SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jaklič: Poročilo o Lekarni Ljubljana je sramota za računsko sodišče

3

termometer

Računsko sodišče je Lekarni Ljubljana izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2011. Nekdanji prvi lekarnar Marko Jaklič je poročilo označil za sramoto.

Zavod je po ugotovitvah sodišča pri nabavi materiala kršil predpise o javnem naročanju. Revizija računskega sodišča se nanaša na leto 2011, kršitev je za najmanj 101.471.575 evrov. Sodišče je Lekarni Ljubljana tudi izreklo mnenje s pridržkom glede računovodskih izkazov. V nekaterih primerih namreč niso obračunali amortizacije v skladu s predpisi in so zato konec leta 2011 izkazali za 734.145 evrov prenizko vrednost opredmetenih osnovnih sredstev in za 667.017 evrov prenizek presežek prihodkov nad odhodki iz preteklih let ter za 67.128 evrov prenizek presežek prihodkov nad odhodki leta 2011, ugotavlja sodišče.

31. decembra 2011 je bila tako vrednost osnovnih sredstev v glavni knjigi za 5973 evrov višja od vrednosti osnovnih sredstev v registru osnovnih sredstev. Dolgoročne finančne naložbe in obveznosti za dolgoročne finančne naložbe pa so bile previsoke za 7450 evrov, ker zavod ni pravilno določil zneska prevrednotenja finančne naložbe. Zavod tudi ni pravilno razmejil nekaterih prihodkov in odhodkov na dejavnost javne službe in tržno dejavnost. Tako so izkazali presežek prihodkov nad odhodki za 356.239 evrov pri opravljanju tržne dejavnosti oz. toliko premalo pri dejavnosti javne službe.

Zaradi prenizko izkazanega presežka prihodkov nad odhodki iz pretekih in tudi za leto 2011 je Lekarna Ljubljana prenizko obračunala davek od dohodkov pravnih oseb po posameznih letih.

Ker Lekarna Ljubljana med revizijskim postopkom ni odpravila vseh ugotovljenih nepravilnosti, je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora zavod izkazati popravke za nepravilno obračunano amortizacijo ter ukrepe za odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač, so sporočili s sodišča.

Ministrstvo ni presenečeno Ministrstvo za zdravje nad ugotovitvami računskega sodišča ni presenečeno, saj je tudi samo prišlo do podobnih ugotovitev v upravnem nadzoru, ki so ga izvedli lani. Ta je pokazal neskladje bilančnih podatkov med letoma 2007 in 2010 z vsemi prihodki. Lekarna je tako izkazovala višje prihodke pri izvajanju javne službe.

Med drugim je nadzor tudi pokazal, da je Lekarna Ljubljana z ustanovitvijo LL-ja Grosist kršila zakona o javnih financah ter da ciljno vodenje Lekarne Ljubljana ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih. Lekarna Ljubljana namreč po ugotovitvah ministrstva kot svoj osrednji cilj poslovanja zasleduje povečevanje prodaje blaga, zaslužka in dobička.

Z ugotovitvami so takrat seznanili Lekarniško zbornico Slovenije, Urad za varstvo konkurence, računsko sodišče, Komisijo za preprečevanje korupcije in ministrstvo za finance.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin