Jan Zobec: "Nevarno je, da se sovražni govor zlorabi za omejevanje svobode govora"

Težava slovenske družbe je, da se tudi vrednostne sodbe preganjajo pred kazenskimi sodišči, čeprav jih varuje svoboda govora, trdi pravnik Jernej Letnar Černič.

1 / 3

Foto: STA , Bojan Puhek

2 / 3

Foto: STA , Bojan Puhek

3 / 3

Foto: STA , Bojan Puhek

Poslanci SMC in SD tokrat o etiki javne besede Poslanki Lilijana Kozlovič in Jasna Murgel, obe iz Cerarjeve SMC, sta pred dnevi predstavili zahtevo SMC in SD za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za notranje zadeve o problematiki sovražnega govora. Kozlovičeva je poudarila, da s tem nočejo politično obračunavati, ampak želijo izpostaviti, kako pomembna je visoka etika javne besede.

So krivi tožilci? Ustavni pravnik Matevž Krivic je v sredo za TV Slovenija dejal, da bi moralo tožilstvo sovražni govor kazensko preganjati: "Oni bi morali preganjati vse, kar tudi ustava prepoveduje. Izražanje nestrpnosti in sovraštva do raznih manjšin – političnih, verskih, kakršnihkoli. Vse to je prepovedano in kaznivo. Tožilstvo se pa dela, da ni."

Odvetnik Rok Čeferin, specialist za civilno in medijsko pravo, pa je dejal, da v Sloveniji glede kazenskega pregona sovražnega govora praktično ni sodne prakse in da ga tožilstvo ne jemlje dovolj resno.

Tožilstvo: Kazenski pregon je skrajno sredstvo V uradu generalnega državnega tožilca očitke o neodzivnosti tožilcev zavračajo in pojasnjujejo, da je v kazenskem zakoniku določeno zgolj javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Posplošena razprava o pregonu sovražnega govora zato ni na mestu, ker se pojem sovražnega govora v pomembni meri nanaša na pojave, ki niso kazniva dejanja in kot taka ne spadajo v pristojnost državnih tožilstev, so zapisali.

Tožilstvo poudarja, da je kazenska represija skrajno sredstvo, ki ga ima država na voljo za odziv na neželene družbene pojave. To ne pomeni, da je vse, kar ne doseže kriterijev kaznivosti, tudi sprejemljivo. A družba ima na razpolago druge mehanizme, s pomočjo katerih je mogoče opozarjati na nesprejemljivost takšnih družbenih pojavov in dvigati ozaveščenost javnosti. Čeprav je njihova narava neprimerna in so pogosto nesprejemljivi, gre pri pojavu sovražnega govora predvsem za izražanje mnenj in pogledov.

Pozitiven vpliv kazenske represije je neznaten "Kadar so zakonski pogoji izpolnjeni, je državno tožilstvo dolžno sprožiti kazenski pregon. Odločitev o kazenskem pregonu sprejme pristojni državni tožilec, ki je pri tem samostojen, vezan na ustavo in zakon. Pričakovanja javnosti ali ocenjevanje njenega odziva ne morejo biti merilo za odločanje o pregonu, temveč mora ta vedno temeljiti zgolj in izključno na ugotovitvi o obstoju zakonskih pogojev za pregon," poudarjajo na generalnem tožilstvu.

Navajajo, da so tožilstva v zadnjih letih za kaznivo dejanje po 297. členu kazenskega zakonika obtožila skupno 49 oseb, sodišča pa so v istem obdobju za to kaznivo dejanje izrekla obsodilno sodbo zoper 22 oseb. Tožilstvo trdi, da zgodovina dokazuje, da je morebiten pozitiven vpliv kazenske represije v tem pogledu neznaten.

Jernej Rovšek, pravnik

Pravica do dostojanstva je nad politiko Razlika med razžalitvijo in sovražnim govorom je v tem, da je prva usmerjena proti konkretni osebi, drugi pa proti osebam, ki imajo skupne osebne okoliščine. Ljudje to večkrat mešajo, kar je posledica neznanja. Vzrok za takšno razširjenost sovražnega govora je deloma v tem, da je politika, ki temelji na razpihovanju sovraštva, očitno uspešna. Nimajo interesa, da bi bili korektni. Ker z iskanjem sovražnika in kazanjem na druge in drugačne dobivajo politične točke in uspeh. Politiki se prilagajajo temu, kar volivci želijo, a človekove pravice so nad tem. Temeljna pravica je pravica do dostojanstva, to je nad politiko.

Nataša Pirc Musar, predsednica Sveta za odziv na sovražni govor

Do sodnih postopkov sploh ne pride Pravo sodišča v Strasbourgu je treba preliti v prakso v Sloveniji, a to je najprej naloga tožilstva. Če sodnega postopka sploh ni, lahko v ovadbo napišemo kup primerov evropskega sodišča, pa ne bo učinka. Če slovensko sodstvo ne bo reklo, da se določen primer lahko aplicira na slovenski primer, smo zaprli pot do dokončne sodne prakse.

Jernej Letnar Černič, docent za pravo človekovih pravic na Fakulteti za državne in evropske študije

Če ima nekdo drugačno mnenje, je to legitimno, saj živimo v pluralni družbi O tem, kaj varuje svoboda izražanja, obstajajo točno določena merila, ki izhajajo iz prakse ustavnega in evropskega sodišča za človekove pravice. Merila so jasna. Težava je v tem, da vsaka ideološka stran obtožuje drugo, da gre za sovražni govor, čeprav v večini primerov zanj sploh ne gre. Sovražni govor je napeljevanje ali spodbujanje k sovraštvu, nasilju ali nestrpnosti oziroma razpihovanje narodne, rasne in verske neenakopravnosti. Takšno izražanje ne spada v varovano materijo svobode izražanja. Če pa ima nekdo drugačno mnenje, je to legitimno, saj živimo v pluralni družbi. Veliko je tudi žalitev in nespodobnih obtožb, a to še ni sovražni govor, saj svoboda izražanja varuje tudi žaljive izjave. Sodno prakso imamo in je ustrezna Najbolje bi bilo, da bi družba sama prek javne razprave, ne pa z medsebojnim ideološkim obtoževanjem, ugotovila, kaj je in kaj ni sovražni govor, ter ga izločila na obrobje družbe. Tu je težava, da si določeni zasebni subjekti vzamejo pravico, da bodo oni opredeljevali, kaj je in kaj ni sovražni govor. Ključno za javno debato pa je, da se spopade z različnimi mnenji. Trditve, da nimamo dovolj sodne prakse s tega področja, so metanje peska v oči. Sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice je zelo natančna in jo morajo uporabljati vsa sodišča v Sloveniji. Sovražni govor so samo tiste izjave, prispevki, ki širijo nasilje, sovraštvo in neenakopravnost ter napeljujejo nanje. Ni pa to legitimna izjava, s katero nekdo sodeluje v javni debati. Če komu neka izjava ni všeč, če ga je razžalil, ga lahko odškodninsko preganja pred civilnimi sodišči. Težava slovenske družbe je, da se vrednostne sodbe preganjajo pred kazenskimi sodišči Svoboda govora varuje vse izjave, ki so resnične. Če gre za vrednostno sodbo, svoboda govora varuje tudi takšne izjave, dokler kdo ne vloži odškodninske tožbe in jo dokaže pred sodiščem. Težava slovenske družbe je, da se takšne vrednostne sodbe preganjajo pred kazenskimi sodišči. To nikamor ne sodi. Svoboda izražanja je ključna za delovanje svobodne družbe, kjer se obravnavajo različna mnenja. Pojem sovražnega govora pa se uporabi le takrat, ko je to nujno potrebno, ko gre res za napeljevanje k sovraštvu. V nasprotnem primeru gre za poskus določenih delov družbe za izgon drugače mislečih iz javnega prostora. V takšnem primeru pa se lahko kaj hitro znova znajdemo v totalitarni državi, kjer je tožilstvo prioritetno preganjalo verbalne delikte.

Jan Zobec, ustavni sodnik

Nevarno je, da se sovražni govor zlorabi za omejevanje svobode govora Težava je najbrž v sodstvu, ki velikokrat ne razume sodb evropskega sodišča. Ta sodna praksa je zelo bogata, ampak sodišča ali jo ignorirajo ali pa ne razumejo precedenčnega sporočila, ki ga te odločitve pošiljajo. Druga težava pa je ideološkost slovenske družbe. Beseda je namreč močno orožje. Utišati besedo nasprotnika z vnaprejšnjo diskvalifikacijo, češ da gre za sovražni govor – tako se je mogoče na preprost način znebiti neprijetnega sogovornika. Nevarno je, da se sovražni govor zlorabi za omejevanje svobode govora, ki je nujna za delovanje demokracije. Brez svobode govora ni demokracije. Zato so dovoljene tudi žaljive, ostre, šokantne izjave. Pri sovražnem govoru pa gre za to, da posameznik ščuva proti neki manjšini, poziva k nasilju ali globokemu sovraštvu.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • Razvojnik / 15.11.2016. ob 18:17

    T.i. sovražnega govora bo vsak dan več, ker je slovenski narod sit politične korektnosti, s katero nas pitate že od osnovnih šol. Vsak čas bomo manjšina v lastni državi, po prepričanju še ene prodane vlade pa naj bi se klanjali vsakemu tujcu, ki se nam obeša na socialni sistem. Otroci nam bežijo čez mejo, ker gospodarstvo šepa. O tem naj skličejo sejo! Kje je pravica slovencev do samoodločbe!!!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano