Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2022,
13.00

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Natisni članek

Državni zbor vlada Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 14. 3. 2022, 13.00

2 leti, 1 mesec

Vlada znova regulira cene goriva, te bodo nižje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Zdravko Počivalšek | "Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto Nebojša Tejić/STA

"Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Da bi umirila razmere na trgu pogonskih goriv, je vlada danes določila najvišje maloprodajne cene goriv. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo treba od torka odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ukrep bo veljal 30 dni.

Cena za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina na Petrolovih črpalkah zunaj avtocest je danes znašala 1,563 evra, dizla pa 1,670 evra. Tako bo z jutrišnjim dnem liter bencina cenejši za šest centov, liter dizla pa za 13 centov. Za poln 50-litrski rezervoar goriva bo jutri potrebno odšteti 75 evrov, za dizelskega pa dva evra več.

"Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj ter da se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja. Ceno so izračunali na podlagi sedemdnevnega reprezentativnega povprečja cen, ki ga ministrstvo za infrastrukturo pošilja Evropski komisiji, je pojasnil.

Cene v svetu rastejo iz več razlogov. Povpraševanje po energentih in s tem po pogonskih gorivih se je namreč povečalo, poleg tega jih potiska navzgor vojna v Ukrajini. "Nekateri naši dobavitelji oz. trgovci so bili preveč in predolgo vezani samo na rusko nafto," je dejal Počivalšek.

Pričakovati je, je dodal, da se bodo (nabavne) cene v odvisnosti od te krize povišale, mogoče tudi znižale; stanje bodo v teh 30 dneh spremljali in se po potrebi odzvali.

"V nobenem primeru ne želimo zaščiti samo ene strani. Poskrbeti moramo tudi za dobavitelje oz. naftne trgovce. Naš interes ni, da pridemo do tega, da bo v Sloveniji ostal samo en dobavitelj pogonskih goriv, zato bomo v skladu s situacijo v naslednjih 30 dneh po potrebi reagirali," je napovedal.

Po njegovih besedah je več vzvodov, s katerimi lahko uravnotežijo dobaviteljski in prodajni pol. Potrebe po sprostitvi rezerv naftnih derivatov trenutno ni, je dodal.

Vlada tudi zaenkrat ne bo sprejela nobenega ukrepa v zvezi z morebitno omejitvijo količin goriva, ki jih lahko na črpalkah v Sloveniji natočijo tujci. "Dejstvo je, da so cene podobne, kot smo jih imeli doslej, mogoče malo nižje. Cene v Avstriji in na Hrvaškem so trenutno malo nad slovenskimi, na Madžarskem dosti pod slovenskimi, v Italiji pa precej nad slovenskimi. V skladu z dogodki na meji bomo sprejemali nadaljnje ukrepe," je povedal minister.

Vlada je uredbo že sprejela na dopisni seji, so zvečer sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Zvečer je bila uredba že objavljena v uradnem listu, v veljavi bo tako od torka in bo veljala 30 dni.

"Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena za NMB 95 in dizel je določena na podlagi zadnje sedemdnevne povprečne reprezentativne cene naftnih derivatov za Slovenijo, ki so bile sporočene na Evropsko komisijo za Weekly Oil Bulletin, so v Ukomu potrdili Počivalškova pojasnila in dodali, da je bila uredba sprejeta na podlagi zakona o kontroli cen in uredbe o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen.

Janša: Panika ni potrebna

Regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov je danes v DZ napovedal premier Janez Janša. Spomnil je na paniko, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, ter dejal, da vlada špekulacij na trgu naftnih derivatov ne bo dopustila.

"Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah. Od jutri naprej bodo cene regulirane," je pred tem napovedal premier Janša. 

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je danes v državnem zboru Janšo povprašala o vladnih ukrepih in stališčih do rasti cen energentov in življenjskih potrebščin, s posledicami katerih se soočajo državljani.

Janša ji je odgovoril, da je vlada ukrepala, saj so položnice za elektriko, ki jih v zadnjih dneh prejemajo odjemalci, bistveno nižje, hkrati pa se je vlada odločila tudi za razdelitev solidarnostnega dodatka za blažitev energetske draginje.

Glede povišanja cen goriva je dejal, da se je povzročala panika, zato je bilo v enem dnevu prodanega šestkrat več goriva kot običajno. Poudaril je, da panika ni potrebna in da je zalog dovolj.

"Slovenija ima dovolj zalog"

Dodal je, da so na vladi slovenske prodajalce naftnih derivatov opozarjali na to, naj razpršijo svoje vire, a so po njegovih besedah kljub temu v glavnem podpisovali pogodbe z ruskimi naftnimi družbami, "ker nekatere tradicije težko umrejo in naveze delujejo".

