SiolNET. Novice Slovenija
2,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković naklonjen pobudi za Beograjsko ulico v Ljubljani

2,21

termometer

Zoran Janković
Foto: Ana Kovač

Ljubljanski župan Zoran Janković je naklonjen pobudi beograjskih oblasti, da bi eno od ulic v Ljubljani poimenovali po srbski prestolnici. Odločitev o poimenovanju ulice bo tako kot običajno sprejel mestni svet, s tem povezani postopki pa bodo predvidoma končani v začetku prihodnjega leta, so za STA danes pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Kot so še navedli na MOL, mestni svet odločitev glede poimenovanj ulic sprejme na predlog strokovne komisije za poimenovanje naselij in ulic MOL, ki sledi zakonu o določanju območij ter imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb. Postopek v skladu z zakonom z obvezno javno razgrnitvijo predvidoma traja približno pet ali šest mesecev, kar pomeni, da se bo predvidoma končal v začetku leta 2021, navaja STA.

V Beogradu si želijo ulico v Ljubljani

Pobudo za Beograjsko ulico je na ljubljansko občino v torek uradno naslovil namestnik beograjskega župana Goran Vesić. Za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je povedal, da v Beogradu že dolgo obstaja Ljubljanska ulica, za poimenovanje ulic pa bi po njegovem mnenju moralo veljati načelo vzajemnosti. Prepričan je, da bo tudi Ljubljana, ki je z Beogradom pobratena, dobila Beograjsko ulico, s čimer si bosta mesti po njegovem mnenju izkazali medsebojno spoštovanje.

Mesto Ljubljana. Novice Jankoviću predlagajo, da ulico v Ljubljani poimenuje po Beogradu

Na MOL so za STA še poudarili, da z mestom Beograd sicer odlično sodelujejo na različnih področjih in si izmenjujejo dobre prakse. Ljubljana in Beograd sta pobrateni mesti od leta 2010, še piše STA.

V Beogradu tudi spomenik Jerneju Kopitarju

Na MOL so se ob postavitvi spomenika Vuku Stefanoviču Karadžiću, ki sta ga podarila mesto Beograd in Ustanova Vukova zadužbina leta 2016, zavezali, da v Beogradu postavijo spomenik Jerneju Kopitarju. Ta bo stal med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georgea Washingtona, postavili pa ga bodo, ko bodo razmere v zvezi s pandemijo covid-19 to dovoljevale, predvidoma pa še letos, še piše STA.

srbska zastava, Srbija Novice V Beogradu ne bo več Ljubljanske, Blejske, Celjske in Mariborske ulice

V Ljubljani so po mestih nekdanje Jugoslavije med drugim poimenovane Zagrebška ulica, Karlovška ulica, Skopska ulica, Novosadska ulica, Reška ulica in Prištinska ulica. Beograd ima poleg Ljubljanske po slovenskih krajih med drugim poimenovane tudi Blejsko, Celjsko in Mariborsko ulico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin