Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
13.54

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Robert Golob minister

Petek, 1. 12. 2023, 13.54

3 mesece

Golob v DZ poslal predloga za kandidata za ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Robert Golob | Premier Robert Golob je koaliciji pred dnevi predstavil kandidate za ministre.  | Foto STA

Premier Robert Golob je koaliciji pred dnevi predstavil kandidate za ministre.

Foto: STA

Premier Robert Golob je v DZ že poslal imeni kandidatov za ministra za javno upravo ter naravne vire in prostor. Za vodenje prvega predlaga poslanca Svobode Franca Propsa, za vodenje drugega pa aktualnega državnega sekretarja Jožeta Novaka, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Kandidata za kmetijskega ministra premier za zdaj ni predlagal.

Kdo sta predlagana kandidata? 

Kandidat za ministra za javno upravo, danes poslanec Svobode Props je zadnji dve leti pred vstopom v parlament vodil Upravno enoto Litija. 60-letni diplomirani ekonomist in magister poslovodenja in organizacije iz Šmartnega pri Litiji je bil več let zaposlen v podjetju SPL, kjer je od leta 1984 do 2010 opravljal različne funkcije. Leta 2010 je deloval kot sekretar v kabinetu ministra za okolje in prostor, leta 2011 pa kot v. d. direktorja inštituta za vode. Leta 2011 je postal generalni direktor SPL, kjer je funkcijo opravljal do leta 2019. Bil je tudi član nadzornega odbora Sklada za razgradnjo NEK, član upravnega odbora in skupščine Gospodarske zbornice ter predsednik upravnega odbora Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Ob zeleni luči DZ bo moral Props takoj zagristi v prenovo plačnega sistema v javnem sektorju in odpravo plačnih nesorazmerij. Hkrati s tem ga čakajo tudi bržkone zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki se nadejajo takojšnjih ukrepov, del njih pa že napoveduje protestni shod.

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak je funkcijo državnega sekretarja že opravljal na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor, bil pa je med drugim tudi direktor državnega stanovanjskega sklada. Univerzitetni diplomirani krajinski arhitekt je v preteklosti deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda RS za prostorsko planiranje, predsednik uprave družbe Imos Holding in direktor projekta novega stanovanjsko-poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov v družbi DRI upravljanje investicij. Je tudi prejemnik nagrade za življenjsko delo Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Ob prevzemu resorja bo tudi Novaka pričakalo nemalo nalog. Ena ključnih bo zagotovo bdenje nad izvedbo ukrepov v okviru sanacije po obsežni ujmi, ki je avgusta zajela Slovenijo. Odprto še vedno ostaja tudi vprašanje obsega in izvedbe odstrela zveri.

Predstaviti se bosta morala pred matičnimi delovnimi telesi DZ 

Ministrska kandidata sicer zdaj najprej čaka predstavitev pred matičnimi delovnimi telesi DZ. Po poslovniku DZ se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Zaslišanja kandidatov, ki bosta zapolnila dve od treh izpraznjenih mest v vladni ekipi Roberta Goloba, je torej pričakovati v prihodnjem tednu, morda že v ponedeljek.

Kandidat za ministra za kmetijstvo še neznan 

Golob pa mora še vedno sporočiti ime kandidata, ki bo prevzel vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za to funkcijo naj bi po neuradnih informacijah izbral Vojka Adamiča, a za zdaj predloga v DZ še ni. Po poročanju nekaterih medijev naj bi Golob s predlogom zaradi rokov še počakal, ker je Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti trenutno v tujini.

Robert Golob
Novice Golob koaliciji predstavil imena kandidatov za ministre
Ne spreglejte