Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
6.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

1

Natisni članek

vreme neurje Izola

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 6.09

6 let, 6 mesecev

Hude posledice močnega neurja v Izoli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

1

Voda, ki je v nedeljo zaradi močnega neurja in dežja poplavljala center Izole in polovico Livad ter San Simon, je pustila kar precejšnje razdejanje, je povedala predstavnica občine Martina Miklavčič Šumanski. Ob neurju so se sprožili tudi trije plazovi. Komunala in gasilci so celo noč odpravljali posledice močnega neurja.

Video: YouTube

Močan naliv s točo je z ogromno količino odpadlega vejevja, listja, lubja in zemlje zamašil večji del odtočnih jaškov, ki tako niso uspeli sproti požirati tolikšne količine padavinske vode, so na Občini Izola zapisali v sporočilu za javnost. Voda, ki ni uspela odtekati, je najbolj prizadela območje Livad, kjer so bile ceste in pločniki poplavljeni.

Zagorel študentski dom

Včeraj kmalu po 21. uri je zagorel Študentski kampus v Izoli. ​​​​​​​V stavbi v času požara ni bilo študentov. Požar so pogasili gasilci, kriminalisti pa so danes opravljali ogled. Po prvih podatkih je zagorela električna napeljava, škode je za več kot 50.000 evrov. Objekt ni varen za uporabo.

Ulice še čistijo

Tudi v starem mestnem jedru in v Simonovem zalivu so naplavine mašile odtoke in onemogočale normalen odtok padavinskih voda. Poplavljeno je bilo Sončno nabrežje, promenada pred stavbo občinske uprave in nekatere ulice.

Kot je pojasnila Miklavčič Šumanskijeva, je bila voda zelo deroča, saj je odnašala vse pred seboj. V središču mesta je voda odnašala zemljo z gredic ter zalivala kleti. Kanalizacijski odtoki toliko vode niso uspeli požirati, poleg tega so se napolnili z zemljo in listjem. Naplavine in ostale posledice poplavljanja po ulicah mesta še čistijo, saj je bilo škode preveč, da bi uspeli vse sanirati v eni noči.

Zaradi poplave je enota Školjka vrtca Mavrica danes zaprta, prav tako zjutraj niso sprejeli otrok v vrtcu L'Aquilone in osnovni šoli Dante Alighieri. "Za vse otroke, ki niso imeli varstva, je bilo poskrbljeno. Z jutrišnjim dnem bo varstvo otrok v vrtcih in pouk v šolah potekal nemoteno, z izjemo enote Školjka vrtca Mavrica, ki tudi jutri ne bo pripravljena na sprejem otrok," so danes pojasnili na Občini Izola.

"Za vse otroke, ki niso imeli varstva je bilo poskrbljeno. Z jutrišnjim dnem bo varstvo otrok v vrtcih in pouk v šolah potekal nemoteno," so sporočili z občine.

Deroča voda je močno prizadela tudi avtokamp Jadranka. Po besedah vodje kampa Mira Kolenšiča je bilo v času neurja "kar hudo". Voda je drla z višjih delov in cest proti morju ter odnašala vse pred seboj, med drugim je po kampu nosilo tudi prometno signalizacijo z bližnje ceste ter cvetlična korita. Meteorni kanali namreč tolikšne vode niso uspeli zadrževati.

Voda zajela recepcijo

V samem kampu je bilo ponekod tudi do 40 centimetrov vode, tako da je prišla tudi v posamezne avtoprikolice. Poplavilo je tudi recepcijo in restavracijo kampa. Neurje je poškodovalo tudi strešno kritino, zato je voda puščala tudi s strehe. Posledice bodo odpravljali še kar nekaj časa, je ocenil Kolenšič.

V hotelu Haliaetum v San Simonu pa so povedali, da je poplavilo celotno kletno etažo, garderobe, pralnico, dvorane in bazen. Danes po vsej verjetnosti tudi ne bodo imeli tople vode. Posledice še vedno odpravljajo. V hotelu Marina je voda zajela recepcijo in pritlične prostore, namočilo je tudi nekatere sobe. Še pred prihodom gasilcev so uspeli sami odstraniti vodo iz prostorov. Je pa bilo po besedah vodje hotela Ivice Evačić "vse skupaj kar stresno".

Izredni dogodek

Na ministrstvu za okolje in prostor so medtem potrdili, da je glede na količino padavin šlo za izredni dogodek. Kot so sporočili, tako močnega naliva niso zabeležili že 50 let.

"Najmočnejši naliv smo zabeležili na obali, kjer je v dveh urah padlo tudi več kot 50 milimetrov dežja. Na samodejni ekološko-meteorološki postaji Koper Markovec smo v 145 minutah izmerili 87 litrov na kvadratni meter dežja. V obdobju najhujšega naliva, ki je trajal od 16.50 do 17.45, pa 69 milimetrov dežja," so sporočili z ministrstva.

Obseg škode še ni znan

V večernih urah je zagorelo še v izolskem Univerzitetnem kampusu Livade. Materialna škoda je precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo, so pojasnili na primorski univerzi. V stavbi v času požara na srečo ni bilo študentov. Trenutno še preiskujejo vzroke požara. Kot so sporočili z izolske občine, je bilo ravno gašenje požara v kampusu najzahtevnejša intervencija. Poplavilo je pritlični del, ogenj pa je zajel večji del električne napeljave.

Obseg škode še ni znan, podrobnejša analiza bo narejena v prihodnjih dneh. Poplavljenih je bilo 84 objektov, zaradi premočene zemlje so se sprožili tudi usadi in plazovi, zato je bilo zaprtih več lokalnih cest. Večina je že očiščenih in znova prevoznih. Občina Izola občane prosi za potrpljenje in razumevanje do končne ureditve razmer.

Kakšno vreme nas čaka?
Danes bo pretežno oblačno, ponekod v vzhodni Sloveniji bo občasno še možen rahel dež. Dopoldne se bo v zahodni Sloveniji delno zjasnilo, napoveduje agencija za okolje. Predvsem v Prekmurju in deloma na Štajerskem in Koroškem ter na Gorenjskem vzdolž Karavank in Kamniških Alp bo pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do okoli 17 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Še bo pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v zatišnih legah okoli 0, najvišje dnevne od 12 do 16, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo večinoma sončno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla.

Ne spreglejte