Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
16. 12. 2015,
9.03

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Slovenija Madžarska Hrvaška Italija Avstrija

Natisni članek

Sreda, 16. 12. 2015, 9.03

6 let, 10 mesecev

Istospolne poroke v naši soseščini

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
V nedeljo bomo odločali o usodi novele o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki omogoča poroke tudi istospolnim parom. Kako je področje istospolnih porok urejeno v naši soseščini?

Evropska unija nima enotne politike, ki bi urejala področje istospolnih porok, je pa enotna v prepovedi diskriminacije zaradi osebnih okoliščin posameznika ter pri poudarjanju strpne in vključujoče družbe. Nekatere evropske države omogočajo sklenitev zakonske zveze tudi istospolnim parom, druge države omogočajo civilna partnerstva ali registracijo istospolnih partnerstev, v nekaterih državah pa je to področje še neurejeno oz. so poroke istospolnih parov prepovedane z ustavo. Poglejmo, kako imajo področje pravic istospolnih parov urejeno v sosednjih državah.

Bomo v Sloveniji izenačili pravice istospolnih parov s heteroseksualnimi? V Sloveniji od junija 2006 velja zakon o registraciji istospolne skupnosti, vendar istospolnim parom ne podeljuje nekaterih socialnih, zdravstvenih in pokojninskih pravic, ki jih uživajo poročeni heteroseksualni pari. Marca 2012 smo na referendumu zavrnili kompromisno različico družinskega zakonika, po kateri bi bil institut zakonske zveze rezerviran za heteroseksualne pare, za homoseksualne pare pa je predvideval uvedbo instituta "partnerska skupnost". Oba instituta bi imela enake pravne posledice z izjemo pravice do udeležbe pri postopku skupne posvojitve otrok, ki istospolnim parom v zakoniku ni bila priznana. V Sloveniji lahko istospolno usmerjeni sicer že danes posvojijo biološkega otroka svojega partnerja, država pa priznava tudi posvojitve otrok, ki so jih istospolni pari opravili v tujini.

V nedeljo bomo na referendumu odločali o usodi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heteroseksualnih parov ter jim s tem podeljuje enake pravice in obveznosti.

V Italiji istospolni pari brez vsakršnih pravic Italija je zadnja izmed zahodnoevropskih držav, ki še ni uredila področja pravic istospolnih parov. Politična debata o ureditvi tega področja poteka že skoraj desetletje, a do zdaj ni bilo politične volje in večine v parlamentu, da bi področje zakonsko uredili.

Vladajoča Demokratska stranka je pred skoraj dvema letoma v parlamentarno proceduro vložila zakon o civilnem partnerstvu, s katerim bi istospolnim parom omogočila enake pravice kot poročenim heteroseksualnim parom razen možnosti posvojitve otrok. Zakon je trenutno v obravnavi v zgornjem domu parlamenta, nasprotujeta pa mu opozicija in Katoliška cerkev, ki ima tradicionalno močan politični vpliv v državi.

Tako so danes v Italiji istospolni pari brez vsakršnih pravic, istospolna partnerja sta namreč v očeh države dve tuji si osebi. Evropsko sodišče za človekove pravice je julija letos od Italije zahtevalo zakonsko priznanje istospolnih parov. Glede na zadnje raziskave Eurobarometra iz leta 2015 poroke istospolnih parov podpira 55 odstotkov prebivalcev Italije.

V Avstriji brez porok istospolnih parov, ki imajo možnost posvajanja otrok Avstrija že od leta 2003 priznava zunajzakonsko skupnost istospolnih parov, ki so glede na pravice izenačeni s heteroseksualnimi pari v zunajzakonski skupnosti. Leta 2009 je avstrijski parlament sprejel zakon o civilnem partnerstvu, ki je nabor pravic razširil, ni pa omogočal, da bi istospolni pari posvojili otroka.

Februarja 2013 je Evropsko sodišče v primeru X in drugi proti Avstriji razsodilo, da lahko geji in lezbijske posvojijo otroka svojega partnerja. Avstrijski parlament je zakon, ki ureja take posvojitve, sprejel avgusta 2013. Od 1. januarja 2016 bodo istospolni pari v skladu z letošnjo odločitvijo ustavnega sodišča lahko posvojili tujega otroka.

V naši severni sosedi medtem še vedno poteka javna debata o popolni izenačitvi pravic istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih parov, a tako kot v Italiji tudi v Avstriji ni dovolj široke politične podpore. Po raziskavi avstrijske nacionalne televizije ORF iz maja 2014 poroke istospolnih parov sicer podpira kar 72 odstotkov anketirancev.

Na Hrvaškem poroka mogoča le med moškim in žensko V številnih državah, kjer so istospolna partnerstva dovoljena, se taki pari ne morejo poročiti, ker jim to onemogoča ustava, v kateri je zakonska skupnost opredeljena kot izključno skupnost moškega in ženske. Tako je tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer so to določilo vnesli po referendumu, ki je potekal pred dvema letoma. Tako določilo je podprlo kar dve tretjini Hrvatov, ki so se udeležili referenduma.

Hrvaška je pravice in položaj istospolnih partnerjev uredila z zakonom o življenjskem partnerstvu, ki istospolnim partnerjem skoraj enake pravice, kot jih uživajo poročeni pari, omogoča na področju dedovanja, pokojninskega zavarovanja, davčne zakonodaje in zdravstvene oskrbe. Zakon istospolnim partnerjem ne omogoča posvojitev, a daje parom, ki že živijo z otroki, enake pravice kot heteroseksualnim parom, to je posvojitev po partnerju ali partnerici.

Madžarska istospolne zveze priznava, porok pa ne omogoča Madžarska je že leta 1996 kot prva država v vzhodni Evropi uvedla institut neregistriranega partnerstva, po katerem je po določenem času skupnega bivanja nekaj pravic pripadlo tudi istospolnim parom.

Danes je v naši vzhodni sosedi podobno stanje kot na Hrvaškem, s to razliko, da je Madžarska že leta 2009 sprejela zakon o registriranem partnerstvu. Zakon istospolnim parom podeljuje vse pravice, ki pripadajo poročenim parom, z izjemno dveh: ne morejo prevzeti priimka svojega partnerja in ne morejo posvojiti otrok.

Leta 2011 je Madžarska pod vodstvom predsednika vlade Viktorja Orbana sprejela novo ustavo, kjer je zakonska skupnost opredeljena kot skupnost moškega in ženske.

Ne spreglejte