Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
16.24

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

11

Natisni članek

zdravstvo Glas ljudstva civilna iniciativa

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 16.24

1 leto, 1 mesec

Iniciativa Glas ljudstva poziva na pohod za javno zdravstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

11

Inicativa glas ljudstva | V petek, ob svetovnem dnevu zdravja, bo iniciativa Glas ljudstva organizirala pohod za zdravje.  | Foto STA

V petek, ob svetovnem dnevu zdravja, bo iniciativa Glas ljudstva organizirala pohod za zdravje.

Foto: STA

Civilna iniciativa Glas ljudstva ministrstvu za zdravje očita prikrivanje neuspeha intervencijskega zakona o nujnih ukrepih za stabilizacijo zdravstva. Ob tem v petek vabijo na pohod za javno zdravstvo, ob koncu katerega bodo priredili javno tribuno z razpravo o njihovih zakonskih predlogih za reševanje zdravstvenega sistema.

Predstavniki iniciative Glas ljudstva so na današnji novinarski konferenci poudarili, da interventni, t. i. izhodni covidni zakon ni dosegel svojega namena – čakalne vrste so se podaljšale, število prvih pregledov in posegov v javnih zavodih se je zmanjšalo.

Kritični so tudi do navedb predstavnikov ministrstva, ki so pretekli petek predstavili preliminarne podatke glede plačevanja vseh zdravstvenih storitev po realizaciji na podlagi omenjenega zakona. Koncesionarji so po navedbah predstavnika iniciative Jaše Jenulla, ki se je skliceval na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), prejeli 28 milijonov evrov dodatnih sredstev od približno skupno 79 milijonov evrov. To je 14 milijonov evrov več, kot so v petek navajali na ministrstvu, je dejal Jenull.

"V izbranih zdravstvenih krogih kroži osnutek zakona"

Predstavnik iniciative Dušan Keber, sicer nekdanji minister za zdravje, je ob tem izpostavil, da ministrstvo ob predstavitvi podatkov ni navedlo, da nesprejemljivo dolgo na zdravstvene storitev čaka 120 tisoč ljudi, kar je 40 tisoč več kot lani, v bolnišnicah so obravnavali 15 tisoč bolnikov manj kot leta 2019 in opravili 60 tisoč manj prvih pregledov, opravili so tudi manj ortopedskih in srčnih operacij, povečalo se je tudi število bolnikov brez izbranega zdravnika.

"In kaj reče minister, ki je pred devetimi meseci napovedal, da se bodo čakalne dobe razpolovile? Zadnjič je izjavil, da če ne bi bilo zakona, bi bilo stanje še slabše. To pomeni, da še vedno hvali svoj povsem neuspešen zakon," je bil kritičen Keber.

Izpostavili so še, da v zadnjem času "v izbranih zdravstvenih krogih kroži osnutek zakona", ki po navedbah iniciative med drugim predvideva preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov v gospodarske družbe, ki ne bi bile več del javnega sektorja. Pri tem bi sklep o preoblikovanju sprejel kar minister in ne svet zavoda, pravni položaj zaposlenih pa bi se izenačil s položajem zaposlenih v gospodarstvu, so zapisali v sporočilu za javnost. Osnutek, ki nosi naslov zakon za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in okrepitev javne zdravstvene mreže, naj bi pripravili na zdravniški zbornici.

"Gre za nesprejemljivo podjetizacijo in privatizacijo javnih ustanov, zato zahtevamo, da se ministrstvo jasno opredeli do tega osnutka in potrdi ali zanika njegovo avtorstvo," so navedli.

Glas ljudstva bo svoje zakone predstavil na petkovem pohodu za zdravje 

Zaskrbljeni so tudi, da je za ministra poleg digitalizacije ključni reformni ukrep sprememba upravljanja ZZZS. Predlog osnutka, ki ga je ministrstvo posredovalo socialnim partnerjem, po njihovi oceni uvaja več odvisnosti od politike. Pričakujejo, da se bodo sindikati ustrezno odzvali na dejstvo, da se jim odvzema izbor predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda, ki ga osnutek prenaša na Ekonomsko-socialni svet.

V petek, ob svetovnem dnevu zdravja, bo iniciativa Glas ljudstva organizirala pohod za zdravje. Ob 18. uri se bodo zbrali pred ministrstvom za zdravje, nato se bodo podali po ljubljanskih ulicah, ob koncu pa pripravljajo javno tribuno. "Svoje zakone želimo predstavljati javnosti, želimo slišati konstruktivne predloge za izboljšave in komentarje ter doseči najširši mogoči družbeni konsenz," je sklenila predstavnica iniciative Tea Jarc. Glas ljudstva je namreč pripravil paket treh predlogov zakonov, ki bo po njihovi oceni ustavil rušitev javnega zdravstva.

Nova vlada
Novice Vlada na očitke v interpelaciji SDS odgovarja s temi argumenti
Zdravstvo
Novice Začetek zdravniške stavke vse bližje. Kakšno pomoč bodo nudili?
Danijel Bešič Loredan
Novice "Če do tega datuma vlada ne opravi naloge, moramo prevzeti politično odgovornost"
Ne spreglejte