Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 8. 2014,
17.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar modrosti

Torek, 19. 8. 2014, 17.16

8 let

Hollywoodske modrosti za novega mandatarja Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj se lahko osmi slovenski premier Miro Cerar nauči iz znanih rekov senatorja Franka Underwooda, Leonarda Di Capria v Titaniku, Michaela Corleoneja, gladiatorja Russla Crowa?

Prevzem vodenja vlade ni lahka naloga. Uradno predlagani selektor vladne ekipe je nedvomno izkušen strokovnjak in intelektualec, zato mu bržkone ni tuj Sokratov rek: "Vem, da nič ne vem."

A dobronamerno pomoč v novi vlogi lahko črpamo iz več virov, ne zgolj od klasičnih mislecev. Tudi svet hollywoodskega filma lahko postreže z marsikatero modrostjo.

1. "All we have to decide is what to do with the time that is given to us." Vsak začetek je težak. Kampanja je minila, volitve tudi. Očitno tudi usklajevanje koalicijske pogodbe. Upajmo, da je modrost iz Gospodarja prstanov (Bratovščina prstana) "Vse, kar se moramo odločiti, je le, kaj storiti s časom, ki nam je naklonjen" že mimo in da to vprašanje ne bo odmevalo še prihodnjih nekaj mesecev ali let.

2. "I'm the king of the world." Radost, neranljivost in celo absolutno moč trenutka je najbolje povzel Leonardo Di Caprio v Titaniku. Ne glede na to, da je ta slavno potonil, medtem ko so na palubi še odmevale violine (ter morda celo zmagoslavni klavir, na takšnega je Cerarju na zmagovalno noč v ljubljanskem hotelu Union igral Gregor Jagodič), je njegov vzklik "Sem kralj sveta" na premcu lahko pozitivna popotnica za nove upravljalce moči.

3. "Proximity to power deludes some into thinking they wield it." Politična moč pa ni vedno, kar se zdi. Ameriški senator Frank Underwood, ki ga upodablja legendarni Kevin Spacey v politični seriji House of Cards, opozarja na nevarnost prividov v bližini te družbene slasti, ko pravi, da "bližina moči nekatere zavaja v prepričanje, da z njo upravljajo".

4. "Keep your friends close, but your enemies closer." Odgovor na to, kako ravnati s koalicijskimi partnerji in z – vsaj na papirju – bolj sovražno opozicijo, lepo povzema drugi del kultnega Botra, kjer si Michael Corleone sposodi Sun Tzuja in Machiavellija: "Naj ti bodo prijatelji blizu, a sovražniki še bližje."

5. "Show me the money!" Rdeča nit kampanje novega mandatarja so bile popolna preglednost in poštenost, jasna opredelitev do korupcije. Prav katastrofalno bi bilo, da bi se v kakšnem od vladnih poslov zaslišala krilatica, ki jo je izrekel pokončni in vestni športni menedžer Jerry Maguire: "Pokaži mi denar."

6. "What we do in life, echoes in eternity." Ne glede na očitano brezbarvnost in brezidejnost se novi mandatar morda zaveda odgovornosti in pomembnosti odločitev nove vlade za državo. Nujno je, da to zavedanje ostane trezno ter da ne doseže razsežnosti, kot jo je pri rimskih cesarjih. Ali kot je dejal nepremagljivi gladiator Russel Crowe: "Kar storimo v življenju, odmeva v večnosti."

8. "The point is ladies and gentlemen that greed, for lack of a better word, is good." Michael Douglas ali Gordan Gekko v filmu Wall Street: "Dejstvo je, dame in gospodje, da je pohlep ‒ v odsotnosti boljšega izraza ‒ dober." Upamo, da bo nova ekipa hlepela za rezultati, ne za zasebnimi posli.

9. "The name of the game, moving the money from the client's pocket to your pocket." Volk z Wall Streeta povzame bistvo turbokapitalizma, kot ga zelo dobro poznajo tako slovenski politiki in bankirji kot tudi kleriki v bankrotirani mariborski nadškofiji: "Bistvo igre je premikanje denarja iz žepa tvoje stranke v tvoj žep."

7. "Houston, we have a problem." Nekatere filme smo videli večkrat. Eden od teh je zagotovo Appolo 13. Ponovitve ogleda zahteva kakovost filma. A tudi film propadajoče in neučinkovite vlade smo že videli in ne želimo si več slišati citata: "Houston, imamo težave."

Ne spreglejte