Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2020,
15.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

18

Natisni članek

Ljubljana Beograd

Torek, 11. 8. 2020, 15.58

3 leta, 8 mesecev

Jankoviću predlagajo, da ulico v Ljubljani poimenuje po Beogradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

18

Mesto Ljubljana. | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Namestnik beograjskega župana Goran Vesić je na ljubljanskega župana Zorana Jankovića in druge predstavnike Mestne občine Ljubljana uradno naslovil pobudo za poimenovanje ene od ulic v Ljubljani po srbski prestolnici.

Vesić je pobudo dal po tem, ko je srbsko javnost močno vznemirilo načrtovano preimenovanje nekaterih ulic v Beogradu po krajih in osebnostih z območja nekdanje Jugoslavije. Še posebej je strasti razvnelo predvideno preimenovanje ulice po črnogorski prestolnici Podgorica, čemur so se v Beogradu po pritisku javnosti odpovedali. S tem se je razgrela razprava, ali so tudi v drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije ulice poimenovane po Beogradu. Po njegovem mnenju bi poimenovanje ulic moralo delovati po načelu vzajemnosti, navaja STA.

Prepričan je, da bo tudi Ljubljana dobila Beograjsko ulico

Namestnik beograjskega župana je povedal, da je o predlogu že govoril po telefonu z ljubljanskim županom. Ob tem je spomnil, da imajo v Beogradu že dolgo Ljubljansko ulico. Prepričan je, da bo tudi Ljubljana, ki je z Beogradom pobratena, dobila Beograjsko ulico, s čimer si bosta mesti po njegovem mnenju izkazali medsebojno spoštovanje. Izrazil je še upanje, da bodo zgledu Ljubljane sledila druga slovenska mesta. Mestna občina Ljubljana se zaenkrat še ni odzvala na vprašanje STA glede pobude iz srbske prestolnice.

V zgodovino je že odšla Pohorska ulica

V Beogradu so sicer v preteklih desetletjih zamenjali imena številnih ulic. Med drugimi so v zgodovino že odšle Pohorska, Zagrebška in Travniška ulica. Nekdanjo Pohorsko ulico so preimenovali v Ulico generala Ždanova. Ko je prejšnji mesec odjeknila vest o preimenovanju beograjskih ulic, se je poročalo o tem, da naj bi nova poimenovanja kmalu dobile Ljubljanska, Blejska, Celjska, Mariborska, Poreška, Hrvaška, Hvarska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibeniška, Lopudska, Sarajevska, Mostarska in Zeniška ulica.

srbska zastava, Srbija
Novice V Beogradu ne bo več Ljubljanske, Blejske, Celjske in Mariborske ulice

V Mariboru že imajo Beograjsko ulico

Če bo občina v Beogradu upoštevala pravilo vzajemnosti, pa bi med drugim morala ostati Mariborska ulica, saj imajo v štajerski prestolnici Beograjsko ulico. V Ljubljani sicer res ni Beograjske ulice, obstaja pa več ulic, ki so povezane s Srbijo, med njimi Novosadska ulica in Carja Dušana ulica, ki je imenovana po srbskem kralju Štefanu Dušanu, še piše STA.

Ne spreglejte