Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 11. 2014,
17.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Aleš Primc Miro Cerar Borut Pahor Milan Brglez

Sobota, 8. 11. 2014, 17.38

6 let, 6 mesecev

Janša se vrača z belim panterjem in drugo republiko!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skuhali smo si čaj, vanj namočili piškotke, ki so se nam prijetno topili v ustih, in si razrahljali opanke. Bil je čas za čitanje, ups, arhaizem, za branje. V rokah smo imeli novo knjigo Janeza Janše!

V uredništvu Satirikona imamo res srečo! Najprej smo po naključnem jutranjem brskanju po spletu naleteli na novico o novi knjigi Janeza Janše, objavljeno na spletni strani tednika Demokracija, ki rahlo simpatizira s po krivici obsojenim predsednikom Slovenske demokratske stranke.

Odkritje dragocenega branja Le nekaj ur pozneje se je eden od članov uredništva, prav tako naključno, sprehajal po ljubljanskem Bežigradu in v bližini sedeža SDS na Trstenjakovi ulici našel delovno kopijo celotne knjige, ki bo v nekaj tednih tudi na knjižnih policah. Kako dragoceno branje nam je prišlo v roke!

Ker smo od pisca knjižnih uspešnic navajeni predvsem politično navdahnjenega pisanja – nazadnje je Janša junija letos objavil knjigo Druga republika –, smo ob listanju najnovejšega pisanja osupnili nad premiki v pravo literaturo. Janez Janša je napisal zgodovinski roman! Pritegnil nas je že naslov Noriško kraljestvo – Beli panter.

Ker ste bralci Satirikona vsestransko razgledani in željni vpogleda v preteklost, ne dvomimo, da boste knjigo kupili. Poleg tega jo je mogoče v prednaročilu dobiti za borih 16 evrov, kar je celih devet evrov manj, kot bo stala v redni prodaji.

Tektonika neke knjige V nadaljevanju ponujamo le nekaj utrinkov iz knjige, za katero smo prepričani, da bo prej ali slej prinesla tektonske premike v naši deželi. Po tem kratkem vsebinskem vpogledu pa si bomo drznili napovedati, kako bodo videti ti premiki v mesecih po izidu knjige.

Torej, vse skupaj se dogaja v Noriškem kraljevstvu v zadnjih dveh stoletjih pred Kristusom. Skozi prikaz otroštva in mladostnih let glavnega junaka ter njegove družine in prijateljev spremljamo dileme ustanoviteljev velike plemenske zveze in spremembe, ki jih nastanek kraljestva prinese prebivalstvu. Roman sledi znanim zgodovinskim dejstvom iz tega oddaljenega obdobja, kar prinaša razmeroma trdno oporo napeti in romantični zgodbi.

Če so zmogli Kelti, zakaj ne bi zmogli Slovenci? Tako. In kaj ima ta oddaljena preteklost z današnjimi časi? Vemo, da si to težko predstavljate, a brez naukov zgodovine ni rešitev za prihodnost! Zakaj so se lahko pred 2200 leti tudi na našem ozemlju različna keltska plemena združila, danes pa smo Slovenci tako razklani in v globoki moralni in ekonomski krizi?

Novo čitalniško gibanje Morda se vam bo zdelo smešno, a v uredništvu Satirikona smo prepričani, da se bo po izidu knjige Janeza Janše začelo novo čitalniško gibanje. Čitalništvo? Ste pozabili? Saj vam pravimo, brez naukov zgodovine ni rešitev za prihodnost.

Kar malo pobrskajte, kako usodno pomembno za slovenski narod je bilo čitalniško gibanje. Prav, ni vam treba brskati, tole piše v Wikipediji: Čitalniško gibanje se je na Slovenskem začelo z letom 1861 v Trstu. V čitalnicah se je odvijalo kulturno-politično, narodno in družabno življenje.

Nedolžna branja in prekrvavitev Kdaj, če ne zdaj, potrebujemo ponovno prebujenje, iskrenje novih idej, druženje dobromislečih državljanov in civilno-družbeno akcijo, ki bo prekrvavila Slovenijo? Prepričani smo, da se bo vse skupaj začelo z nekaj nedolžnimi branji Noriškega kraljevstva v knjižnicah.

A občinstva bo z vsakim branjem več. Začetno navdušeno šepetanje se bo sprevrglo v glasna oznanila, da na branjih ne velja manjkati. Nato se bodo začele razprave o celoviti prenovi Slovenije.

Zaton Aleša Primca Odbor 2014 pod vodstvom Aleša Primca bo izgubljal svojo potenco. Ljudje se ne bodo več množično udeleževali shodov ob 17. uri pred ljubljansko sodno palačo, ampak bodo drli v knjižnice in snovali drugo republiko.

Lassie se vrača Ne, to ne bo gibanje, ki se bo oziralo na desno ali na levo oziroma brez idej strmelo v sredino. To bo gibanje, ki bo odvrglo enobarvna oblačila in se odelo v pisano opravo. To bo gibanje, ki bo veliko bolj vztrajno kot Primčevi vztrajniki in celo bolj kot psica Lassie iz znamenitega filma, ki se ji je vedno uspelo vrniti domov.

Bodo Cerar, Pahor in Brglez upali reči ne? Si lahko predstavljate, da bi lahko tej potenci predsednik vlade Miro Cerar rekel ne? Si lahko zamislite, da bi lahko množično gibanje ignoriral predsednik republike Borut Pahor? Si upate pomisliti, da bi lahko takšno voljo ljudstva prezrl le na prvi pogled anemični predsednik državnega zbora Milan Brglez? Seveda ne.

Napovedujemo, da bo v nekaj mesecih vse drugače in da ne bo več izgovorov političnih veljakov, kako se ne da spremeniti ustave, kako je težko poloviti lopove vseh vrst, kako se bomo morali najprej odpovedovati, da bomo prišli na zeleno vejo, in tako dalje in tako naprej.

Pomlad, piškotki in opanke Prišla bo pomlad. V našem uredništvu si bomo spet kuhali čaj. Vanj bomo namakali piškotke, ki se nam bodo prijetno topili v ustih, in si ob branju Noriškega kraljevstva sproščeno rahljali opanke.

Beli panter A v naših tesnih prostorih ne bomo več sami. Drenjala se bo množica poslušalcev, ki se ne bodo prav nič pritoževali nad gnečo. Pozorno bodo poslušali glasne bralce čudovitega romana, ki bo tektonsko spremenil našo deželo v drugo republiko. Z belim panterjem Janezom Janšo na čelu!

Ne spreglejte