Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Šušteršič Zoran Janković Pozitivna Slovenija vlada koalicija

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 9.21

8 let

"Janković si je pustil široko odprta vrata, da se vrne in dobičke pobere sam"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jankovićev odstop s položaja predsednika PS, ko in če bo izvoljena vlada Alenke Bratušek, je značilen primer navidezne načelnosti, ki je v resnici načelnost iz koristoljubja, piše Janez Šušteršič.

Načelnost ima v politiki kratke noge, piše v kolumni za Finance nekdanji minister za finance in podpredsednik DL Janez Šušteršič. Dodaja, da je načelnost pogosto le "piarovska dekla in to dekla s precej kratkim krilom, ki ga hitro lahko kdo privzdigne. Ali pa se uporablja le kot sredstvo za doseganje političnih ciljev. Zato pred pomembnimi političnimi pogajanji, recimo o sestavi vlade, z vseh strani letijo strogo načelne in bridko ostre izjave".

Šušteršič nadaljuje, da seveda vsi razumemo, da gre pri tem za dvigovanje cene pred sklepanjem kompromisov. "Tudi pri poslovnih pogajanjih pogajalci pogosto najprej postavijo ostre zahteve, nato pa s popuščanjem poskusijo iztržiti čim več. Vendar poslovna pogajanja ne potekajo pred očmi javnosti. Politiki pa imajo nek naravni nagon, ki jih kot vešče sili, da se ves čas nastavljajo kameram in reflektorjem. In vsakič, ko njihov odgovor ni enak prejšnjemu, izgubijo nekaj prepričljivosti. Le redki so mojstri, ki znajo izsiljene kompromise prikazati kot zmago."

"Jankovićev odstop s položaja predsednika Pozitivne Slovenije, ko in če bo izvoljena vlada Alenke Bratušek, je značilen primer navidezne načelnosti, ki je v resnici načelnost iz koristoljubja," piše Šušteršič in dodaja, da nam z roko napisana odstopna izjava, ki še najbolj spominja na izsiljena priznanja političnih zapornikov po večdnevnih trpinčenjih, jasno sporoča: saj bom odstopil, če že hočete, ampak šele, ko bom zatrdno vedel, da bom od tega tudi kaj imel. "Kakšna naivna duša bi utegnila pripomniti, da Janković ni tisti, ki bi od tega kaj imel, ampak bosta na krilih njegovega odstopa dobičke kovala predvsem nova predsednica vlade ter njena stranka, ki se bo izognila najbrž pogubnim takojšnjim volitvam," še piše nekdanji minister.

Vendar pa po mnenju Šušteršiča ni tako. Po njegovih besedah si je Janković "pustil široko odprta vrata, da se vrne in dobičke pobere kar sam". Po njegovem mnenju je Janković odstopil ne le pogojno, ampak tudi zgolj začasno.

Janković pa seveda ne bo odstopil kot župan Ljubljane, kar je – tako Šušteršič v svoji kolumni za Finance – logično, saj je od županovanja odvisen njegov materialni obstoj. Ob tem pa podpredsednik DL piše, da naj tisti, ki tega ne razume, pogleda poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kjer piše, kako je "denar iz mestnega proračuna prek raznih podjetij priromal v zasebni proračun vrlega župana".

Šušteršič se v nadaljevanju obregne tudi ob Jankovićevo izjavo, ko je v odgovoru na vprašanje, ali bo odstopil kot župan, dejal, da če Ljubljančani želijo, gre lahko še enkrat na volitve. "S to izjavo je pokazal, da ne razume razmerja med demokracijo in pravno državo. Pravno državo potrebujemo prav zato, da nas varuje pred tem, da bi zaslepljene množice na oblast postavile pokvarjene demagoge, ki bi moč zlorabili za svojo korist ali še kaj hujšega," je zapisal Šušteršič in dodal, da je ta Jankovićeva izjava, ki pravzaprav pomeni, da naj kar volilne skrinjice odločijo, ali je župan kršil zakon, zato frontalni napad na pravno državo.

Nekdanji minister piše tudi o tem, da bi človek pričakoval, da se bodo člani PS jasno opredelili do ravnanj svojega predsednika in javno zahtevali njegov odstop. To bi se moralo po njegovem mnenju zgoditi tudi v Ljubljani, kjer ima Lista Zorana Jankovića večino. "Žalostno je, da noben junak in junakinja, ki bodo v naslednjih dneh sestavljali vlado in se vlekli za ministrske položaje, ni zmogel načelne izjave na račun svojega predsednika. Lahko bi recimo dejali, da sicer še vedno mislijo, da bi Zoran s pingvini tudi na Antarktiki naredil razvoj, vendar zdaj razumejo, da bi pri tem polovico ledene gore pospravil v svoj domači hladilnik, zato ga ne podpirajo več. Vendar nismo slišali nič takega."

Šušteršič se obregne tudi ob izjavo kandidatke za mandatarko Alenke Bratušek, ki je odstopno izjavo svojega šefa pospremila z besedami, da zdaj ni več nobenih izgovorov za tiste, ki verjamejo, da je treba v Sloveniji nekaj spremeniti. "Se pravi, zahteve po odstopu v njenih očeh niso bile nekaj načelnega, ampak zgolj izgovor tistih, ki so v resnici želeli, da se ne bi nič spremenilo," se v Financah sprašuje Šušteršič.

Podpredsednik DL pa v svoji kolumni ni pozabil na voditelje strank, ki bodo najverjetneje sklenile novo koalicijo. Kot piše, so bili ti sprva zelo odločni in jasni v zahtevi, da mora Janković odstopiti tudi kot župan. "Ko so malo razmislili, so dodali, da je za sklenitev koalicije dovolj, če odstopi kot predsednik stranke. Razumeti je bilo, da imajo v mislih hiter, načelen in dokončen odstop. Danes so zadovoljni že s preračunljivo odloženim, pogojnim in začasnim odstopom."

Šušteršič nadaljuje, da ima Lista Zorana Jankovića v ljubljanskem mestnem svetu 25 svetnikov, med njimi pa so tudi poslanci DZ-ja Jani Möderndorfer, Maša Kociper, Mitja Meršol, Peter Vilfan in Roman Jakič. "Vsi ti bodo čez teden ali dva postali poslanci vladne koalicije, ki je ne bi bilo, če Janković ne bi odstopil kot predsednik stranke. Tako bodo čez dan v državnem zboru na krilih svoje preračunljive načelnosti upravljali državo, nato pa bodo v sebi ločili državno od mestne ravni, postali na lepem spet nenačelni, se usedli na svoje stolčke v mestnem svetu in za hobi upravljali še Ljubljano," še piše v kolumni.

Šušteršič na koncu zapiše, da opisani manevri ne morejo prepričati nikogar razen politikov samih. "Celo protestniki, na katere se levica ves čas sklicuje, so povedali, da tole ni vse skupaj nič in da hočejo volitve. Kdor hoče ohraniti vsaj malo politične verodostojnosti, bi moral zato ob takšni Pozitivni Sloveniji narediti tisto, kar narediš, ko srečaš hudo mravljico: obrni se in zbeži proč, kar zmorejo podplati."

Na koncu kolumne pa Šušteršič še zapiše, da bodo občutljivejši bralci opazili, da zdajšnji predsednik vlade Janša ni nikjer omenjen. Vendar to še ne pomeni – tako Šušteršič – da ima avtor njegova ravnanja za načelna ali da celo skrivaj dela v njegovo korist, kar mu zadnje čase sicer pogosto očitajo.

Ne spreglejte