"Slovenija ima dovolj zalog, če bi bile dobave nafte motene. Preprečevali bomo tudi špekulacije na trgu, zato bo danes vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah," je še dejal Janša.

Kot je izpostavil, bodo cene sledile nekemu povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ki se izračunava na podlagi evropske metodologije. Te cene sicer ne bodo smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

Novice V Beogradu navijajo za vojno #video

Janša: Resna pogajanja šele, ko bo Ukrajina zaustavila prodor Rusov

Vojna v Ukrajini se bo končala, ko bo ta država sama s pomočjo, ki jo prejema, dovolj močna, da bo zaustavila prodor ruskih enot, šele takrat bodo stekla resna pogajanja, je danes v državnem zboru dejal premier Janez Janša. Zato je treba Ukrajini pomagati, saj se tam dejansko borijo za varnost in blaginjo celotne Evrope, je dodal.

Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa (SDS) še ocenil, da dogajanje v Ukrajini ni le vojna, temveč se dogaja etično čiščenje priobalnih mest ob Črnem morju. Razmere je zato primerjal s tistimi med vojno v Bosni in Hercegovini.

Če bo Rusija šla naprej, se bo vzpostavila nova železna zavesa z vsemi varnostnimi in ekonomskimi posledicami, je opozoril.

Dejal je, da se je 24. februarja, ko je Rusija napadla Ukrajino, "svet spremenil, ampak mi tega v glavnem še nismo dojeli". Po njegovih besedah je še veliko ravnanj in ocen, ki ne gredo v korak z razmerami, kot pozitivno pa je označil prepričljivo večino, ki je v Generalni skupščini ZN podprla obsodbo ruske agresije.

Glede varnostnih razmer je dejal, da varnost lahko zagotavljamo na dva načina, da krepimo lastno moč in da skušamo zmanjšati tveganja iz okolice. "Oboje delamo," je dodal.

Dejal je še, da se je v preteklosti za vojsko namenjalo premalo, kar se skuša zdaj popraviti. "Zdaj, ko grmi v okolici, se zavedamo, kako tragično resne so bile v preteklih letih ocene o nepripravljenosti Slovenske vojske," je dodal. STA

Jedrska bomba, atomska bomba, rakete, orožje, jedrsko orožje
Novice Evropa je novo žarišče trgovine z orožjem

Janša tudi o Romih in priseljevanju

Janša je danes v državnem zboru pojasnil tudi, da priseljenci iz dela nekdanje Jugoslavije večinoma prihajajo v našo državo na povabilo podjetnikov, saj delovne sile primanjkuje. Glede kaznivih dejanj med romskimi prebivalci na jugovzhodu države pa je opomnil, da je posebna vladna skupina naslovila tudi to vprašanje.

Premier Janša je izrazil zadovoljstvo z učinki zakonodaje, po kateri ni več mogoče, da imajo številni priseljenci prijavljeno prebivališče na enem samem naslovu. Sicer pa jih večina prihaja v Slovenijo, ker jih povabijo podjetja, je pojasnil. Medtem približno deset tisoč brezposelnih v Sloveniji ne želi poprijeti za vsako delo, tako da je zaposlovanje ljudi iz tujine nujno, je poudaril na seji državnega zbora v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča iz SNS.

Vlada se je po Janševih besedah ukvarjala tudi z vprašanjem, kako preprečiti kazniva dejanja in druge neželene dogodke med Romi v jugovzhodni Sloveniji. Ustanovljena je bila posebna vladna skupina, ki je obravnavala konkretne primere, tako da je tovrstnih kaznivih dejanj denimo v Občini Kočevje manj za približno tretjino. Vendar pa bi bilo treba odpravljati vzroke, ne le posledic, je prepričan.

Po njegovih besedah ključen vzrok za to, da je v romski populaciji v nekaterih delih Slovenije občutno več kriminalnih dejanj, je v tem, da je proces socializacije običajno moten že na samem začetku. Tako nekatere družine ne pošiljajo otrok v osnovno šolo, čeprav je obvezna, kljub temu pa prejemajo vse socialne prejemke. "To začetno fazo socializacije bo treba vzeti resno, sicer se bomo večno ukvarjali s temi problemi in jih na nek način sami omogočali," je dejal.

Da pa so uspehi možni, kažejo razmere denimo v Prekmurju, kjer je tovrstnih problemov občutno manj, je opomnil. STA

Novice Krute podrobnosti smrtonosnega ruskega napada: ustreljen je bil v vrat #video
Geuterrs
Novice Sekretar ZN znova vidi možnost jedrskega spopada #vŽivo
Ne spreglejte