Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2016,
10.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

drugi tir

Sobota, 4. 6. 2016, 10.29

6 let, 7 mesecev

Izvlečni tir naj bi začeli graditi še ta mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

tir | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Direkcija za infrastrukturo bo s konzorcijem podjetij Kolektor Koling in CGP predvidoma prihodnji teden podpisala pogodbo o gradnji 1,2 kilometra dolgega izvlečnega tira, ki je nekakšen nastavek za drugi železniški tir Koper-Divača. Dela naj bi se začela še ta mesec, končala pa naj bi se predvidoma v drugi polovici leta 2018.

Konzorcij podjetij Kolektor Koling in CGP je bil za gradnjo 1,2 kilometra dolgega odseka od izhoda tovorne postaje v Kopru, ki je nekakšen nastavek za drugi železniški tir Koper-Divača, izbran med 11 prispelimi ponudbami, dela pa je ocenil na 5,9 milijona evrov, kar je bilo najmanj med vsemi ponudbami.

Po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem gradbenih del pri projektu izvlečnega tira bodo sledile še izbire ponudnikov za vgradnjo signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav, gradnjo sistema ETCS, gradnjo elektronapajalne postaje Hrastovlje, verifikacijo sistema oz. izvedbo vseh postopkov, s katerimi se potrjuje interoperabilnost proge.

Gradbeno dovoljenje je že pravnomočno

Izvlečni tir naj bi z nekaterimi drugimi dodatnimi ukrepi na obstoječi progi omogočil povečanje prevozne zmogljivosti obstoječega tira za čas do zgraditve drugega tira. Prvo lopato za gradnjo drugega tira naj bi medtem po napovedih premierja Mira Cerarja zasadili še v tem mandatu.

Gradbeno dovoljenje za drugi tir Koper-Divača je pred kratkim postalo pravnomočno, kdaj bo mogoče začeti gradnjo, pa bo jasno, ko bodo znani rezultati revizije projekta. Ministrstvo za infrastrukturo je izvajalca med petimi prispelimi ponudbami na razpis že izbralo, a je od enega od neizbranih ponudnikov dobilo zahtevek za revizijo. O njem zdaj presoja Državna revizijska komisija, ki o zahtevku za zdaj še ni odločila.

Po analizah naj bi bila znana končna rešitev za drugi tir, za izvedbo katerega je vlada ustanovila posebno projektno podjetje 2TDK, v četrtek pa na čelo tega podjetja imenovala Žarka Sajiča. | Foto: Gregor Pavšič Po analizah naj bi bila znana končna rešitev za drugi tir, za izvedbo katerega je vlada ustanovila posebno projektno podjetje 2TDK, v četrtek pa na čelo tega podjetja imenovala Žarka Sajiča. Foto: Gregor Pavšič

Izvajalec revizije mora preučiti različne rešitve za projekt drugega tira

Glede nadaljnjih postopkov po odločitvi Državne revizijske komisije - kakršnakoli ta že bo - so na direkciji za infrastrukturo pojasnili: "Nadaljnje postopke ravnanja naročnikov v postopkih javnega naročanja ureja veljavna zakonodaja. Pogodbo z naročniki lahko podpišemo šele po tem, ko postane odločitev o izboru izvajalca pravnomočna."

Izvajalec revizije bo preučil možnosti optimizacije in racionalizacije projektnih rešitev za drugi tir, zdaj ocenjen na slabih 1,4 milijarde evrov, preučene bodo tudi možnosti, da bi bil projekt namenjen samo tovornemu prometu, podrobneje pa bodo raziskana tudi tveganja med gradnjo. Vsi ti elementi namreč bistveno vplivajo na vrednost projekta in načine izvedbe.

Ocene kažejo, da je potencial racionalizacije do 15 odstotkov investicije, morda 200 milijonov evrov ali nekaj več.

Ne spreglejte