SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Han: Žalite me kot kolaboranta, njih kot fašiste #video

10

termometer

"S takšnimi ljudmi, ki žalijo mene kot kolaboranta, njih kot fašiste, ne želim sodelovati," je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ostro protestiral, ker jih je Miha Kordiš (Levica) pred glasovanjem o spremembi zakona o obrambi obtožil, da "kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše". Že med tem žaljivim nastopom je Kordiša opomnil predsednik DZ Igor Zorčič, spor se je pozneje še stopnjeval. 

"Če bi opozicija sodelovala, bi ta zakon lahko zrušili. Pa ga ne bomo, ker socialdemokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, da kadrovsko korupcijo v slovenski vojski legalizirajo," je bil pred glasovanjem Kordiš jezen, ker so poslanci SD javno napovedali, da bodo podprli spremembo zakona o obrambi, da bi rešili težave vojakov, ki po dopolnjenem 45. letu izgubijo delo. 

"Pazite na svoje besede," je Zorčič že med žaljivim nastopom opozoril Kordiša. Poslanec Levice Kordiš je v dvorani izstopal tudi, ker je imel na obrazni maski veliko rdečo peterokrako zvezdo.

Miha Kordiš - zajem posnetka z ekrana

Opravičiti pa se Kordiš tudi po protestih ni bil pripravljen. Zorčič mu je, ker se ni opravičil in je vztrajal pri žaljivih trditvah, na koncu odvzel besedo.

Kordišev poskus, da bi z zmerjanjem vplival na razplet glasovanja, ni bil uspešen. Za spremembo zakona o obrambi je bila nujna podpora dveh tretjin poslancev. Za spremembe, ki jih je pripravilo ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin (NSi), je bilo krepko več poslancev. Za je glasovalo 65 poslancev, proti pa osem iz Levice Luke Meseca. Vzdržali so se poslanci LMŠ Marjana Šarca. Vse druge stranke in oba predstavnika narodnosti so spremembe zakona o obrambi podprli. Dvanajst glasov SD je bilo odločilnih. Grafično je bil razplet glasovanja takšen:

 

Poslanci so opravili tudi razpravo o zakonu, ki predvideva 780-milijonsko investicijo v Slovensko vojsko med letoma 2021 in 2026, a zaradi predloga za posvetovalni referendum o njem še niso odločali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin