Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pozitivna Slovenija kongres

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 9.31

8 let

Janković o kandidaturi za predsednika PS: Lahko me le priprejo in ne pridem na kongres (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kandidata za predsednika PS sta premierka Alenka Bratušek in ljubljanski župan Zoran Janković, so sporočili iz Pozitivne Slovenije.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci dejal, da ne gre za tekmo med njim in Alenko Bratušek, ampak za vrnitev k programskim koreninam stranke na področju gospodarstva, saj, kot pravi, želi državi dobro. "Trdim, da ima lahko po kongresu Pozitivne Slovenije še naprej premierko in župana glavnega mesta. Vse druge stranke se preveč vtikajo v našo. Razni preračunljivci bi lahko bolj skrbeli za svojo stranko," je izpostavil in dodal, da ne vidi problema v tem, če sam kot predsednik največje parlamentarne stranke ne bi prevzel premierskega položaja.

Janković spomnil, kolikokrat sta Virant in Erjavec skočila z ene opcije na drugo Vprašanje, ali bo na kongresu morebiti umaknil kandidaturo, je označil za smešno. "Lahko me le priprejo in ne pridem na kongres. O tem se zdaj spet govori. Ampak jaz v to ne verjamem. Trdim, da si tega nihče ne upa narediti," je dejal.

O tem, da bosta po mnenju predsednikov DL Gregorja Viranta in DeSUS Karla Erjavca v primeru Jankovićeve zmage PS in tudi vlada razpadli, pa slednji pravi: "Zanimivo, da soglašata Virant in Erjavec. Verjetno imata razlog. Naj samo spomnim, kolikokrat sta v dveh letih skočila z ene opcije na drugo z utemeljitvijo, da sta sredinska. Lahko bi pa v njunem jeziku dodal, 'pomembno je, da imamo zagotovljena delovna mesta. In sicer za sebe.'"

Alenka Bratušek: Težko bi vodila vlado, če me lastna stranka ne podpira Premierka Alenka Bratušek pa je robu obiska PS v občini Kočevje dejala, da je 25. april blizu in takrat bo videla, kaj ji je storiti in če je glasovanje o njeni zaupnici sploh še potrebno. "Težko pa si predstavljam, da bi vodila vlado, če me lastna stranka pri tem ne podpira," je dodala.

Čeprav je julija lani dejala, da z Jankovićem ne bo šla v boj za prvaka stranke, sedaj meni, da so rezultati te vlade dobri in da bi bilo neresno od nje, da bi kar tako dvignila roke, je še poudarila.

Bratuškova in Janković sta se zavzela za čimprejšnji sklic kongresa Če Janković ali Bratuškova kandidature ne bi napovedala danes do 12. ure, po sklepu izvršnega odbora PS ne bi bila več v tekmi za predsednika stranke, ki ga bodo člani PS volili na kongresu 25. aprila na Brdu pri Kranju. Kongres PS je bil predviden že za oktobra lani, vendar so ga odložili na čas pred parlamentarnimi volitvami, Bratuškova in Janković pa sta se pred dnevi zavzela za čimprejšnji sklic kongresa.

Bratuškova se je odločila za zaupnico in za kongres Kot je Bratuškova pred dnevi zapisala v pismu svojim članom, se je odločila, da bo "mučno situacijo presekala z dvema preizkusoma: prvi naj pove, ali ima naša koalicija dovolj moči, da upraviči pričakovanja državljanov, drugi pa, ali imam sama dovolj podpore za vodenje PS. Zato zaupnica in zato kongres".

Prepričana je namreč, da je preveč popuščala, tako znotraj koalicije kot tudi znotraj stranke, posledica pasivnosti v stranki ter prikritega dvovladja pa je stagnacija stranke na terenu, zagotovo pa tudi padec javnomnenjske podpore.

Janković pa je v začetku preteklega tedna o morebitnem umiku svoje kandidature še molčal. Čeprav je bilo vse več namigovanj, da utegne odnehati prav po nedavno vloženi obtožnici zoper njega, pa je sam trdil, da obtožnica na njegovo odločitev ne bo vplivala oz. mu je odločitev še olajšala.

Kandidat za predsednika bo kandidaturo lahko umaknil tudi na kongresu. Nasprotno pa vlaganje kandidatur tedaj ne bo več mogoče, saj so bili vsi postopki evidentiranja že končani. Glasovanje na kongresu bo tajno.

Ne spreglejte