SiolNET. Novice Slovenija
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IJS: Če ukrepi ne bodo delovali, popravnega izpita ne bo

2,18

termometer

Ljubljana koronavirus
Foto: Reuters

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število povzpelo na 2,18, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb podvoji v 6,2 dneva. "Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo," menijo. Poleg tega je po njihovem mnenju trenutno okužen odstotek in pol prebivalstva. Če tudi ukrepi, sprejeti v torek, ne bi pomagali, verjetno ne bo več popravnega izpita.

Vpliv ukrepov s konca preteklega tedna z omejevanjem prehoda med rdečimi regijami in zaprtjem gostinskih lokalov v teh regijah naj bi se začel poznati konec tedna, vpliv ukrepov, ki jih je vlada sprejela v torek, pa prihodnji teden. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 1.580, bo reprodukcijsko število nekoliko upadlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno, poroča STA.

Na IJS ocenjujejo, da se je v prvem epidemičnem valu okužil približno odstotek prebivalstva. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, to pomeni približno vsak 300. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 1,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni, da je kužen približno vsak 70. prebivalec, delež pa hitro raste. Do zdaj se je v obeh valih skupaj okužilo približno 3,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 30. prebivalec.

Največ jih bo v bolnišnicah v začetku novembra

Ob optimistični predpostavki, da bodo ukrepi s konca preteklega tedna polno delovali in zaustavili širjenje epidemije, bo v četrtek potrjenih 1.289 primerov okužb, lahko tudi do dva tisoč, nato bo sledil počasen upad. Ob tem scenariju bo največ bolnikov z boleznijo covid-19 potrebovalo bolnišnično obravnavo 4. novembra, takrat naj bi bilo 668 hospitaliziranih, nato naj bi sledil počasen upad. Tri dni pozneje pa naj bi jih bilo največ na oddelkih za intenzivno nego, kar 179. Če ukrepi ne bodo prijeli, pričakujejo bistveno več bolnikov v bolnišnicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin