SiolNET. Novice Slovenija
5,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hladna prha za predsedniško kandidatko Marto Kos

5,31

termometer

Marta Kos | Če bi bil prvi krog volitev to nedeljo, bi se Marta Kos s 16,1-odstotno podporo uvrstila na tretje mesto. | Foto: STA
Če bi bil prvi krog volitev to nedeljo, bi se Marta Kos s 16,1-odstotno podporo uvrstila na tretje mesto. Foto: STA

V drugi krog predsedniških volitev bi se, če bi bil prvi krog to nedeljo, uvrstila odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ter poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar, kaže anketa Mediane, ki jo je objavilo Delo. Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos se v drugi krog ne bi uvrstila.

Nataša Pirc Musar bi prejela 29,6 odstotka glasov, Anže Logar pa 24,3 odstotka glasov. Na tretje mesto bi se uvrstila nekdanja veleposlanica v Nemčiji in Švici Marta Kos s 16,1 odstotka glasov. Glasbenik Gregor Bezenšek mlajši bi dobil 2,1 odstotka glasov, psihoanalitičarka Nina Krajnik pa 1,3 odstotka. Da ne vedo, koga bi volili, je v anketi odgovorilo 14,3 odstotka vprašanih, nobenega pa 8,7 odstotka.

Pirc Musarjevo je kot zelo primerno ocenilo 20,8 odstotka vprašanih, kot primerno 32,9 odstotka, kot popolnoma neprimerno pa 8,9 odstotka. Logarja je kot zelo primernega ocenilo 18,4 odstotka vprašanih, kot primernega 23,3 odstotka, kot popolnoma neprimernega pa 10,1 odstotka vprašanih. Kosovo je kot zelo primerno ocenilo 18 odstotkov vprašanih, kot primerno 26,4 odstotka, kot popolnoma neprimerno pa 8,5 odstotka.

V majski anketi Dela, ko so preverjali podporo morebitnim kandidatom, je kazalo, da se bosta v drugi krog uvrstili Nataša Pirc Musar in Marta Kos. V časniku ugibajo, da so morda na podporo Kosovi vplivali tudi pomisleki o tem, da bi imela v primeru njene izvolitve na predsedniško mesto stranka Gibanje Svoboda v rokah tri najpomembnejše politične funkcije v državi. To je nekdanji predsednik Milan Kučan označil kot sistemsko nesprejemljivo, zato je podprl Pirc Musarjevo.

Nataša Pirc Musar Novice Milan Kučan in Danilo Türk si želita Natašo Pirc Musar za predsednico #video

Velik del podpore teh izhaja prav iz bazena podpornikov Gibanja Svoboda, 46 odstotkov, medtem ko je delež istih podpornikov Marte Kos le 29-odstoten, piše Delo. Med podporniki SD bi jih največ volilo Pirc Musarjevo (35 odstotkov), veliko podporo ima tudi pri simpatizerjih Levice. Natašo Pirc Musar bi v primerjavi z Marto Kos volilo tudi več podpornikov NSi.

Podpora Anžetu Logarju kar v 70 odstotkih izhaja iz bazena volivcev SDS, tudi več kot polovica podpornikov NSi bi glas namenila Logarju.

Mediana je anketo opravila ta teden, šele zadnji dan njenega merjenja pa je svojo kandidaturo uradno napovedal tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, zato ga ankete še niso zaznale.

V NSi in Levici se še niso odločili, ali se bodo v predsedniško tekmo podali s svojim kandidatom, medtem ko so v SD to napovedali, a ga za zdaj še niso javno predstavili.

Izjava predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in podpredsednice stranke Marte Kos Siol Plus Logar rešuje Kučanove težave s ptiči nataša pirc musar Novice To je premoženje Nataše Pirc Musar: motor, delnice, nepremičnine … Nina Krajnik Novice Nina Krajnik tudi uradno za predsednico države: Slovenska družba se mora ozdraviti Anže Logar Novice Razgaljamo premoženja kandidatov: to je imetje Anžeta Logarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin