Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
6.36

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

Natisni članek

poslanska vprašanja seja Državni zbor Robert Golob

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 6.36

1 teden, 4 dni

Golob: Najemnine niso normalne. Dogovarjamo se o gradnji stanovanj.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32
Robert Golob | Premier Golob bo odgovarjal na vprašanja o obvladovanju razmer v državi, aktualnih razmerah v zdravstvu, naraščajočih življenjskih stroških ter o domnevno ukradenih otrocih iz slovenskih porodnišnic v času nekdanje Jugoslavije. | Foto STA

Premier Golob bo odgovarjal na vprašanja o obvladovanju razmer v državi, aktualnih razmerah v zdravstvu, naraščajočih življenjskih stroških ter o domnevno ukradenih otrocih iz slovenskih porodnišnic v času nekdanje Jugoslavije.

Foto: STA

Premier Robert Golob je na redni seji DZ odgovarjal na vprašanja o obvladovanju razmer v državi, aktualnih razmerah v zdravstvu, naraščajočih življenjskih stroških in o domnevno ukradenih otrocih iz slovenskih porodnišnic v času nekdanje Jugoslavije. "Dogovarjamo se tudi o širitvi stanovanj, ne samo neprofitnih, ampak še nekaj drugih, ki jih pripravljamo skupaj z lokalnimi skupnostmi. Mislim, da tako lahko pomagamo s cenami najemnin, ki niso normalne," je med drugim povedal Golob. 

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec bo predsedniku vlade zastavila vprašanje v zvezi z aktualnimi razmerami v zdravstvu, ki se po njeni oceni v času njegovega vodenja države kljub številnim obljubam in napovedani reformi zgolj poslabšujejo. "Zaradi nakopičenih razmer ali napačnega ukrepanja so zadeve take, da jih ne moremo rešiti čez noč," je odgovor začel Golob. Povedal je, da so v svojem mandatu rešili težavo dopolnilnega zavarovanja, ki zdaj spada pod kritje ZZZS, ukvarjali so se z bolniškimi staleži, sprejeli so skoraj 40 ukrepov, ki so razbili administrativna dela ambulant in s tem skrajšali čakalne vrste, je naštel in dejal, da "noben od ukrepov ni tak, da bo takoj rešil situacijo". Obljubil je tudi, da delo, ki ga zdravniki opravljajo kljub stavki, ne bo pozabljeno, ko se bo urejal nov plačni sistem.

"Vlada je obljubila, da bo osvobodila RTV"

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa v svojem poslanskem vprašanju ocenjuje, da aktualna vlada nima nikakršne vizije razvoja Slovenije in da ji je "spodletelo na vseh področjih in razmer ne obvladuje več". Zanima ga, kako bo premier obvladal kritične razmere in preprečil "popolni kaos". Premier je odgovoril, da je na vezi s podjetji, tako domačimi kot tujimi, in dodal, da vsi pospešeno investirajo v Slovenijo na področju farmacije, avtomobilske, lesno pridelovalne, IT-industrije in robotike. "Vsa ta področja so v izjemnih investicijskih ciklih," je dejal. 

Dodal je še, da je vlada obljubila, da bo osvobodila RTV, da se bodo ukinili PKP-ji, na tretjem mestu pa je bila medijska zakonodaja. "To sem dejal pred volitvami, ko je bila Svoboda potrjena in smo sestavili koalicijsko pogodbo ter smo se dogovarjali, da je to naša odgovornost." Dodal je, da je od obljub ostala le še medijska zakonodaja, ki se bo, kot pravi, rešila v nekaj mesecih. Poudaril je še, da je v Sloveniji rekordno nizka stopnja brezposelnosti.

Vprašanje o nezakonitem odvzemu otrok v porodnišnicah med letoma 1965 in 1991 

Vprašanje vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja pa se nanaša na trditve, da so se med letoma 1965 in 1991 tudi na območju Slovenije dogajali primeri nezakonitih odvzemov otrok v porodnišnicah. Zanima ga, kaj bo storila vlada, da se tragična zgodba domnevno ukradenih otrok dokončno razišče.

"Predstavnike teh mater smo v kabinetu sprejeli že lani poleti. Ne gre za to, da ta vlada ne bi naredila nič. Pričevanja so srhljiva. Ministrstvo za notranje zadeve je dalo že lansko leto navodilo, naj sodelujejo z materami. Država je materam zagotovila DNK-teste, saj so le ti tisti, ki omogočajo dejanske rezultate. Usmerjene so bile na zavod Ključ, ki materam pomaga tako finančno kot tudi psihološko skozi procese. Od 59 primerov se je po mojih informacijah zaključilo 45 primerov in od teh je bil en primer tak, kjer se je kraja izkazala za resnično," je odgovoril premier Golob. 

Golob: Dogovarjamo se o širitvi stanovanj 

Iz vrst koalicije bo premierju vprašanje zastavila poslanka Levice Nataša Sukič, povezano pa je z ukrepi proti naraščajočim življenjskim stroškom. Zanimal jo bo odziv Slovenije in Evropske unije na nezadovoljstvo z ukrepi, ki so jih za boj proti naraščanju cen življenjskih stroškov sprejele tako države članice kot EU. "Treba je narediti vse, kar lahko, da bo vsak ukrep vodil v pravilno smer. Trenutna vlada je podedovala desetodstotno inflacijo, trenutna inflacija pa znaša 3,4 odstotka. Kar se tiče nepremičninske problematike, pa skupaj z ministrstvom za notranje zadeve in gospodarskim ministrstvom pripravljamo reformo s strani najemov," je dejal. 

"Dogovarjamo se tudi o širitvi stanovanj, ne samo neprofitnih, ampak še nekaj drugih, ki jih pripravljamo skupaj z lokalnimi skupnostmi. Mislim, da tako lahko pomagamo s cenami najemnin, ki niso normalne." Poudaril je, da je v času te vlade prišlo do najvišjega dviga minimalne plače in pokojnin in da "na ta način skrbimo, da je tistih, ki so izpostavljeni revščini, čim manj".

O čem bodo odločali v DZ?

Na tokratni seji bodo poslanci med drugim odločali o predlogu prenovljenega energetskega zakona, noveli zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, noveli zakona o maturi, noveli zakona o prekrških, spremembah zakona o agrarnih skupnostih in noveli zakona o trošarinah. Glasovali bodo tudi o spremembah in dopolnitvah poslovnika DZ ter se seznanili s poročilom komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Robert Golob
Novice Golob naklonjen vnovični kandidaturi von der Leynove za predsednico komisije
Tierry Breton v Sloveniji
Novice Na obisku v Sloveniji evropski komisar Thierry Breton
Damjan Žugelj
Novice Necenzurirano: Tožilci zahtevajo sodno preiskavo zoper Žuglja in še peterico
Ne spreglejte