Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2018,
12.47

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

5

Natisni članek

Palestina Slovenija

Četrtek, 5. 4. 2018, 12.47

6 let

Ker na seji o Palestini ni bilo dovolj poslancev, so jo prekinili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

5

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) danes zaradi nesklepčnosti ni mogel veljavno odločati o predlogu priznanja Palestine. Seja, na kateri bodo znova poskušali izvesti glasovanje, se bo zato nadaljevala v petek ob 8. uri. Odprto pa ostaja vprašanje, kaj se bo zgodilo s izredno sejo DZ, če odboru ne bo uspelo doseči stališča o predlogu.

Video: Planet TV


Po krepkih postopkovnih zapletih in ponovitvi sredine nujne seje odbora o vprašanju priznanja Palestine tako še vedno ni izpolnjen pogoj, da se matično delovno telo opredeli do predlaganega sklepa, da Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in samostojno državo. In če torej OZP tudi v petek zjutraj ne bo dosegel stališča - kakršnegakoli že - poslanci na izredni seji DZ, ki je sklicana za 13. uro, ne bodo mogli odločati o predlogu.

Brglez bi lahko preložil sejo DZ

Predsednik DZ Milan Brglez (SMC) ima sicer možnost, da izredno sejo DZ tudi preloži. Ali bo to storil, danes ni želel napovedovati. Mogoče je tudi, da predlagatelji sklica izredne seje DZ ta predlog umaknejo, a je Matej T. Vatovec (Levica) že zatrdil, da tega ne bodo storili.

Zapleti s sklicem seje OZP

Palestina | Foto: Reuters Foto: Reuters Današnjo ponovljeno sejo OZP je sicer krojila razprava o tem, ali je bil ta sklic v skladu s poslovnikom ali ne. Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč menila, da je odbor v sredo že veljavno odločal o predlogu, to pa naj bi onemogočalo ponovno obravnavo tega vprašanja.

OZP je sicer v sredo sprejel zgolj postopkovni sklep, da brez jasnega stališča vlade o priznanju Palestine ni mogoče odločati v skladu z zakonom o zunanjih zadevah. To bi sicer prav tako onemogočilo končno glasovanje o predlogu priznanja Palestine na petkovi izredni seji DZ.

Brglez od Horvata zahteval, da ponovno skliče sejo

Vendar je Levica - podprl pa jo je tudi Brglez - že v sredo zvečer zahtevala ponoven sklic seje OZP, ker naj bi v sredo z omejevanjem razprave kršili poslovnik DZ. Brglez je nato danes od predsednika OZP Jožefa Horvata zahteval, da do 12. ure ponovno skliče sejo odbora, ta je sicer dopoldne že zasedal na temo spora z Rusijo o uporabi živčnega strupa v Veliki Britaniji.

Sejo je sklical kar Brglez sam

Horvat je poziv zavrnil, Brglez pa je nato izkoristil možnost po poslovniku in sam sklical sejo OZP, ki jo je potem vodila podpredsednica odbora Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS). Že pred to ponovljeno sejo so obstrukcijo napovedali trije člani odbora iz poslanske skupine SDS. Horvat pa je že na začetku po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ predlagal, da se predlog umakne z dnevnega reda in da sejo končajo. Pri tem ni bil uspešen; predlog je bil poražen s šestimi glasovi proti petim.


Video: Vlada o Palestini danes ni razpravljala


Nato je obstruiranje nadaljevanja seje napovedal tudi Horvat, zatem pa v imenu skupine štirih poslancev SMC tudi Branislav Rajić - pridružili so se mu še Simon ZajcAleksander Kavčič in Ksenija Korenjak Kramar.

Bratuškova bo finančno kaznovana, ker je ni bilo

Od sedmih članov SMC v odboru so na seji tako ostali le še Brglez, Izidor Kamal Shaker in Marko Frluga. Ob predsedujoči Bizjak-Mlakarjevi in predlagatelju Vatovcu pa sta na seji sodelovala še Matjaž Han (SD) in Marinka Levičar (DeSUS). Manjkala pa je Alenka Bratušek, ki bo zdaj po napovedih Bizjak Mlakarjeve očitno tudi finančno kaznovana zaradi "neupravičene odsotnosti". Obstrukcija je namreč opravičljiva, je pojasnila predsedujoča.

Vsebina pogovorov med Hartleyjem in Brglezom zaupne narave

Brglez pa se je medtem na štiri oči sestal tudi z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Brentom Hartleyjem. Vsebina njunih pogovorov ostaja zaupne narave, je pa za srečanje zaprosil veleposlanik, predsednik DZ pa je njegovi prošnji hitro ugodil, so za STA povedali v Brglezovem kabinetu.

Milan Brglez | Foto: STA , Foto: STA ,

Medtem so se na Brglezov sklic nove nujne seje OZP že odzvali v poslanski skupini SDS in ocenili, da s sredinim sklepom OZP ni bilo nič narobe, zato so ga tudi podprli. Prav tako so podprli Horvata in menili, da "ni bilo zaznanih elementov zlorabe poslovnika DZ".

V SDS tudi menijo, da Brglez izvaja "neupravičen pritisk na delo predsednika OZP Horvata in posega v delo OZP". Napovedali so, da "pri tovrstnih vplivanjih in pritiskih predsednika DZ na predsednika OZP ne bodo sodelovali".

Erjavec: Težko se opredelim, ali lahko DZ brez predloga vlade prizna Palestino

Zunanji minister Karl Erjavec je sicer povedal, da si želi vsebinsko odločitev odbora, vendar za zdaj vse kaže, da odbor ne bo dosegel sklepčnosti, da bi lahko veljavno odločal. Erjavcu na vladi ni uspelo znova odpreti razprave o priznanju Palestine, saj je bil v DZ in se je seja vlade končala pred njegovim prihodom. V izjavi je ponovil, da bi vlada morala državnemu zboru omogočiti odločanje o priznanju Palestine, ni pa se opredelil do vprašanja, ali lahko DZ o tem odloči brez vlade.

Ne spreglejte