Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
16.53

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

8

Natisni članek

Turčija begunec Slovenija azil

Petek, 2. 3. 2018, 16.53

6 let, 1 mesec

Izročitev turških pribežnikov lahko pomeni kršitev mednarodnega prava #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

8

Evropski poslanci Tanja Fajon, Igor Šoltes in Franc Bogovič so zaskrbljeni, ker je Slovenija zavrnila prošnje za mednarodno zaščito turškim družinam, tem tako grozi izgon v Turčijo. Njihova vrnitev v domovino bi lahko zaradi tamkajšnjih varnostnih razmer pomenila hudo kršitev evropskega in mednarodnega prava ter načela nevračanja, so opozorili evroposlanci.

O problematiki turških pribežnikov v Sloveniji so v četrtek poročali tudi v oddaji Planet Danes na Planet TV. Novinar: Matej Simič/Video: Planet TV.


"Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov glede nekaterih zavrnjenih prosilcev za mednarodno zaščito iz Turčije, ti so v Slovenijo pribežali zaradi hudih osebnih groženj in možnosti aretacij, ki jim v Turčiji grozijo zaradi njihovega sodelovanja oziroma članstva v gibanju Fethullaha Gülena," so Tanja Fajon, Igor Šoltes in Franc Bogovič zapisali v sporočilu za javnost.

Še ena sporna poteza notranjega ministrstva?

Po njihovih besedah je ministrstvo za notranje zadeve zavrnitev utemeljilo z mnenjem, da prosilci za azil niso dovolj prepričljivo dokazali, da bi bili v primeru vrnitve v Turčijo preganjani ali da bi utrpeli resno škodo po zakonu o mednarodni zaščiti.

"V zvezi s tem je seveda zelo pomembno, kako ministrstvo obravnava dokazna merila pri ocenjevanju, ali prosilcem grozi preganjanje ali resna škoda ali ne," so opozorili evropski poslanci.

Zelo jih skrbi tudi odziv ministrstva, v katerem pojasnjujejo, da je bila Turčija z odlokom vlade iz februarja 2016 določena kot varna izvorna država. Ta koncept se po pojasnilih ministrstva namreč ne uporabi, če turški državljan kot prosilec izkaže tehtne razloge, zakaj ta država zanj ni varna izvorna država.

Turčija je pod vladavino predsednika Erdogana v zadnjih letih zabeležila zmanjšanje demokracije, pravne države in svobode medijev, poudarjajo evroposlanci. | Foto: Reuters Turčija je pod vladavino predsednika Erdogana v zadnjih letih zabeležila zmanjšanje demokracije, pravne države in svobode medijev, poudarjajo evroposlanci. Foto: Reuters

Evroposlanci opozarjajo na pomanjkanje demokratičnih vrednot v Turčiji

Fajonova, Šoltes in Bogovič so opozorili, da so se razmere v Turčiji po neuspelem državnem udaru julija 2016 močno zaostrile in zelo poslabšale varnostne razmere v državi.

Zaradi občutnega zmanjšanja demokracije, vladavine prava in svobode medijev se je Evropski parlament novembra 2016 z veliko večino glasov zavzel za zamrznitev pogajanj za članstvo Turčije v EU, so spomnili.

Statistične primerjave glede dodeljevanja mednarodne zaščite pa po njihovih navedbah tudi sicer kažejo Slovenijo kot državo, v kateri je takšno zaščito zelo težko dobiti. Prav tako se Slovenija ne odloča za prožnejšo uporaba tega instituta, čeprav to pravico ima, so dodali.

Turškim pribežnikom na ministrstvu zavrnili prošnje za azil

Prvim trem družinam pripadnikov gibanja Fethullaha Gülena, ki so po spodletelem državnem udaru v Turčiji pribežale v Slovenijo, so po poročanju četrtkove izdaje časnika Dnevnik zavrnili prošnje za azil. Slovenija prostovoljcem omenjenega gibanja ne verjame, da so v Turčiji ogroženi, je zapisal časnik.

Ne spreglejte