Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2013,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NSi SLS SDS Ljudmila Novak

Sreda, 16. 10. 2013, 18.56

8 let

Interpelacija ministra Gregorja Viranta vložena še ta teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V NSi so zbrali dovolj podpisov za interpelacijo notranjega ministra Gregorja Viranta. Prispevali jih bodo poslanci SLS, kar zadostuje za interpelacijo, ki bo vložena še ta teden.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je pojasnila, da o številu podpisov še ne more govoriti, saj jih čaka še en sestanek. Je pa predsednik SLS Franc Bogovič potrdil, da bodo podpise prispevali vsaj še v njihovi stranki. To bo zadostovalo za vložitev interpelacije, saj imajo v NSi štiri poslance, v SLS šest, ustava pa predvideva, da interpelacijo lahko vloži najmanj deset poslancev.

v SDS se še usklajujejo Vprašanje so torej le še podpisi SDS, svojo odločitev bodo sporočili predvidoma še danes. Kot so sporočili, se še usklajujejo. Tako v SLS kot SDS so imeli določene predloge glede vsebine interpelacije, zdaj pa je, kot kaže, NSi našla skupne imenovalce, kakor jih je poimenovala Novakova, vsaj z ljudsko stranko.

Iz predloga črtali točki o izbrisanih in kadrovanja Iz predloga interpelacije so črtali točki glede izbrisanih in kadrovanja. Ostajajo pa očitki glede "poskusov ogrožanja sistema lokalne samouprave", podpisa dveh "za državo škodljivih dokumentov, ki nimata zakonske podlage", to je stavkovnega sporazuma ter dogovora o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju in pa zaradi nepojasnjenih okoliščin in suma korupcije pri posebnem popustu za letalske vozovnice slovenskega letalskega prevoznika v državni lasti.

"Virant škoduje podeželju in občinam" Predsednik SLS Franc Bogovič je odločitev SLS utemeljil z besedami, da Virant predvsem škoduje delovanju in življenju na podeželju ter slovenskim občinam.

Dodal je, da je bilo v prvotnem besedilu interpelacije preveč točk, interpelacijo pa so zožili na tiste, kjer mislijo, da se dela največ škode. "V tem delu verjamem, da je tudi s strani SDS pričakovati podporo interpelaciji," meni Bogovič.

Virant bo moral prelomiti obljubo o neposeganju v javne plače Čeprav še ni jasno, kako bo s podpisi SDS, je poslanec te stranke Andrej Vizjak danes izpostavil dve kritiki Virantovega dela.

Omenil je dogovor z javnim sektorjem glede plač. Po Vizjakovem mnenju Virant sedaj sam vidi, da bo moral poseči v plače, če želel pridobiti 170 milijonov za odpravo plačnih nesorazmerij, čeprav je sprva obljubljal, da posega v plače ne bo do leta 2014. Tudi številke o prihrankih, ki jih je napovedoval ob podpisu dogovora iz predloga proračuna, niso razvidne, je prepričan poslanec SDS.

V SDS mu očitajo tiho reorganizacijo države Drugi Virantov "problem" pa je za Vizjaka tiha regionalizacija države, ki da se odvija skozi uvedbo upravnih okrajev. Minister namreč želi znižati število statističnih in razvojnih regij s sedanjih 12 na osem, pravi Vizjak. Kot ocenjuje, mora o regionalizaciji spregovoriti DZ, "ne pa razni ministri po kabinetih v okviru reorganizacije svojih institucij". In zaradi tega je interpelacija, kot je dejal Vizjak, vredna tudi njegovega podpisa.

Ne spreglejte