Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
13.15

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković

Torek, 16. 7. 2013, 13.15

8 let, 2 meseca

Janković: "S kolegico Alenko ne moreva biti konkurenta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski župan Zoran Janković se še vedno ni odločil glede ponovne kandidature za predsednika Pozitivne Slovenije, potrdil pa je, da je sam predlagal jesenski sklic kongresa.

Na novinarski konferenci je dejal, da je na nedavni večerji s poslanci in predsednico vlade Alenko Bratušek septembrski sklic kongresa predlagal zato, ker bodo že prihodnje leto lokalne in evropske volitve. Tako se bodo prekinile tudi špekulacije o tem, kdo bo vodil PS in kakšna bo usoda koalicije, je dodal.

Kongres bo izvolil predsednika ali predsednico, je dejal Janković in ponovil, da bo svojo odločitev najprej sporočil sodelavcem v stranki in šele potem javnosti. Zagotovil je še, da je poslancem na omenjeni večerji, katere konec je bil "zelo čustven", predlagal, naj podprejo rebalans proračuna, čeprav so nekateri mediji poročali drugače.

Zakaj razmišlja o kandidaturi, če pa je Alenka odlična premierka? Janković je sicer rekel, da je Alenka Bratušek odlična predsednica vlade in da sam "izjemno uživa" v funkciji župana. V čem je torej težava oziroma zakaj razmišlja o kandidaturi na kongresu? "Govorimo o tretji funkciji, jaz pa sem govoril o dveh funkcijah. S kolegico Alenko ne moreva biti konkurenta, ker se moje obdobje počasi izteka. Jaz sem star že 60 let in vem, kako je." Janković je v odgovoru na novinarsko vprašanje še zagotovil, da bo njegova odločitev najboljša tako za državo kot stranko.

Zakaj pa ne bi bil častni predsednik PS? Dialog z novinarko se je nadaljeval takole: "Ali bili zadovoljni s častnim predsedstvom v stranki?" "A ste članica stranke?" "Ne." "Postanite članica stranke in predlagajte. Zanimiva ideja," je v smehu odgovoril Janković.

Bratuškova lahko v vsakem primeru ostane premierka Na vprašanje o tem, da naj bi se Bratuškova v primeru njegove izvolitve za predsednika PS umaknila s premierskega mesta, je Janković odgovoril, da je s tem pokazala spoštovanje do "začetkov stranke". "Če je dobra predsednica vlade in jaz trdim, da je, lahko v vsakem primeru ostane predsednica vlade."

Virant sodeloval v vladah, zaradi katerih govorimo o trojki Na vprašanje o odzivu koalicijskih partnerjev, da bi njegova vrnitev na predsedniško mesto v PS pomenila razpad koalicije in prihod trojke, je Janković ocenil, da so bili odzivi različni, "od zelo mehkih do zelo trdih". Stanje v državi, zaradi katerega sploh govorimo o trojki, so povzročile zadnje tri vlade pred Bratuškovo, meni Janković, ki je opozoril, da je bil v ocenah najtrši predsednik DL in notranji minister Gregor Virant, ki je sodeloval v dveh od omenjenih treh vlad.

Vsi so Jankovićevi Na omenjeni večerji so govorili tudi o kadrovanju. "Vprašanje je bilo, ali so tisti, ki so člani in simpatizerji Pozitivne Slovenije, kaznovani. Ali ni pomembna strokovnost," se je vprašal Janković, ki je posebej omenil direktorico ljubljanskega holdinga Zdenko Grozde, ki je po njegovem mnenju najboljša direktorica v Sloveniji. "Njen minus je bil, da prihaja od Jankovića. Potem morajo napisati, da lahko pride vsak, ki ni Jankovićev. Ne vem, kdo iz te stranke v vladi ni Jankovićev, razen ministra Čuferja, ki ga še nisem srečal."

Kateri trije kadrujejo po državi? Zagotovil je, da ne kadruje v državnih podjetjih, pove pa svoje mnenje, če ga nekdo vpraša za mnenje. "Tudi jaz bom povedal, kar se sliši in govori, da ta trenutek v državi kadrujejo samo trije, Borut Jamnik, Tomaž Kuntarič in Uroš Čufer. Z nikomer od njih nisem govoril, a po tem, kar se je zgodilo po zadnjih treh nazornih svetih, NLB, Zavarovalnice Triglav in Luke Koper, je tudi moje mnenje takšno."

Janković je izpostavil še štiri dosežke vlade Alenke Bratušek: politični mir brez nestrpnosti in "strašenja za vsakim vogalom", uspešno izdajo dolarskih obveznic, dodatni dve leti za izravnavo proračuna, ki jo je odobril Bruselj, in spremembo referendumske zakonodaje.

Ljubljanski župan je dejal, da je po njegovih informacijah predsednica vlade predlagala vrnitev državnih proračunskih sredstev Ljubljani v višini 3,5 milijona evrov, a je bil eden od koalicijskih partnerjev proti.

Zakaj bi bil Janković v zaporu, če je nedolžen? Janković se je odzval še na anketo ene od televizij, ki je občane spraševala, kako to, da Zoran Janković še ni zaprt, če so zaprti vsi njegovi kolegi, Hilda Tovšak, Ivan Zidar, Bine Kordež. "To, da bi pomislili, da me je težko zapreti, če sem nedolžen, to vam ne pade na pamet."

Ne spreglejte