Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2020,
13.50

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Natisni članek

Zoran Janković Ljubljana proslava dan državnosti

Ponedeljek, 29. 6. 2020, 13.50

3 leta, 10 mesecev

Janković kritičen do varnostnih ukrepov, napovedal je novo proslavo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Ljubljanski župan Zoran Janković se je prvič odzval na dogajanje ob proslavi za dan državnosti. Kot je uvodoma dejal, je Ljubljana najlepše mesto, ker njeni prebivalci živijo skupaj, hkrati pa spoštujejo vse različnosti. "To je tisto, na kar sem ponosen," je dejal, a vendar poudaril, da je bilo sredino zapiranje ljubljanskih ulic preostra poteza pristojnih. "To, da se zaprejo Trg republike, Kongresni trg in tudi Šubičeva ulica, je nekaj nerazumljivega in nepotrebnega," je bil jasen župan.

Sojenje Jankoviću
Novice Janković ne priznava krivde v zadevi Stožice

Ljubljanski župan Zoran Janković se je uvodoma dotaknil dejstva, da se je Ljubljana izkazala kot ena od najbolj varnih evropskih prestolnic. "Ko so po številnih evropskih mestih potekali protesti, teroristične akcije, ko so se postavljale betonske blokade pred posameznimi cestnimi odseki oziroma v vstopu v peš cono in je bila prisotna policija, je bil moj odgovor, da mi v Ljubljani tega ne potrebujemo," je pojasnil ljubljanski župan.

Fotogalerija
1 / 18

Politiki, ki so voljeni od ljudstva se od tega ograjujejo

V nadaljevanju je nato Janković povedal, da so na občini pred dvema letoma obravnavali predlog za strožjo varnost ob prireditvah in dogajanjih v prazničnem decembru. "Ideja je bila, da bi območje okoli Kongresnega trga zaščitili z bloki, vendar sem to idejo zavrnil, ker še enkrat poudarjam: ponosen sem na to, da živimo skupaj in spoštujemo različnost," je poudaril Janković.

Zoran Janković | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Čeprav je župan Ljubljane od predsednika Boruta Pahorja prejel povabilo na proslavo, ki je bila prejšnjo sredo, na predvečer praznika, se Janković proslave ni udeležil, saj na njej, kot je pojasnil, niso sodelovali praporščaki. Je pa župan opravil pogovor z organizatorjem proslave in odobril tudi popust za uporabo odra. 

Ljubljanski župan je na novinarski konferenci med drugim zanikal, da bi bil bolan, kot se je namigovalo v zadnjem obdobju, ko se ni pojavljal v javnosti. Včeraj se je udeležil tudi slovenskega nogometnega derbija v Stožicah med Olimpijo in Mariborom.

Zaprli še del Ljubljane, ki ni bil povezan s proslavo

V nadaljevanju se je Janković dotaknil poostrenega policijskega nadzora in zaprtih ulic okoli območja proslave. Dejal je, da lahko policija ob takih priložnostih sama odloči, katera območja mesta se bodo zaprla, a mora o tem obvestiti lokalno skupnost. "Na občini smo dobili dokument, ki je imel po mojem mnenju preostro željo po zapiranju mesta. To, da se zaprejo Trg republike, Kongresni trg in tudi Šubičeva ulica, je nekaj nerazumljivega in nepotrebnega. Zelo me zanima, kaj menijo naše poslanke in poslanci, ki voljeni od ljudstva. Hodijo na proslavo, hkrati pa se ograjujejo od svojega ljudstva. Da tega ljudstva ne želijo imeti na proslavi ob dnevu državnosti," je dejal Janković.

"Sprašujem se, zakaj predsednik Pahor, ki je zelo rad med ljudmi, ni odklonil nagovora, kajti vem, da je želel imeti manjši krog ograj, ne tako široke varnostne ograje, kot je bila zastavljena," je nato poudaril Janković. "Po vrhu vsega, kar se dogaja, so se pristojni brez vnaprejšnje napovedi odločili, da zaprejo še Hribarjevo nabrežje. To pomeni, da so zaprli breg Ljubljanice, ki pravzaprav nima nikakršnega vpliva na dogajanje na Kongresnem trgu," je pojasnil ljubljanski župan.

Janković: Predlagam, da imamo dvojne proteste

V nadaljevanju se je Janković dotaknil še petkovih protestov. Dejal je, da se jih ne udeležuje. "Veste, da nisem politik, vendar delujem na političnem področju. Vendar je pravica do protestov zapisana v ustavi. Protestirajo lahko vsi, ki imajo kaj povedati, in želim si, da tudi v prihodnje protesti ostanejo tako spoštljivi, kot so bili do zdaj," je še povedal Janković.

protesti | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Že nekaj tednov so ob petkih protesti proti politiki predsednika vlade Janeza Janše. V zadnjem tednu so bili tudi protesti, ki so izkazali podporo premierju Janši. Jaz pa predlagam, da si tisti, ki protestirajo v podporo Janševi politiki, za svoje proteste izberejo kakšen drug dan in bomo imeli pač vsak teden dvojne proteste; proti politiki in v njeno podporo. To se mi zdi spoštljivo in ljudska volja," je bil jasen Janković in dodal, da ne more razumeti, zakaj je na protestih toliko policije, kot je je na nogometnih tekmah Olimpija - Maribor. 

Na novinarski konferenci je Janković med drugim še napovedal, da bo Ljubljana odpadlo proslavo ob dnevu zmage namesto 9. maja pripravila 4. avgusta, na rojstni dan preminulega častnega občana Janeza Stanovnika, ki mu nameravajo tudi postaviti spomenik. Proslava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB, bo po Jankovićevih napovedih na Kongresnem trgu in ne bo ograjena.

En praznik, dve proslavi

Na predvečer dneva državnosti je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani državna proslava. Poleg predsednika vlade Janeza Janše in ministrov so se slovesnosti na trgu udeležili tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in predsedujoča SD Tanja Fajon. Opozicijske LMŠ, Levica, Sab in SNS so proslavo bojkotirale. 

Nekateri predstavniki opozicije, med njimi tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsedujoči Levici Luka Mesec, so se dve uri pred tem udeležili alternativne proslave, ki je bila na Prešernovem trgu. Po programu pa se je večina udeležencev Antiproslave udeležila še protestnega shoda po Ljubljani. 

Ograja | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ograjeno središče mesta

Območje okoli Kongresnega trga, kjer je bila državna proslava, je bilo na predvečer praznika močno zastraženo. Policija je poleg ograj, ki jih je namestila okoli trga in parka Zvezda, zaprla tudi dostope iz sosednjih ulic na prizorišče, kar je pri številnih meščanih sprožilo precej slabe volje.

Ne spreglejte