Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2022,
18.54

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

133

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Robert Golob Jaša Jenull Tea Jarc

Sreda, 31. 8. 2022, 18.54

1 leto, 8 mesecev

Golob sprejel glavna kolesarska protestnika. Janša se je odzval na Twitterju.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

133

Robert Golob, Tea Jarc, Jaša Jenull | Sestanek s predsednikom vlade v iniciativi Glas Ljudstva (na fotografiji Tea Jarc, Robert Golob in Jaša Jenull) ocenjujejo kot konstruktiven in vzpodbuden, vlogo civilne družbe pa vidijo v tem, da postavlja ogledalo politiko, bdi nad potezami oblasti in aktivno ter strokovno sodeluje pri procesih odločanja. Za jesen napovedujejo okrepljeno delovanje na področju opazovanja uresničevanja podanih zavez ter spodbujanja k udeležbi na volitvah. Na lokalnih volitvah bodo volivce spodbujali k informiranim odločitvam glede kandidatov, na predsedniških pa bodo vzpostavili spletno orodje Volitvomat, ki bo volivcem pomagal pri izbiri kandidatov za predsednika republike. | Foto Vlada RS

Sestanek s predsednikom vlade v iniciativi Glas Ljudstva (na fotografiji Tea Jarc, Robert Golob in Jaša Jenull) ocenjujejo kot konstruktiven in vzpodbuden, vlogo civilne družbe pa vidijo v tem, da postavlja ogledalo politiko, bdi nad potezami oblasti in aktivno ter strokovno sodeluje pri procesih odločanja. Za jesen napovedujejo okrepljeno delovanje na področju opazovanja uresničevanja podanih zavez ter spodbujanja k udeležbi na volitvah. Na lokalnih volitvah bodo volivce spodbujali k informiranim odločitvam glede kandidatov, na predsedniških pa bodo vzpostavili spletno orodje Volitvomat, ki bo volivcem pomagal pri izbiri kandidatov za predsednika republike.

Foto: Vlada RS

Predstavniki iniciative Glas ljudstva, med drugim Tea Jarc in Jaša Jenull, ki sta v preteklih dveh letih postala znana kot neuradni vodji aktivističnega gibanja proti vladi Janeza Janše, so danes na sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom spomnili na zaveze, ki so jih koalicijske stranke podale volivcem. Govorili so o zdravstvenem sistemu, reformi političnega in volilnega sistema ter o urgentni depolitizaciji RTV Slovenija, so sporočili na novinarski konferenci po sestanku.

Predstavnica iniciative Tea Jarc je povedala, da jim je Golob zagotovil, da bo vlada še naprej delala v smeri uresničevanja zavez, ki so bile podane civilni družbi. Ocenila je, da se vlada glede depolitizacije RTV Slovenija drži svojih zavez, a ji "opozicija pri tem področju izjemno nagaja". 

"Pripravljeni smo na vročo politično jesen, ko bomo naše delo še okrepili," je napovedala Tea Jarc.

Janez Janša
Novice Protestniki na Kredarici napadli slovensko vlado

Glede reforme političnega sistema so se pogovarjali, kako z ustavnimi spremembami spremeniti volilni sistem v smeri preferenčnega glasu, odpoklica parlamenta oziroma odpoklica posameznega poslanca.

Predstavnik iniciative Dušan Keber je ocenil, da je vlada vsaj v koalicijski pogodbi naredila pomembne korake v smeri bistvenega povečanja financiranja zdravstva, ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ukinitvi dela zdravnikov hkrati v javnem in zasebnem sektorju ter končnega cilja skrajševanja čakalnih dob.

Nevladne organizacije bodo radikalno zagovarjale svoja stališča, politika bo jasno iskala kompromise, je dodal predstavnik iniciative Jaša Jenull. Bistveno se mu zdi, da se najboljše možne rešitve najdejo z dialogom.

Na obisk gibanja pri predsedniku vlade se je na Twitterju med drugim odzval nekdanji premier Janez Janša. Na Twitterju je postavil vprašanje, če sta Jarčeva in Jenull morda nadzornika slovenske vlade, ki sta prišla obiskat njenega člana uprave:

 

 

Ne spreglejte