Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
21.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

guverner razrešitev Banka Slovenije predsednik vlade Miro Cerar Boštjan Jazbec Mitja Gaspari Anton Rop Dušan Mramor Rajko Pirnat

Torek, 17. 2. 2015, 21.01

5 let, 6 mesecev

Guvernerja Jazbeca je mogoče odstaviti, a odločajo "njegovi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Miro Cerar razmišlja o izboljšavah zakonodaje o zamenjavi guvernerja Banke Slovenije. A dejstvo je, da je postopek že zdaj natančno določen in tako dvoumnosti ni.

Premier Cerar je ob aktualnih razpravah o Banki Slovenije (BS) in domnevnih nepravilnosti pri sanaciji bank dejal, da guverner Boštjan Jazbec za zdaj ima njegovo zaupanje. Jazbec ravnanje BS pojasnjuje na seji vlade, Cerar pa je dejal, da je razprava odprla tudi vprašanje ustreznosti postopka razrešitve guvernerja. Kdo lahko predlaga zamenjavo guvernerja? Postopek razrešitve članov sveta BS, ki ga sestavljajo guverner in štirje viceguvernerji, je sicer določen v sklepu o postopku ugotavljanja odgovornosti članov sveta BS, ki sta ga leta 2003 podpisala takratni guverner Mitja Gaspari in finančni minister v vladi Antona Ropa Dušan Mramor, ki to funkcijo opravlja tudi v Cerarjevi vladi.

Postopek razrešitve je mogoče sprožiti v primeru težjih kršitev dolžnosti članov sveta BS, zaradi česar bi obstajal resen dvom o njihovi primernosti za opravljanje funkcije. Razrešitev lahko predlagajo: ‒ član sveta Banke Slovenije, ‒ predstavnik odbora državnega zbora za finance in monetarno politiko, ‒ finančni minister.

Dejstva in dokazi o centralnih bankirjih Postopek ugotavljanja odgovornosti vodi svet BS, ki ga sestavljajo guverner in viceguvernerji, kar pomeni, da odločajo o enem od svojih kolegov. Pisni predlog za razrešitev mora vsebovati navedbo dejstev in dokazov, da je član sveta BS odgovoren za težje kršitve svojih dolžnosti.

"Obtoženi" član sveta lahko na navedbe odgovori v roku, ki ne sme biti krajši od 15 dni. Lahko tudi sodeluje na seji sveta BS, na kateri obravnavajo očitke, nima pa pravice glasovati.

Razrešitev, ki jo lahko ustavi upravni spor Svet BS lahko sprejme obrazloženi sklep, da je član tega organa odgovoren za težje kršitve. Če tega ne ugotovi, se postopek ustavi. V obeh primerih mora o tem obvestiti državni zbor, ki sicer z večino vseh poslancev imenuje člane sveta BS. Predlagatelj kandidatov za guvernerja in viceguvernerja je predsednik republike, ki se pred tem posvetuje z vodji poslanskih skupin.

Član sveta BS je razrešen, ko se parlament seznani s sklepom sveta BS, a lahko proti odločitvi državnega zbora sproži še upravni spor. Ustavno varstvo centralnih bankirjev To torej pomeni, da imajo postopek razrešitve guvernerja in viceguvernerjev v rokah ‒ guvernerji in viceguvernerji. Takšna ureditev je sicer tudi posledica ustavne ureditve, po kateri je centralna banka pri svojem delovanju samostojna in odgovorna le državnemu zboru. Po drugi strani vendarle sproža tudi dvome.

"Svet BS odloča o samem sebi, torej gre za zelo ozek krog ljudi. Po eni strani je to razumljivo zaradi samostojnega položaja centralne banke, ki ne more biti odvisna od muhavosti poslancev," pravi profesor na ljubljanski pravni fakulteti Rajko Pirnat.

Kaj pa, če ne bodo resni? Hkrati pa meni, da je vprašanje, ali ne bi bil državni zbor vendarle upravičen izpeljati postopka razrešitve člana sveta BS, če ta ne bi resno obravnaval predloga za razrešitev enega od članov sveta. Pirnat torej meni, da bi lahko parlament razrešitev izpeljal brez postopka o razrešitvi, kot ga določa sklep Banke Slovenije. Gre namreč za sklep Banke Slovenije, ne za postopek, ki ga predpisuje zakon.

Pirnat še pravi, da je morda zdajšnja ureditev kljub temu primerna. "Ta postopek ni bil še nikoli preizkušen, morda pa bi prav dobro deloval."

Ne spreglejte