SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trgujete z delnicami, oddajate stanovanje? Ne pozabite poročati davkariji.

0,32

termometer

Davek. Davčna napoved. Davki.
Foto: Thinkstock

V prihodnjem tednu se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Najpozneje do četrtka je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi, če so bili dohodki doseženi zunaj Slovenije.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2018 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 28. februarja. Ta rok se je predlani podaljšal, saj je bilo treba do leta 2016 prihodke od najemnin prijaviti že do sredine januarja.

Davek od najemnin je od leta 2013 dokončen davek, davčna stopnja pa znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 10 do 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji in zunaj nje, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, lahko pa jih tudi natisnete s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morate oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa tudi elektronsko (prek  portala eDavki).

Ni važno, ali ste imeli dobiček ali izgubo

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo prav tako še do četrtka čas za vložitev napovedi za odmero kapitalskih dobičkov. 

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25 odstotkov, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk.

Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Pri tem zakon o dohodnini omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.

Davkarijo zanimajo tudi obresti

V četrtek se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in izvedenih finančnih instrumentov.

Napoved za odmero dohodnine od obresti morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel tisoč evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci. Davčna stopnja tudi pri tem znaša 25 odstotkov.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti je treba Fursu prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008. Stopnja davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov se podobno kot pri kapitalskih dobičkih začne pri 25 odstotkih in se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk. Izjema je prodaja izvedenega finančnega instrumenta prej kot v letu dni po nakupu, ob tem se od ustvarjenega dobička plača 40 odstotkov davka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin