Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
10.39

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

17

Natisni članek

Ljubljana Zoran Janković Plečnikov stadion

Torek, 23. 5. 2023, 10.39

11 mesecev, 1 teden

Janković: To je mimo pameti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

17

Zoran Janković | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Vlogo za gradbeno dovoljenje za zadnjih 118 metrov kanala C0 bomo vložili ta teden, je na novinarski konferenci napovedal ljubljanski župan Zoran Janković in dodal, da delo teče dobro in da kmetje ne protestirajo. Znova je ponovil, da za gradnjo kanala C0 ne potrebujejo presoje vplivov na okolje za betonsko kineto. "Mi lahko delamo kanal C0 brez kinete, ker imamo vsa gradbena dovoljenja za območje med Brodom in Črnučami. Pravnomočno gradbeno dovoljenje pomeni, da smo vse postopke spoštovali. Mimo pameti je, da potem ko hočeš dati dodatno zaščito, nekdo reče, da za isto traso in za isto širino cevi rabimo še presojo vplivov na okolje," je dejal. 

Na novinarski konferenci je beseda med drugim tekla o gradnji kanala C0. Janković je povedal, da bo vlogo za gradbeno dovoljenje za 118 metrov vložili ta teden. "Delo teče dobro. V nedeljo sem bil na obisku izvedbe. Bilo je prav mirno. Delo je res strokovno. Tudi s kmeti teče usklajeno. Nihče ne protestira. Čakamo še na odobritev za teh 118 metrov," je dodal Janković. 

Župan je na torkovi redni tedenski novinarski konferenci ponovil, da je Arso pred leti opravil predhodni postopek in odločil, da občina presoje vplivov na okolje ne potrebuje. ""Mi lahko delamo kanal C0 brez kinete, ker imamo vsa gradbena dovoljenja za območje med Brodom in Črnučami. Pravnomočno gradbeno dovoljenje pomeni, da smo vse postopke spoštovali. Mimo pameti je, da potem ko hočeš dati dodatno zaščito, nekdo reče, da za isto traso in za isto širino cevi rabimo še presojo vplivov na okolje," je dejal. 

Projekt BŠP: Počakali bomo na vlogo za revizijo 

Dotaknili so se tudi projekta Bežigrajski športni park. Ministrstvo za naravne vire in prostor je pred dnevi zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja projektu Bežigrajski športni park (BŠP).

"Že pred leti sem povedal, da sta samo dve možnosti. Ali se izda gradbeno dovoljenje ali pa država odkupi stadion in pripravi program. In temu bo mestna občina tudi sledila," je dejal Janković in dodal, da bodo na občini počakali na vlogo za revizijo na vrhovnem sodišču.

"Projekt je na vsak način treba prenoviti, brez tistih vil, ki so bile tam predvidene, in potem se zmanjša tudi udeležba mestne občine za to zemljišče. Mi smo imeli cenitev, zemljišče je bilo naše po zemljiški knjigi. Dogovorili se bomo tako z Olimpijskim komitejem kot z največjim družbenikom, gospodom Pečečnikom, ko bomo videli, kakšen bo odgovor. Je pa dejstvo, da potekajo pogovori med Pečečnikom in ministrstvom za kulturo," je še povedal Janković in dodal, da v primeru zavrnitve gradbenega dovoljenja družbeniki razmišljajo tudi o pritožbi na upravno sodišče. 

Zavod za varstvo kulturne dediščine je sicer dvakrat izdal pozitivno mnenje za gradnjo, ministrstvo pa ga je zavrnilo. Po Jankovićevem mnenju bi ta spor lahko trajal še dolgo. Ob tem poudarja, da "ne moreš iti čez mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine".  

Odločitev glede nutrij MOL prepušča stroki 

Ob koncu je omenil tudi problem povečanega števila nutrij, ki ga, kot je dejal župan, mestna občina prepušča stroki, ob tem pa dodal, da osebno meščane prosi, naj nutrij ne hranijo – ne le nutrij, tudi vseh drugih živali na vodi, je dodal. 

Sodba v primeru delnic Mercatorja pravnomočna

Janković je na novinarski konferenci spregovoril tudi o sodbi zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja, ki je, zdaj pravnomočna. Tožilstvo je Jankoviću očitalo, da se je izognil plačilu davka na dobiček od kapitala pri prodaji delnic Mercatorja, in sicer da leta 2007 ni vložil napovedi davka, potem ko naj bi s prodajo 47.000 delnic zaslužil nekaj manj kot 689.000 evrov, od česar bi moral plačati nekaj več kot 103.000 evrov davka.

Prvostopenjsko sodišče je presojalo, kdaj je Janković delnice dejansko prodal: konec leta 2004 in pred uveljavitvijo davka na kapitalski dobiček z letom 2005 ali leta 2006, ko so bile delnice v lastništvu Electe Inženiring, ki je bila v lasti njegovih sinov, Damijana in Jureta Jankovića, prodane naprej. Ugotovilo je, da jih je prodal leta 2004 in da zato iz tega naslova ni imel davčne obveznosti.

"Prejšnji teden sem dobil še šesto pravdo, dokončno zaključeno ... Gre za prodajo delnic Mercatorja ... Tožilka Blanka Žgajnar se je pritožila (na sodbo prvostopenjskega sodišča) in sodišče je njeno pritožbo zavrnilo," je povedal Janković.

Šest oprostilnih primerov obtožb, od katerih jih je pet vložila tožilka Žgajnar, po njegovem mnenju kaže na to, da tožilstvo nima trdnih dokazov. Župan tudi ocenjuje, da ga želi tožilka diskreditirati.

Zoran Janković
Novice Janković: Nad predsednico sem ogorčen in razočaran #video
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva Jankoviću: Začasno prekinite gradnjo
Ne spreglejte