Janša.

"Obstaja ideološka dvotretjinska večina v tem DZ in ne bo izgovorov, da je ta koalicija šibka. Izgovorov ne bo," je sklenil.

Ne spreglejte