SiolNET. Novice Slovenija
3,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša bo moral Bruslju pojasniti menjavo direktorja statističnega urada

3,69

termometer

Janez Janša
Foto: KPV

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je premierja Janeza Janšo v pismu pozval k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Statističnega urada RS, so potrdili v tiskovni službi Evropske komisije.

Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu Novice Janša: Grožnje s smrtjo drugorazrednim so postale del vsakdana

Paolo Gentiloni je po navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije". Pismo je poslal v torek, 9. junija, piše STA.

Menjava bila potrebna "zaradi odzivnosti"

Na vprašanje o razlogih za pismo odgovarjajo, da je "komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja EU".

Statistični urad Foto: STA Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja statističnega Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Statistični svet RS, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili," je pojasnil, še navaja STA.

Borut Pahor Janez Janša Novice Janša: SDS tako velikodušne ponudbe ni dobila nikoli

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin