Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
11. 6. 2020,
9.11

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

226

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Statistični urad Evropska komisija

Četrtek, 11. 6. 2020, 9.11

3 leta, 10 mesecev

Janša ostro nad evropskega komisarja. Vpletla se je tudi Fajonova.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

226

"Vašega pisma nisem prejel, so ga pa mediji. Vlada je politično nastavljenega direktorja statističnega urada zamenjala s strokovnjakom s 30 leti izkušenj v tem uradu. Upam, da je to zadnjič, da igrate politično igro za slovensko levico," je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju odgovoril evropskemu komisarju za gospodarstvo Paolu Gentiloniju, ki je Janšo v pismu pozval k pojasnilom ob menjavi generalnega direktorja statističnega urada.

Na Janšev odgovor Gentiloniju se je med drugim odzvala vršilka dolžnosti predsednice SD Tanja Fajon, ki je zapisala:

Odzvali so se še trije slovenski evropski poslanci. Romana Tomc (EPP/SDS) je na Twitterju zapisala, da je Gentilonijeva poteza zelo očitno politično motivirana, podžigajo pa jo slovenski akterji. "Skrajno čudno je tudi to, da komisar dopusti, da javnost za dopis izve prej kot naslovnik. Vlada nikakor ne sme pristati na tak način delovanja Evropske komisije," je dodala.

Irena Joveva (Renew/LMŠ) je tvitnila, da je Janša prvič v zgodovini Slovenije predčasno zamenjal generalnega direktorja Sursa, ko pa ga je Gentiloni povprašal o tem, je komisarja obtožil sodelovanja v politični igri slovenske levice. "Se sliši znano," je še vprašala.

Milan Brglez (S&D/SD) pa je odziv Janše označil kot nedostojen. "Po seriji zunanjepolitičnih 'napak' še nedostojno vedenje Janeza Janše. Po načelu 'kaj nam pa morejo'. Quo vadis, Slovenija," je dodal.

Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu
Novice Janša: Grožnje s smrtjo drugorazrednim so postale del vsakdana

Gentiloni pozval k pojasnilom

Gentiloni je po sredinih navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije". Pismo je poslal ta torek.

Na vprašanje o razlogih za pismo so v tiskovni službi komisije odgovorili, da je "komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja EU".

V tiskovni službi Evropske komisije so na vprašanje STA, kakšen je odziv komisije na premierjev tvit, odgovorili, da je bilo pismo posredovano po elektronski pošti stalnemu predstavništvu Slovenije pri EU ob 17.52 v torek, 9. junija, za nadaljnje posredovanje premierju. "Naslavljanje pisma premierju Janši prek stalnega predstavništva je v skladu s standardno prakso," so še zapisali.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni | Foto: STA , Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni Foto: STA ,

Na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU so v povezavi s posredovanjem pisma sporočili, da je predstavništvo pismo evropskega komisarja za gospodarstvo Gentilonija že preposlalo v prestolnico, in sicer v skladu z ustaljeno prakso komuniciranja med institucijami EU in prestolnicami ter v okviru običajnih in razumnih rokov.

V komisiji pa so še pojasnili, da bodo najprej počakali na premierjev odgovor, preden bodo odločili o nadaljnjih korakih. Odgovor pričakujejo čim prej. Za zdaj je prezgodaj govoriti o tem, ali bo komisija zaradi tega začela pravni postopek proti Sloveniji, so še dodali. Gentiloni je po navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije", poroča STA. 

Janez Janša
Novice Janša pisal Von der Leynovi za umik tožbe zaradi preiskave v Banki Slovenije

Bojan Nastav zamenjan konec maja

Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja statističnega urada Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Statistični svet, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša: Menjava potrebna zaradi odzivnosti

Janša je o Nastavovi razrešitvi za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da bomo, če bomo jutri potrebovali podatke, te dobili," je pojasnil.

Janez Janša
Novice Janša bo moral Bruslju pojasniti menjavo direktorja statističnega urada
Ne spreglejte