Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada Gregor Golobič

Sreda, 31. 8. 2011, 16.02

8 let

Golobič: Obstaja zelo velika verjetnost za zaupnico vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obstaja zelo velika verjetnost, da bo vlada dobila zaupnico, je na novinarski konferenci ocenil predsednik Zares Gregor Golobič.

Novih kandidatov za ministre in s tem zaupnice vladi v Zares ne bodo podprli, le poslanec Zares Alojzij Potočnik se še ni odločil, kako glasovati.

Pohvalil je Pahorjevo odločitev o imenovanju ministrov

V Zares se po Golobičevih besedah ne bodo opredeljevali o posameznih ministrih, temveč zaupnici vladi oz. "dopustnosti, da vlado vodi sedanji predsednik vlade Borut Pahor". Zato je Golobič tudi pohvalil Pahorjevo odločitev, da imenovanje novih ministrov veže na zaupnico vladi, čeprav je ravnal prepozno, je menil Golobič.

Kot je namreč izpostavil, je že aprila predlagal, da se predsedniki koalicijskih strank umaknejo iz vlade, a so ostali sami, kar je na koncu pripeljalo do današnjih razmer. "Ta čas je izgubljen, vlak je odpeljal, situacija je danes drugačna," je dejal.

"Nekateri resorji bodo utrpeli velike posledice"

Golobič je ob tem opozoril, da je zastalo delo na resorjih, ki so v zadnjem času ostali brez ministrov. Ti resorji bodo po Golobičevem mnenju utrpeli velike posledice pri popravkih za rebalans proračuna za leto 2012. Rebalans je sicer dokument, ki ne navdušuje, je ob tem dodal predsednik Zares, a ga bo stranka kljub temu podprla.

"Izglasovanje zaupnice bi vodilo v vegetativno stanje" Čeprav se Golobič zavzema za to, da državni zbor zaupnice vladi ne bi izglasoval, pa meni, da "obstaja zelo velika verjetnost, da je mogoče dobiti zaupnico". Ampak to po Golobičevih besedah ne bi bila zaupnica, ki bi jo vladi dala operativna koalicija, temveč "koalicija preživetja in koalicija nasprotnikov predčasnih volitev". Kot je razložil, je v državnem zboru sedaj veliko kalkulacij in aktivnosti.

Izglasovanje zaupnice pa bi po Golobičevih besedah vodilo v vegetativno stanje, "priklop na aparate za preživetje vlade", ne pa na "infuzijo, da bi dobili novo energijo".

"Namesto vlade moramo menjati politično paradigmo"

A hkrati Golobič izpostavlja, da sedaj izgleda, da ima Slovenija le eno težavo, in sicer, "kako se znebiti sedanje vlade" in da prevladuje misel, da bi ob prihodu nekoga drugega na oblast, težave bile rešene. Golobič pa meni, da bo po volitvah sledila streznitev in trd pristanek. Tukaj zato po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kako eno politiko zamenjati z drugo, ampak kako zamenjati politično paradigmo.

"Za Zares je pomembna vsebina" Na novinarsko vprašanje, kako komentira ponovno omenjanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot kandidata levice, pa je odgovoril, da je za Zares bolj pomembna vsebina, ne pa to, kdo je ta hip usposobljen, da premaga nekoga drugega. Po njegovih besedah namreč ni cilj samo "premagati slovenskega Orbana". V sedanjih okoliščinah je namreč bolj pomembno vprašanje, "kaj bo politika počela", kot pa, "s kom bo to počela".

V Zares bodo Germiča podprli Golobič je ponovil stališče poslanske skupine Zares, da bo podrla kandidaturo Ljuba Germiča za predsednika DZ.

Ne spreglejte