Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2016,
7.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Natisni članek

Disney Outfit7 Iza Login Samo Login Talking Tom

Sobota, 28. 5. 2016, 7.16

6 let, 6 mesecev

OUTFIT7

Iza Login: Želimo postati naslednji Disney

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Če želiš zares uspeti, moraš imeti ambiciozno vizijo. Mi želimo postati vodilna entertainment družba na svetu, naslednji Disney, pravi Iza Login, ena od glavnih soustanoviteljev podjetja  Outfit7.

V Sarajevu se je včeraj začel dvodnevni vrh poslovnih voditeljev iz držav Jugovzhodne Evrope, Summit100, na katerem predsedniki držav, vlad in vodilni poslovneži iščejo rešitve za težave, s katerimi se srečuje svetovno in regionalno gospodarstvo.

Osrednji govorec prvega dne je bil ustanovitelj podjetja Outfit7 Samo Login. Podjetje je po besedah Logina postalo uspešno leta 2009. "Bili smo ustanovljeni kot vsak drugi start-up. Financirala sva ga z ženo Izo. In če nimaš sredstev od vsega začetka, da financiraš razvoj, se lahko zgodba konča tudi tragično."

"Izkušeni managerji so nam zatrjevali, da brez izdelka ni mogoče uspeti."

Njihov največji izziv je bil, da so zgradili odlično ekipo, niso pa imeli izdelka. "Izkušeni menedžerji so nam zatrjevali, da brez izdelka ni mogoče uspeti. Izkazalo pa se je, da niso imeli prav," je dejal eden najbogatejših Slovencev.

Ob razvijanju paradnega konja – mobilne aplikacije Talking Tom je Login spoznal, da ni potrebna popolnost za uspešnost. "Ključno je, da trg sprejme rešitev kot uspešno," meni.

Login je izpostavil tudi pomembnost startupov. "Zaposlujejo veliko število ljudi. Po napovedih bo v njih v Evropi do 2018 delalo že 4,8 milijona ljudi. Za korporacije pa so zanimivi, ker so cenejši kot zaposleni v korporacijah," je dejal Login in politikom Jugovzhodne Evrope svetoval, naj se "osredotočijo na to, da bodo start-upi rasli in se razvijali".

Samo in Iza Login | Foto: Tania Mendillo Foto: Tania Mendillo

Vloženega ogromno dela

Skupaj s soprogo Izo sta ''ubila veliko nepravih idej'', preden je podjetje ustvarilo zelo uspešno aplikacijo Talking Tom.

V pogovoru z našo kolumnistko Melanie Seier Larsen iz Boston Consulting Group je Loginova, ki z možem zaseda prvo mesto  na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev (skupaj imata 855 milijonov evrov premoženja), povedala, da sta na začetku imela veliko genialnih idej, a se je izkazalo, da so vse že uresničene in na trgu.  "Delala sva nekaj različnih appov, vendar Samo ni bil zadovoljen. Veliko je raziskoval in analiziral, saj je zelo analitičen. Vloženega je bilo ogromno dela, preden smo prišli do našega projekta – Talking Tom,'' je dejala Loginova.

Veliko idej je bilo potrebnih, preden so razvili svoj glavni projekt - Talking Tom. | Foto: Veliko idej je bilo potrebnih, preden so razvili svoj glavni projekt - Talking Tom.

“Opustili smo veliko idej, za zaposlene je bil to izziv”

Na poti do uspeha so opustili veliko idej, ki niso vodile v pravo smer. ''Samo se je znal hitro odločati in začenjali smo nove poskuse. Za zaposlene je bil to izziv,'' so besede Loginove v sporočilu za javnost povzeli organizatorji srečanja v Sarajevu.

Kot je še povedala Loginova, je bilo zanjo morda lažje, kar je vse to sprejemala kot žena. Kljub temu je bilo to zelo posebno obdobje, tudi naporno in zelo nepredvidljivo, je dodala. A ko danes gleda nazaj, je prepričana, da jih je prav to pripeljalo do rešitve, Talking Toma.

V podjetje se trudijo pripeljati več žensk

V podjetju Outfit7 večino zaposlenih, najdejo v regiji, saj so izobraževalni sistemi dobri. Tisti, ki jih zaposlijo, pravi Loginova, ki v podjetju opravlja tudi funkcijo upravljanja človeških virov, se počutijo, da se lahko v podjetju veliko naučijo in so pripravljeni za to veliko delati. Med 200 zaposlenimi je za zdaj le tretjina žensk. Razlog vidi v tem, da v računalništvu in programiranju prevladujejo moški. Je pa njihov cilj, da v podjetje vključijo večji delež žensk.

Loginova še pravi, da se želijo še tesneje  povezovati z regionalnimi izobraževalnimi institucijami.

Kdo je Iza Login?
''Sem povsem običajna oseba, ženska, žena, mama, športnica. Rada igram klavir, sem ljubiteljica oblikovanja in uživam v tem, kar delam. Zato, ker je zabavno. Ker je vsebina, ki jo ustvarjamo, pozitivna.''

Kako je delati z možem?
''Biti poročen in biti sodelavec je zanimivo. S Samom sva imela to pomlad srebrno poroko. Sva povsem komplementarna, po vseh testih povsem različna, zato je sodelovanje zelo izpolnjujoče. Vendar sva se morala naučiti ločevati vsebine, ki so povezane z delom, in tiste, ki so povezane z najinim osebnim življenjem.''

Je njeno življenje uravnoteženo?
"Uravnoteženost v življenju ni nekaj, kar bi načrtovali. Sreča je, da živiva na Cipru. Zgodaj zjutraj imamo jogo ali druge oblike jutranje rekreacije in se družimo. Potem delamo. Včasih do večera, včasih do polnoči. Večino časa delamo doma. Pogled na morje je nekaj, kar daje občutek, da si na počitnicah. Med vikendi delava manj, se več pogovarjava. Ko potujeva, je zelo drugače. Na to se privadiš in vedno komaj čakaš, da se vrneš domov."

Ne spreglejte