Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
17.34

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

5

Natisni članek

ribiči arbitraža Hrvaška Slovenija

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 17.34

6 let, 3 mesece

Hrvaški ribiči povabili slovenske kolege na druženje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

5

Hrvaški ribiči | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Ribiči iz Savudrije in Umaga so pozvali svoje slovenske kolege iz Izole, Kopra in Pirana na druženje, na katerem bi se ob kavi neformalno pogovarjali o stanju v Piranskem zalivu, je povedal predstavnik ribičev iz hrvaške Istre Robert Momić. Odgovora slovenskih ribičev za zdaj niso dobili.

Če bodo slovenski ribiči povabilo sprejeli, bomo druženje organizirali 10. marca na Hrvaškem, je dejal Momić v telefonskem pogovoru za STA. Momić je sicer predsednik ceha za ribištvo in akvakulturo pri obrtni zbornici Istrske županije.

Pričakuje neformalno izmenjavo mnenj o stanju v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija konec lanskega leta začela uresničevati arbitražno sodbo o meji med državama. Hrvaški ribiči si želijo več stikov s slovenskimi kolegi, da bi se lahko redno pogovarjali o vsem, kar jih vse skupaj zadeva pri sporu o meji med državama.

Slovenske dovolilnice jih ne zanimajo

Momić je ponovil, da ribičev iz Savudrije in Umaga ne zanimajo slovenske dovolilnice za ribolov v slovenskem morju, ker jim je hrvaška vlada zagotovila, da lahko lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot so to počeli tudi pred arbitražno odločbo, ki je Hrvaška sicer ne priznava.

Povedal je tudi, da še ni določen datum novega srečanja med hrvaškimi ribiči in predstavniki hrvaške vlade v Savudriji, ki je bilo napovedano v dveh tednih po njihovem srečanju v Zagrebu 4. januarja. Datum srečanja naj bi bil odvisen od dogajanja v Piranskem zalivu.

Ribiči so tedaj na srečanju na kmetijskem ministrstvu v Zagrebu predlagali ustanovitev enotnega delovnega telesa, v katerem bi bili predstavniki pristojnih ministrstev, ribiških združenj, skupin in zbornic z namenom koordinacije skupnih dejavnosti zaradi spora s Slovenijo in pravočasnega informiranja ribičev o prihodnjih ukrepih. Takrat so ribiči dobili trdne obljube, da ne bodo čutili posledic zaradi morebitnih slovenskih kazni, a ne tudi pisnih zagotovil, da bo hrvaška vlada poskrbela za reševanje kazni, kot so ribiči zahtevali.

Ne spreglejte