SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša sporočil dobro in slabo novico #video

10

termometer

"Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot sto tisoč odmerkov cepiv. Do poletja pričakujemo 70-odstotno precepljenost," je na novinarski konferenci poudaril predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je dodal, da zaradi razširjenosti angleškega seva virusa v prihodnjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ni mogoče pričakovati.

Zaradi večjega števila novih okužb sta zasavska in obalno-kraška regija iz rdeče spet prišli nazaj v črno fazo. Pouk za učence prvih treh razredov osnovne šole se bo tako v omenjenih regijah prihodnji teden spet izvajal na daljavo, vrtci pa bodo delovali v omejenem obsegu. Predsednik vlade Janez Janša je pojasnil, da je vlada pri sproščanju ukrepov sledi že znanemu načrtu: "Žal splošne epidemiološke razmere v državi niso dobre. Veseli bi bili, če bi bila vsa država takšna, kot je trenutno Koroška, ali še boljša."

Franc Jurša Novice Janša: Poslanci DeSUS naj se do srede odločijo, ali so z nami ali ne #video

 

V rdečih regijah kljub testiranju pouk v šolah že v ponedeljek

"Veliko je bilo vprašanj, zakaj se pri odpiranju šol ne uporablja neki kriterij tolerance. Tak kriterij se lahko uporablja, če so splošni trendi dobri ter gredo v smeri zmanjševanja okužb v posameznih regijah in na državni ravni. Če pa trendi niso dobri, potem nima smisla upoštevati visokih odstopanj od zemljevida, saj bomo v tem primeru kmalu v kaosu," je povedal Janša. Ob tem je poudaril, da bodo kljub temu v šolah v črnih regijah vzpostavili nujno varstvo za nekatere učence prvega triletja.

Po njegovih besedah bo vlada danes spremenila odlok, po katerem bo v ponedeljek vzporedno s hitrim testiranjem učiteljev in pedagogov mogoč tudi pouk za učence prve triade v šolah. "Zavedamo se, da to povsod ne bo mogoče, tam bo treba ta dan izvajati pouk na daljavo. Tam, kjer se lahko organizirajo, da bo testiranje potekalo v nedeljo, bo tudi ta test veljal," je pojasnil Janša. Dodal je, da je izvedena anketa pokazala, da bi kljub testiranju pouk v šoli lahko izvedlo 80 odstotkov osnovnih šol.

Tudi v prihodnje bodo šole glede na epidemiološki položaj po potrebi en teden odprte in en teden zaprte, je pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Tudi v prihodnje bodo šole glede na epidemiološki položaj po potrebi en teden odprte in en teden zaprte, je pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Foto: STA

Tam, kjer pouka zaradi hitrega testiranja ne bodo mogli izvesti v šoli, bo ta potekal na daljavo, je pojasnil Janša. Vlada po njegovih besedah vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oziroma tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje, zato bodo tudi v prihodnje šole glede na epidemiološki položaj po potrebi en teden odprte in en teden zaprte, je dejal predsednik vlade.

Janša: V načrtu sproščanja jasno piše, kdaj so šole lahko odprte


Infekcijska klinika Novice V četrtek potrdili 1.294 novih okužb, umrlo še 20 ljudi #video

V naslednjih tednih ni mogoče pričakovati bistvenega sproščanja

Janša je dejal, da vlada kljub zapletom pri dobavi cepiv pričakuje, da bomo v Sloveniji do poletja dosegli 70-odstotno precepljenost prebivalstva proti bolezni covid-19: "Tudi v primeru, če bi zgolj podjetji, ki imata že odobreno cepivo in ki ga že uporabljamo, dobavili obljubljene količine, bi se lahko temu odstotku zelo približali." Za naslednji mesec ima Slovenija po njegovih besedah zagotovljenih več kot sto tisoč odmerkov cepiv Pfizerja in Moderne, medtem ko je dobava cepiva AstraZenece še pod vprašajem.

Janša: Dobava cepiva AstraZenece še pod vprašajem


Kot je pojasnil, je bilo v Slovenijo do zdaj dobavljenih nekaj več kot 76 tisoč odmerkov cepiva proti bolezni covid-19. Žal je večina že zagotovljenih dobav predvidena za obdobje od marca, kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije, je povedal predsednik vlade. Tudi zaradi širjenja angleškega seva, ki se širi hitreje in ki so ga že odkrili tudi v Sloveniji, so po besedah Janše v prihodnjih tednih potrebni strogi ukrepi.

Janša: V prihodnjih tednih ni mogoče pričakovati bistvenega sproščanja ukrepov


"Žal kakšnega bistvenega sproščanja v prihodnjih tednih ne moremo pričakovati, brez dodatnih ukrepov pa ne moremo pričakovati bistvenega izboljšanja stanja," je dejal Janša. "S tega mesta ponoven poziv k sodelovanju, najprej županom slovenskih občin. Tudi na lokalni ravni je mogoče veliko narediti za to, da se ukrepi spoštujejo in da se nadzira njihovo spoštovanje," je poudaril predsednik vlade in k sodelovanju pozval tudi medije.

Janša: Treba je potrpeti, nismo v začaranem krogu


Preberite še:

Novi koronavirus v Avstraliji Novice Hotelska karantena: več tisoč evrov za namestitev, ki je daleč od udobja

Elon Musk, Jeff Bezos Digisvet Vojna najbogatejših Zemljanov, ki jo bo občutil ves svet

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin