Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dež nevihta vreme toča

Sreda, 24. 7. 2013, 15.44

8 let

Hudo neurje v Krškem, vročinske nevihte tudi jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekatere dele Slovenije so zajele poletne plohe in nevihte. Fronta se je premaknila proti jugovzhodu države, zvečer in ponoči pa se bo oblačnost trgala.

Po besedah dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje Janeza Markoška se je fronta popoldne pomaknila proti jugovzhodu države, v Posavje. Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da je ob 16.25 neurje z močnim vetrom prizadelo občino Krško. Gasilci so v naselju Gora odstranili dve podrti drevesi. Dežurni delavci Kostaka Krško in CGP Krško pa so odstranili več podrtih dreves na cestah v občini Krško. Gasilci so morali pokriti tudi okoli pet kvadratnih metrov strehe poslovnega objekta in v Leskovcu pri Krškem razžagati drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt. Močan veter pa je v Smolenji vasi na območju občine Novo mesto prelomil drog električne napeljave.

Oblačnost se bo postopno trgala, po državi se bo čez noč zjasnilo, v četrtek popoldne pa bodo spet možne vročinske nevihte, je dejal Markošek. Potem bo vreme bolj stabilno. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 29 do 33 stopinj Celzija.

Nevarnost požarov V petek in soboto se bo vročina stopnjevala, verjetnost vročinskih neviht pa bo zelo majhna. Napovedan je drugi vročinski val, temperature se bodo lahko povzpele nad 35 stopinj Celzija. Vročina bo popustila v torek.

Na Arsu opozarjajo, da je predvsem na Primorskem zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi.

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu je koncentracija ozona tudi danes ob 13. uri presegla opozorilno vrednost. Merilno mesto je postavljeno na takem mestu, da podatki veljajo za širšo okolico, kar pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske, je zapisano na spletni strani Arsa.

"Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi koncentracija padla," so zapisali in dodali, da lahko tudi v naslednjih dneh pričakujemo povišane koncentracije ozona.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter zraka, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, naj se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije. Koncentracija ozona, ki sicer ne presega opozorilnih vrednosti, je visoka tudi povsod drugje po državi.

Ne spreglejte