SiolNET. Novice Slovenija
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iskanje na Blegošu: psička Šaka odigrala zelo pomembno vlogo #foto

1,46

termometer

Pogrešan Blegoš
Foto: Policija

Policisti še niso končali preiskave torkove domnevne nesreče pod Blegošem, saj jim še ni uspelo govoriti s poškodovanim moškim, ki so ga v sredo našli s pomočjo njegove psičke. Reševalci so v daljavi najprej opazili premike psičke in se nanje odzvali ter tako pravočasno našli tudi pogrešanega, ki je bil že močno podhlajen, piše STA.

Kot je prepričan predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, je psička Šaka odigrala zelo pomembno vlogo pri tem, da so planinca pravočasno našli. Iskalno akcijo, ki se je začela že v torek zvečer in se nadaljevala v sredo, je oteževala slaba vidljivost, saj je bilo območje zavito v meglo, pogrešani pa je bil oblečen v siva oblačila. Tako so reševalci najprej v daljavi opazili gibanje psa in predvidevali, da bi bil ob njem lahko tudi pogrešani, piše STA.

Ponesrečenec je bil že precej podhlajen, zato je štela vsaka minuta

Na ta način so lahko pravočasno odkrili pogrešanega. Lokacijo, kjer so ga našli, bi sicer kasneje v vsakem primeru preiskali, saj je bila na območju, predvidenem za iskanje, a je bil ponesrečenec že precej podhlajen, zato je štela vsaka ura ali celo minuta in bi bilo lahko podaljšanje iskanja zanj usodno.

Pogrešan Blegoš Novice Našli pogrešanega 39-letnika z Blegoša in njegovega psa #foto #video

iskalna akcija Foto: PU Kranj Kot razmišljajo reševalci, je psička Šaka svojega gospodarja morda obvarovala tudi pred napadom zveri, ki živijo na tem območju, in tako pripomogla k temu, da je poškodovani preživel noč. Njegova druga psička Missy se je medtem vrnila k avtomobilu, kjer so jo reševalci prav tako nepoškodovano našli že v torek. Kot sklepajo reševalci, je na ravnanje psičk vplival njun karakter oziroma pasemske značilnosti, še piše STA.

Policisti preiskave dogodka še niso končali, saj jim s poškodovanim planincem, ki so ga s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v ljubljanski Univerzitetni klinični center, še ni uspelo opraviti razgovora. Kaže pa, da je šlo za nesrečo in da je padel oziroma zdrsnil pri sestopu z Blegoša, piše STA.

Ni se oglasil svojcem

39-letni planinec iz Poljanske doline se je namreč svojcem nazadnje oglasil v torek ob 14. uri pred sestopom. Pogrešanega so poskušali najti že v torek zvečer, vendar je bila iskalna akcija med 20. in 2. uro neuspešna.

V večjem obsegu je iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 30 gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov, stekla v sredo zjutraj. Iskanje je potekalo na zelo zahtevnem, velikem, strmem in pomrznjenem terenu, ki ga je na višini nad 1400 metrov močno oviralo tudi zelo slabo vreme, in sicer gosta megla in močan veter, še piše STA.

Na težkem terenu je skoraj vsak iskalec prehodil do deset kilometrov. Pregledali so markirane poti, bližnjice in brezpotja. Pogrešanega so s pomočjo psičke našli nekaj po 13. uri na povsem drugem koncu, v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka, dodaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin