Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

predčasne volitve

Četrtek, 9. 6. 2011, 20.10

8 let

Janša: Svoje morajo povedati volivci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija čim prej potrebuje vlado s polnimi pooblastili in koalicijo, ki se ne bo prepirala med sabo, je po seji sveta SDS dejal njen predsednik Janez Janša.

V SDS rešitve ne vidijo v nadaljnjih prepirih znotraj iste koalicije, ampak morajo svoje povedati volivci, da dobimo vlado, ki bo imela dovolj veliko legitimnost, pravi Janša. Če bodo sami dobili to zaupanje volivcev, so pripravljeni pri tem sodelovati z vsemi strankami, tudi SD, je dodal. Po njegovih besedah je tudi svet stranke sprejel stališče, da so v primeru, "če največja vladna stranka pristane na skrajšanje te agonije in omogoči Sloveniji, da se ponovno obrne v razvojno smer, pripravljeni sodelovati z njimi, pa tudi z drugimi strankami pri iskanju najboljših rešitev".

"Slovenska politika se je znašla v agoniji"

Predčasne volitve so po mnenju Janše potrebne zato, da se preseka agonija, v kateri se je trenutno znašla slovenska politika. Iz te krize nas po njegovi oceni namreč ne moreta popeljati ne manjšinska vlada ne iskanje novega premiera brez legitimnosti, ki bi jo lahko dobil le na volitvah. "Oblikovanje neke nove vlade z nekim novim naborom profesorjev brez izkušenj pomeni, da bi ta vlada rabila pol leta, da sploh ugotovi, kaj je njeno delo, potem pa bi bila že volilna kampanja in volitve," pravi Janša.

Do predčasnih volitev bi po mnenju predsednika SDS najlažje prišli tako, da bi predsednik vlade Borut Pahor vrnil mandat. "Vmes bi sprejeli dogovor zadostnega števila (46 ali več) poslancev iz koalicije in opozicije, da ne bomo predlagali mandatarja oziroma podprli izvolitev novega mandatarja, in potem so predčasne volitve dejstvo", pravi.

"Ideološki ekskluzivizem nas je že veliko stal" Janša upa, da pri odločanju SD o ponudbi ne bo prevladal "ideološki ekskluzivizem". Slednji je namreč po njegovi oceni Slovenijo že veliko stal "skozi celotno obdobje tranzicije, pa tudi v tem mandatu".

Na vprašanje, kako si predstavlja premostitev razlik med SDS in SD, predsednik SDS odgovarja s koalicijo iz leta 2004. "Takrat je bil jeziček na tehtnici DeSUS. Z njim smo v koalicijski pogodbi dosegli nekatere kompromise, prav tako pa smo s strpnim dogovarjanjem skozi vsa štiri leta skušali držati smer, določeno v koalicijski pogodbi. In zaenkrat je bila ta raznorodna koalicija, ki sicer ni bila brez težav, edina koalicija, ki je zdržala ves mandat," je dejal.

"Najhujša koalicijska kriza v zgodovini Slovenije" Zdajšnjo krizo v vladi Janša sicer vidi kot najhujšo koalicijsko krizo v zgodovini Sloveniji. Po njegovi oceni je bila celo kriza v Demosu manjša, saj slednji ni razpadel tako, "da bi posamezne koalicijske stranke sklicevale svoje organe in tam zabijale nož v hrbet največji vladni stranki, ampak so bili predsedniki strank sposobni sesti skupaj in ugotoviti, da tako ne gre več naprej in da so za predčasne volitve".

Ocene, da Slovenija ni v tako slabem stanju, pa za Janšo niso realne: "Če bi bila država v relativno dobrem stanju, potem ne bi zamrznila proračuna po vsega petih mesecih proračunskega leta. To je najbolj odkrito možno priznanje, da vlada nima pojma v zvezi z načrtovanjem".

Ne spreglejte