Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
29. 4. 2020,
17.04

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

45

Natisni članek

Marjan Šarec LMŠ SD Levica SAB

Sreda, 29. 4. 2020, 17.04

3 leta, 11 mesecev

Ima opozicija po desetih dneh dovolj podpisov za preiskavo poslov z maskami?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

45

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. | Gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku očitajo vpliv na izbiro dobaviteljev zaščitnih mask. | Foto Bojan Puhek

Gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku očitajo vpliv na izbiro dobaviteljev zaščitnih mask.

Foto: Bojan Puhek

V LMŠ bodo predlog interpelacije zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška do konca tedna posredovali v mnenje opoziciji, v naslednjih dneh pa nameravajo vložiti tudi zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije o nabavi zaščitne opreme v času epidemije, so nam pojasnili v poslanski skupini.

V LMŠ so sredi aprila napovedali ustanovitev preiskovalne komisije o nabavi zaščitnih sredstev v času širjenja koronavirusa. "Maske v 100.000 oz. v milijonih, množica datumov, posredniki, fototermini, kontradiktorne izjave ... Dvomi? Nejasnosti? Za vse prihodnje generacije je prav, da dvome odpravimo že danes," je na družbenem omrežju Twitter zapisala poslanka LMŠ Jerca Korče.

Marjan Šarec
Novice Šarec izgubil boj proti vardi

Dober teden zatem je predsednik LMŠ Marjan Šarec napovedal še vložitev interpelacije zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Razlog so očitki na račun Počivalška o vplivu na izbiro dobaviteljev opreme, povod za napoved interpelacije pa je bilo pismo razrešenega šefa blagovnih rezerv Antona Zakrajška, ki je zanikal Počivalškove besede, da je iz samoizolacije, ko je preboleval bolezen covid-19, sam izbiral dobavitelje zaščitne opreme.

SD, Levica in SAB obljubljajo podpise

Za vložitev interpelacije LMŠ formalno potrebuje podpise desetih poslancev, kar zanje ni težava, saj jih ima stranka že sama 13. Bolj bi se lahko v primeru nestrinjanja drugih opozicijskih strank zapletlo pri ustanovitvi preiskovalne komisije, za katero potrebujejo 30 podpisov podpore. 

A preiskovalna komisija bo, kot kaže, ustanovljena, saj so svojo podporo napovedali v strankah SD, ki ima enajst poslancev, Levici z osmimi in SAB s petimi poslanci. Skupaj je torej načeloma zagotovljenih 37 podpisov. Možnosti, da bi prispevali svoje podpise, ne izključujejo niti v SNS, ki ima tri poslance.

Marjan Šarec, Dejan Židan
Novice Šarec in Židan ostro nad koalicijo

Dejan Židan | Foto: STA , Foto: STA , SD: Socialni demokrati smo ob dogajanju preteklih dni napovedali podporo vsem parlamentarnim postopkom in institutom, ki bodo pripomogli k razjasnitvi domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, tudi preiskovalni komisiji ter poklicu k odgovornosti pristojnega ministra Počivalška prek interpelacije.

Prav tako smo skupaj s strankami LMŠ, Levico in SAB podali zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ ter Odbora za zdravstvo in v prihodnje bomo kot do zdaj uporabili vse demokratične mehanizme, da se nejasnostim v zvezi z nabavo zaščitne opreme pride do dna. To je v prvi vrsti odgovornost, ki jo vse stranke – tako opozicije kot tudi koalicije – imamo do državljank in državljanov, katerim gre največja zahvala, da nam je uspelo epidemijo zajeziti. 

 

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA , Stranka Alenke Bratušek: V SAB smo kot prva opozicijska stranka že v teku sprejema prvega protikoronskega megazakona v obliki dopolnila predlagali poseben parlamentarni nadzor nad porabo in dodeljevanjem javnih sredstev za krizne namene. Parlamentarni nadzor, ki smo ga predlagali, bi imel posebno zakonsko podlago in bi sproti bdel nad porabo velike količine javnega denarja. Pri tem nas v LMŠ niso podprli in je očitno, da je vprašanje, kdo predlaga nadzor, stvar političnega prestiža.

Veseli smo, da so nujnost posebne oblike nadzora zdaj spoznali tudi v LMŠ, zato smo se odločili, da podpremo in sopodpišemo njihovo pobudo. Toda pri tem imamo dodaten predlog: preiskovalna komisija naj vključuje vse nabave v času epidemije bolezni covid-19 in ne zgolj nabave zaščitne opreme, kot to predlagajo v LMŠ. Prav tako opozarjamo, da je parlamentarna preiskava zlasti namenjena ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, zato v SAB pozivamo, da bi bilo bolj smiselno poiskati rešitev, ki bi netransparentno porabo javnega denarja dejansko lahko preprečila.

Prav tako po razkritjih v oddaji Tarča za nas ni več dvoma, da poslanci SAB ne bi prispevali svojega podpisa pod napovedano interpelacijo zoper ministra Počivalška. Stvarem je preprosto treba priti do dna in zahtevati odgovornost tistih, ki so z javnim denarjem ravnali neodgovorno in mimo načela dobrega in skrbnega gospodarja.

 

Miha Kordiš | Foto: STA , Foto: STA , Miha Kordiš, poslanec Levice:  Prispevali bomo podpise tako za interpelacijo kot tudi za preiskovalno komisijo. Pri nabavah zaščitne opreme lahko vidimo, da vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone, pa naj gre za trgovino z orožjem, patrie ali zaščitno opremo.

Do interpelacije pa v bistvu sploh ne bi smelo priti. V vsaki normalni državi bi odgovorni že odstopili, ampak pri nas imamo na oblasti kriminalce, zato je očitno treba poseči po interpelaciji.

 

Zmago Jelinčič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zmago Jelinčič, SNS: V SNS ne bomo prispevali podpisov za vložitev interpelacije, vse dokler besedila interpelacije ne dobimo v roke in se do njega opredelimo.

Podpise za ustanovitev preiskovalne komisije bomo prispevali šele takrat, ko bomo dobili ustrezno dokumentacijo in se na osnovi le-te dokončno opredelili.
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec napovedal prvo interpelacijo
Ne spreglejte