Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2021,
14.20

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

56

Natisni članek

DeSUS Matej Tonin Ministrstvo za zdravje Tomaž Gantar Janez Janša Janez Janša

Petek, 29. 1. 2021, 14.20

3 leta, 2 meseca

Janša: Poslanci DeSUS naj se do srede odločijo, ali so z nami ali ne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

56

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci dejal, da čaka na odločitev poslancev DeSUS glede tega, ali še želijo sodelovati v trenutni vladi ali ne. S tem sta povezana tudi iskanje novega zdravstvenega ministra in menjava na vrhu kmetijskega ministrstva. Poslanci DeSUS bodo o tem z vodstvom stranke govorili v torek.

Med mogočimi začasnimi menjavami na čelu zdravstvenega resorja se je v zadnjih dneh omenjalo obrambnega ministra Mateja Tonina. Janša je dejal, da je bil Tonin po odstopu nekdanjega ministra Tomaža Gantarja iz vrst DeSUS res v igri za novega zdravstvenega ministra.

Kot je povedal, so v koaliciji nato sprejeli odločitev, da najprej sam začasno prevzame zdravstveni resor, potem pa predlaga novega ministra za zdravje. Dejal je, da trenutno čaka na odločitev poslancev DeSUS.

"Status oziroma pozicija poslanske skupine DeSUS je glavni razlog, da v državni zbor do zdaj še nisem predlagal novega ministra ali ministrice. To zadevo želimo rešiti z enim korakom."

Od stranke DeSUS odvisno, koliko ministrov bodo iskali

Franc Jurša | Foto: STA , Foto: STA , Če poslanska skupina DeSUS večinsko ne podpira več vlade, bo Janša iskal menjavo tudi na kmetijskem ministrstvu, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki oziroma poslanski skupini.

"Minister (Jože Podgoršek, op. a.) in poslanci DeSUS se morajo do srede prihodnjega tedna odločiti, ali bodo sodelovali z vlado ali bodo klasična opozicija," je pojasnil Janša.

Poslanci DeSUS z vodstvom stranke o prihodnjem delovanju v torek

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v odzivu na besede Janše spomnil, da bodo z vodstvom DeSUS o tem govorili v torek. Zaključkov ne želi napovedovati. Za STA pa je dejal, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Poslanec Branko Simonovič meni, da bi trenutno lahko šli v konstruktivno opozicijo. 

Danes je sicer zasedalo vodstvo DeSUS. Jurša podrobnosti ni razkril, je pa ugotavljal, da v vodstvu verjetno računajo, da bodo poslanci izpolnjevali sklepe stranke. "Kaj bo iz tega nastalo, bomo videli v torek," je dodal.

Simonovič je v današnji izjavi za STA sicer ocenil, da je bilo Janšev poziv DeSUS, naj se poslanci DeSUS odločijo, pričakovati, saj "tiščati glavo v pesek ne gre". Po njegovem mnenju se mora poslanska skupina DeSUS opredeliti, ali se bodo zavzemali za uresničevanje strankinega programa kot konstruktivna opozicija ali pa bodo šli sodelovali s KUL.

Decembra izglasovali izstop iz koalicije in podprli Erjavca

Organi DeSUS so namreč 19. januarja sklenili, da se stranka pridruži Koaliciji ustavnega loka (KUL), vendar poslanci tudi po tej odločitvi dajejo različna sporočila. Že sredi decembra je svet stranke izglasoval izstop DeSUS iz koalicije in podprl kandidaturo strankinega predsednika Karla Erjavca za mandatarja morebitne nove vlade.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

A se je Erjavec dolgo pogajal za podpise svojih poslancev pod predlog konstruktivne nezaupnice. Slednjo je 15. januarja vložilo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS, a brez poslanca DeSUS Simonoviča. Erjavec pa je 19. januarja umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici, saj je ocenil, da zaradi okužbe s koronavirusom ali samoizolacije nekaj poslancev, ki so bili podpisani, ne more glasovati. Ponovno vložitev predloga nezaupnice napoveduje takrat, ko bodo lahko na seji sodelovali vsi, ki jo podpirajo, poroča STA.

Bodo poslanci DeSUS podpisali sporazum o sodelovanju?

Potem ko je Erjavec umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici, bi po mnenju Simonoviča poslancem DeSUS bilo bolje iti v konstruktivno opozicijo, ki bo podpirala tisto, kar bo po njenem mnenju dobro za državljane.

V preteklosti je bilo veliko ugibanj tudi o tem, da utegnejo poslanci DeSUS kot opozicija podpisati nekakšen sporazum o sodelovanju z vlado. Glede tega se uradno ne izrekajo.

Simonovič je še spomnil, da poslanska skupina svoje opredelitve tudi še ni sporočila predsedniku DZ, kar je pomembno tudi v luči razdelitve mest v delovnih telesih DZ.

NSi ponudil tri kandidate za ministra za zdravje

Tonin je med današnjim obiskom v Mariboru v odgovoru na novinarsko vprašanje potrdil, da je z Janšo govoril o morebitnem prevzemanju zdravstvenega resorja. "Predsednik vlade me je konec lanskega leta prosil, če bi začasno prevzel ta resor in sem dejal, da je v danih okoliščinah najbolje, da to stori sam. V kolikor pa bi se izkazala potreba v nadaljevanju, da se bremena znotraj koalicije porazdelijo, sem pa to tudi pripravljen storiti sam. Smo del ekipe in prav je, da si v težkih trenutkih pomagamo, in predsedniku vlade sem rekel, da v kolikor bi bila potreba, sem to pripravljen tudi storiti," je pojasnil, poroča STA.

NSi je po njegovih besedah ponudila predsedniku vlade tri kandidate za ministra za zdravje. "Na plečih celotne koalicije je zdaj, da se odloči, kdo bo zdravstveni minister. V koaliciji smo se dogovorili, da tu ne bo upoštevana koalicijska matematika oziroma da bi ta resor nekomu pripadal kar tako, zaradi tega ker je to del neke koalicijske matematike, ampak zaradi zahtevnosti in trenutnega položaja iščemo najboljšega možnega kandidata za ta resor," je po srečanju z županom Sašo Arsenovičem še dejal obrambni minister.

Premier: Vlada ne blokira vpisa na fakultete

Informativni dan | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Vlada še ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe, s čimer je po oceni ŠOS posegla v visokošolsko avtonomijo. Po mnenju vodstva ljubljanske univerze bi bil vpis na fakultete lahko ogrožen, kar pa je premier Janez Janša zanikal. Kot je navedel, je gradivo strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor.

Tudi na današnji novinarski konferenci je premier poudaril, da ne drži, da vlada blokira soglasje k razpisu za vpis na fakultete. Pojasnil je, da vlada te točke ni obravnavala. Ministrstvo za izobraževanje je namreč gradivo poslalo pred nekaj dnevi in ni bilo časa, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade.

Ker predloga še niso obravnavali, ne vedo, ali je dober ali slab. Po Janševih besedah gre za strateške odločitve in "nima smisla, da se teh odločitev lotevamo tako, kot so se jih že včasih naši predhodniki v preteklosti, in smo potem ustvarili na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve tako v Sloveniji kot okviru skupnega evropskega trga". STA
Janez Janša
Novice Janša sporočil dobro in slabo novico #video

Še pred 8. februarjem bo vložena interpelacija kulturnega ministra

V opoziciji se pripravljajo na vložitev že tretje interpelacije zoper ministra Janševe vlade. Že pred tednom dni so vložili interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, včeraj napovedali interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, danes pa še ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Po napovedih Dejana Prešička iz SD bo ta vložena še pred 8. februarjem. Kot je dejal v izjavi za medije, bo to verjetno "eno največjih daril", ki jih lahko dajo slovenski kulturi. Vlada namreč s svojimi dejanji po Prešičkovi oceni ogroža vitalna področja v državi.

Ne spreglejte