Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Jean Claude Juncker pismo

Sreda, 10. 9. 2014, 12.34

8 let

Janša pisal Junckerju: Dobili smo nož v hrbet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če boste vztrajali pri predlogu Alenke Bratušek, naši evropski poslanci ne bodo imeli druge izbire, kot da vas in vašo kredibilnost soočijo z njeno protievropsko držo," je Junckerju pisal Janša.

Zaprti prvak opozicije Janez Janša je v pismu prihodnjemu predsedniku Evropske komisije in nekdanjemu luksemburškemu premierju Jean-Claudu Junckerju zapisal še, da protievropske drže Bratuškove ne bo težko dokazati.

Janša je Junckerju pisal dan pred tem, ko je ta v Bruslju razkril, kateri komisarski kandidati naj bi v njegovi komisarski ekipi zasedali katere položaje. Odhajajoči slovenski premierki je Juncker namenil enega od podpredsedniških mest in energetski resor.

"V časih, ko bi pričakovali vašo pomoč, smo dobili nož v hrbet!" še piše v pismu, ki ga je Janša v vednost poslal še predsedniku Evropske ljudske stranke (EPP) Josephu Daulu, vodji poslancev EPP v Evropskem parlamentu Manfredu Webru in generalnemu sekretarju EPP Antoniu Lopezu-Isturizu.

Junckerja je spomnil, da je na majskih evropskih volitvah v Sloveniji SDS močno zmagala, vladajoča stranka Bratuškove (Pozitivna Slovenija) pa je bila povsem poražena. "Jean-Claude Juncker predlaga, glede na javnomnenjske raziskave, daleč najslabšo premierko v slovenski zgodovini ne le za evropsko komisarko, temveč za podpredsednico komisije," je kritičen Janša ter dodaja, da je Bratuškova med letoma 2012 in 2014 za slovenske medije dala na stotine protievropskih izjav. Navaja njene besede, da je "ubranila Slovenijo pred EU, njena vlada pa je porazila Bruselj". V resnici je njena vlada porazila Slovenijo s povišanjem javnega dolga na zgodovinsko raven, v pismu, napisanem v angleščini, zatrjuje Janša. "Slovenski volivci so kljub izjemni medijski propagandi to prepoznali, le vi ste zamižali pred tem," dodaja.

Janša poziva Junckerja k razmisleku

"To ni Slovenija, o kateri smo sanjali, za katero smo trpeli in se borili; in zagotovo ni EU, ki smo se ji hoteli pridružiti leta 2004," še piše Janša in dodaja, da si ni nikoli predstavljal, da bodo posamezniki, ki so se borili proti evropskim vrednotam, imeli podporo "naših evropskih prijateljev".

Junckerja Janša poziva, naj o predlogu znova razmisli, češ da zlahka odstrani Bratuškovo s predlaganega seznama, saj je tudi brez podpore nove slovenske vlade. Imenovanje kogarkoli drugega ne bi moglo biti slabše, poudarja. "Prosim, ne naredite položaja iskrenih proevropskih sil v Sloveniji neznosnega," Junckerja poziva Janša.

Ne spreglejte