SiolNET. Novice Slovenija
0,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gorenjska banka s prevzemom Sberbank tretja največja v Sloveniji

0,84

termometer

Gorenjska banka | Po uspešno zaključenem prevzemnem postopku hčerinskih družb Sberbank - banke v Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank na Hrvaškem in Sberbank na Madžarskem - se bo bilančna vsota naše bančne skupine povečala na več kot 11 milijard evrov, je napovedala predsednica izvršnega odbora AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić. | Foto: STA
Po uspešno zaključenem prevzemnem postopku hčerinskih družb Sberbank - banke v Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank na Hrvaškem in Sberbank na Madžarskem - se bo bilančna vsota naše bančne skupine povečala na več kot 11 milijard evrov, je napovedala predsednica izvršnega odbora AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić. Foto: STA

Gorenjska banka, ki je v lasti srbske AIK banke, je danes podpisala pogodbo o nakupu Sberbank banke v Sloveniji. V tem poslu bosta banki in AEC prevzeli še petih hčerinskih družb Sberbank v regiji. Zaključek posla je odvisen od pridobitve soglasij regulatorjev. Gorenjska banka bo s prevzemom Sberbank postala tretja največja na slovenskem trgu.

Kot so sporočili z banke, je Gorenjska banka podpisala pravno zavezujočo kupoprodajno pogodbo za nakup banke Sberbank v Sloveniji. To predstavlja del skupne pogodbe med Sberbank Europe in AIK banko, Gorenjsko banko in AEC za nakup hčerinskih družb Sberbank tako v Sloveniji kot tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Madžarskem. Njihova bilančna vsota znaša 7,33 milijarde evrov.

Pred podpisom pogodbe je po njihovih navedbah potekal obsežen postopek, ki je vključeval analizo številnih možnosti. Močna regionalna prisotnost in izkušnje, jasna vizija prihodnjega razvoja banke ter zaveza k zagotavljanju visoko kakovostnih bančnih storitev so določili AIK banko, Gorenjsko banko in AEC kot najbolj primernega prevzemnika, so zapisali.

Predsednica izvršnega odbora AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić je poudarila pomen vzajemne rasti in nadaljnjega razvoja, z zavezo k nenehnemu izboljševanju storitev. "Od leta 2019, ko je AIK banka postala večinski lastnik Gorenjske banke, ta beleži rast poslovanja, čemur sledi stabilna kapitalska in depozitna osnova ter izboljšana donosnost, kar nas spodbuja, da nadaljujemo z naložbami v tem delu Evrope," je poudarila.

okrogla miza Posel danes France Arhar opozarja: Ustvarja se velik balon

Novi produkti, cilj je inovativnost

Kot skupina po njenih besedah na ta način pridobivajo dodatno finančno moč in kredibilnost ter postajajo pomemben partner za podjetja, ki delujejo na številnih regionalnih trgih. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvajamo nove bančne produkte, naš cilj je poleg poslovne rasti tudi biti prepoznani kot ena najbolj inovativnih bank ter zanesljiv partner našim komitentom," je dodala Galićeva..

Predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak je izpostavil priložnosti za nadaljnjo rast in nadaljevanje odgovornega bančništva. "Naša dolgoročna poslovna strategija je usmerjena v povečevanje tržnega deleža in širitev poslovanja. Podpis pogodbe ustvarja nove priložnosti za nadaljnjo rast na slovenskem trgu in s tem prispeva k razvoju v eno vodilnih bančnih skupin v regiji, ki komitentom ponuja inovativne, visoko kakovostne bančne produkte in storitve," je izpostavil.

S prevzemom med tri največje

Gorenjska banka je bila lani po bilančni vsoti sedma največja banka v državi, Sberbank pa deveta od skupaj 14. Prevzem po njihovih navedbah predstavlja priložnost, da Gorenjska banka poveča obseg poslovanje na slovenskem bančnem trgu in se z 9,4-odstotnim tržnim deležem uvrsti med tri največje banke.

Sberbank Europe, ki ima sedež na Dunaju in se je v Evropo razširila predvsem prek prevzema nekdanje avstrijske banke Volksbank leta 2012, deluje v Avstriji, Nemčiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, v Srbiji in v Sloveniji. Skupina Sberbank Europe ima približno 773.500 komitentov, 187 podružnic in približno 3.900 zaposlenih. V Sloveniji ima banka Sberbank 12 poslovalnic.

V ruski bančni skupini Sberbank so sredi leta napovedali, da se nameravajo v letu, dveh, umakniti z evropskega trga, v začetku junija pa tudi, da nameravajo v dveh letih prodati večinski delež hrvaške skupine Fortenova, katere del je tudi Mercator.

Srbska AIK banka, ki je v lasti Miodraga Kostića, je na slovenski bančni trg prišla leta 2017. Takrat je od prezadolženega holdinga Sava kupila del Gorenjske banke, upravljanje je nato prevzela poleti 2018. Gorenjska banka je konec junija imela bilančno vsoto v višini 2,2 milijarde evrov. | Foto: STA, Wikipedia Srbska AIK banka, ki je v lasti Miodraga Kostića, je na slovenski bančni trg prišla leta 2017. Takrat je od prezadolženega holdinga Sava kupila del Gorenjske banke, upravljanje je nato prevzela poleti 2018. Gorenjska banka je konec junija imela bilančno vsoto v višini 2,2 milijarde evrov. Foto: STA, Wikipedia

Ameriška centralna banka Novice Ameriška centralna banka zmanjšuje izredno podporo gospodarstvu Addiko banka, kredit, podjetniki Posel danes Kredit v vrednosti pol milijona evrov plačevanje s telefonom Posel danes Takojšnje nakazilo tudi, ko so banke zaprte kredit_1 Posel danes Ko gre za posojilo, smo arhitekti vaše finančne prihodnosti ledene sveče ledena sveča Novice Odmrznjena Slovenija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin