SiolNET. Novice Slovenija
0,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša v četrtek začenja razpravo o prihodnosti Evrope

0,95

termometer

Janez Janša
Foto: STA

Premier Janez Janša bo v četrtek na Brdu pri Kranju gostil prvo razpravo v okviru konference o prihodnosti Evrope v Sloveniji. Namen te razprave je oblikovati skupno predstavo o tem, kakšno Evropo si želijo Slovenci in kaj so za to pripravljeni storiti, so sporočili iz kabineta premierja. Udeležil se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na dan Evrope, 9. maja, se je uradno začela konferenca o prihodnosti Evrope, v okviru katere bodo Evropejci izmenjali poglede in iskali odgovore o smeri prihodnjega razvoja celine, vlogi in umestitvi Evropske unije v spremenjenih geopolitičnih razmerjih in tudi o svoji biti.

Kot predsedujoča Svetu EU v drugi polovici leta bo pri vodenju konference pomembno vlogo odigrala tudi Slovenija, ki bo usklajevala in zastopala stališča držav članic. Kot so navedli v kabinetu predsednika vlade, bo skrbela za to, da temeljna vprašanja razprave o prihodnosti Evrope po uniji dobijo ustrezno pozornost. Pripomoči želijo k temu, da se v luči oblikovanja skupnih predstav o rešitvah za prihodnost slišijo različna mnenja, so poudarili.

Janez Janša Novice Janša: Pri socialni politiki se moramo vprašati, kako naprej

"Naš cilj je krepitev skupnega razumevanja izzivov"

Janša Foto: STA "Naš cilj je krepitev skupnega razumevanja izzivov, ki so jim članice lahko kos le, če se z njimi spopadejo skupaj na ravni EU, pa tudi vprašanj, ki jih države lažje rešujejo samostojno in morajo zato v okviru EU imeti ustrezno avtonomijo," so še zapisali v Janševem kabinetu.

Pred Slovenijo je torej odgovorna naloga. "Da bi se je lahko lotili kar najbolj ambiciozno, je treba oblikovati okvirno skupno predstavo o tem, kakšne Evrope si želimo Slovenke in Slovenci in kaj smo za to pripravljeni storiti," so pojasnili.

Zato bo premier v četrtek ob 17. uri na Brdu pri Kranju gostil uvodno tovrstno razpravo z naslovom Prihodnost Evrope – pogovor o strateških izzivih ob začetku vseevropske razprave.

Med sodelujočimi še Pahor, Rupel, Avbelj, ...

V razpravi bodo poleg Janše sodelovali predsednik republike Borut Pahor, njegov svetovalec Ernest Petrič, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, pravnika Matej Avbelj in Jurij Toplak ter nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Razpravo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na vladnem spletnem mestu: https://www.gov.si/neposredni-prenos ter na vladnih družbenih omrežjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin