SiolNET. Novice Svet
7,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Beogradu ne bo več Ljubljanske, Blejske, Celjske in Mariborske ulice

7,29

termometer

srbska zastava, Srbija
Foto: Reuters

V Beogradu nameravajo preimenovati več ulic, ki nosijo imena mest iz nekdanje skupne države Jugoslavije. Med drugim ne bo več Ljubljanske, Blejske, Celjske in Mariborske ulice. Svojo ulico pa dobiva atentator na vodjo ustaškega gibanja Anteja Pavelića.

Podžupan srbske prestolnice Goran Vesić je za srbski medij Novosti.rs dejal, da gre pri poimenovanju ulic za vprašanje vzajemnosti.

"Ni normalno, da so naše ulice poimenovane po mestih, ki nimajo Beograjske ulice," je dejal Vesić. Preimenovati sicer nameravajo tudi Mariborsko ulico, čeprav Maribor ima Beograjsko ulico. V štajerski prestolnici imajo sicer še Srbsko ulico.

Kot pravi Vesić, bi se morale beograjske ulice poimenovati po osebah, ki so pomembne za srbski narod, po prijateljskih državah in narodih ter osebah, ki so pomembne za človeštvo. "Zato bomo še naprej spreminjali imena vseh ulic, poimenovanih po tistih, ki nimajo več vezi s Srbijo, in po območjih, na katerih nič, kar prihaja iz Srbije, ni dobrodošlo," je še povedal za Novosti.hr.

Ulica atentatorja na ustaškega vodjo

Beograd bo tako med drugim dobil Ulico Blagoja Jovovića, ki se bo imenovala po atentatorju na ustaškega vodjo Anteja Pavelića, poleg "slovenskih" ulic pa nameravajo med drugim spremeniti tudi imena Hrvatske, Splitske, Podravske, Porečke, Bosanske, Lopudske, Hvarske, Bjelovarske, Zeničke, Šibeničke in Murske ulice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin