SiolNET. Novice Slovenija
5,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška v ZN delila zemljevid z mejo po sredini Piranskega zaliva

5,50

termometer

Karl Erjavec
Foto: Ana Kovač

Karl Erjavec meni, da bi morala Evropska komisija glede arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško vztrajati pri spoštovanju mednarodnega prava. Poleg govora hrvaškega premierja Andreja Plenkovića pa je kritiziral tudi hrvaško praznovanje 25. obletnice članstva v ZN.

Hrvaška je namreč na praznovanju v New Yorku pred dnevi povabljenim delila tudi zemljevid, kjer je meja med Slovenijo in Hrvaško potegnjena po sredini Piranskega zaliva, čeprav je znano, da je arbitražno sodišče odločilo, da Sloveniji pripadajo dobre tri četrtine zaliva. "Kaže, da nimajo namena spoštovati arbitražne odločbe," je dejal Erjavec slovenskim novinarjem v New Yorku in kot dokaz za to izpostavil govor hrvaškega premierja na splošni razpravi svetovnih voditeljev na začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN.

"Menim, da je predsednik vlade ravnal povsem razumljivo, da je odpovedal obisk v Zagrebu, čeprav sta imela dan ali dva prej neformalno bilateralno srečanje, na katerem sta se dogovorila, da gre predsednik vlade v Zagreb. Moram reči, da sem zelo zadovoljen, da si je predsednik vlade premislil, iz tega nastopa tule pa vidimo, da ni neke iskrene želje, da bi Hrvaška želela rešiti vprašanje meje v skladu z arbitražno odločbo," je dejal Erjavec in menil, da gre pri hrvaških predlogih za dogovarjanje le za zavajanje in morebiti pridobivanje časa.

Erjavec je ponovil, da je diplomatski mreži naročil, da obišče vsa zunanja ministrstva in pojasni, zakaj je predsednik vlade odpovedal obisk. "Lahko pričakujemo, da bo hrvaška stran z diplomatsko ofenzivo hotela prepričati zlasti EU in njene članice, da Slovenija ne želi dialoga. "Naslednji koraki v zvezi s tem bodo pogovori na ravni Evropske komisije, Slovenija pa mora nadaljevati implementacijo arbitražne odločbe, ker bo lahko, ko bo minilo šest mesecev, deležna očitkov, da ni zainteresirana za uresničitev."

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki se udeležuje aktivnosti ob začetku zasedanja 72. Generalne skupščine ZN, je četrtkov govor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v petek označil za po vsebini absurdnega, po svojem pravnem učinku pa za kršitev mednarodnega prava. Türk je odgovor premierja Cerarja ocenil kot ustrezen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin