Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 8. 2021,
8.46

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

356

Natisni članek

Kredarica Triglav protestniki Aleš Hojs Janez Janša Janez Janša

Sobota, 21. 8. 2021, 8.46

2 leti, 8 mesecev

Protestniki na Kredarici napadli slovensko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

356

Janez Janša | Tako se je Janez Janša odzval na provokacije protestnikov. | Foto Facebook / Posnetek zaslona

Tako se je Janez Janša odzval na provokacije protestnikov.

Foto: Facebook / Posnetek zaslona

Na najvišji slovenski planinski postojanki se je v petek zvečer zgodil incident. Skupina protivladnih protestnikov je pred Triglavskim domom na Kredarici s kamero in svetilkami obstopila ter zmerljivke namenila družbi planincev, med katerimi sta bila tudi predsednik vlade Janez Janša in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Janša je na družbenem omrežju Twitter protestnike, ki so ga žalili, danes zbodel, da so kontaminirali vrh Triglava in da so morali planinci kasneje razkužiti Aljažev stolp in skale.

Videoposnetek incidenta, med katerim so predstavniki petkovih protestnikov zmerjali predsednika vlade in ministra za notranje zadeve:

Na družbenem omrežju Twitter se danes vrstijo obsodbe nadlegovanja predsednika vlade s strani protivladnih protestnikov na čelo z aktivistko Teo Jarc, na katerih žalitve in provokacije se Janez Janša sicer ni odzval, temveč je z družbo planincev po nekaj minutah zapustil Triglavski dom na Kredarici. 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da se tudi zaradi incidentov, kakršen se je zgodil na Kredarici, ljudje ne odločajo za politiko:

Poslanka SDS Jelka Godec je dejanje protestnikov označila za primitivizem, ki se po njenem mnenju ni zgodil naključno, temveč je bil načrtovan:

Antropolog Dan Podjed meni, da so protestniki z nadlegovanjem predsednika vlade pljunili v lastno skledo in da s takšnim pristopom njihova želja, torej padec vlade, ne bo izpolnjena:

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na Twitterju zapisal, da gre za "nevarno primitivno početje", ki ga je treba ustaviti:

Poslanec SDS Branko Grims je opozoril, da so se v hribih vedno vsi lepo pozdravljali in da v steni ni prostora za sovraštvo, predsedniku vlade pa je hkrati tudi čestital, ker je še četrtič postal dedek:

Anton Olaj, generalni direktor slovenske policije, je medtem ovrgel navedbe nekaterih medijev, da naj bi Janeza Janšo in Aleša Hojsa s Kredarice evakuiral policijski helikopter:

Vodja stranke SD Tanja Fajon je na Twitterju zapisala, da razume nizkotnost, žaljivost in nesramnost, saj da jo dnevno doživlja s strani vladajoče stranke, a da to ne opraviči retorike protestnikov:

Janša in Hojs: Aljažev stolp in skale smo po dekontaminaciji razkužili, v dolino smo odnesli plastično nesnago, ki ne sodi v gore

Na dogodek se je na družbenem omrežju Twitter posredno odzval tudi Janez Janša. Ob fotografijah na vrhu Triglava je zapisal, da so po "včerajšnji kontaminaciji razkužili skale in Aljažev stolp". Protestniki, ki se kasneje soočili z Janšo in njegovimi spremljevalci, so se pred tem namreč fotografirali na vrhu največje slovenske gore. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je bil prav tako tarča zmerljivk, je medtem na Twitterju zapisal, da je pohod na Triglav trajal nekoliko dlje kot običajno, saj so morali še "pospraviti" plastično nesnago, ki v gore ne sodi:

Protestniki srečali tudi obrambnega ministra Tonina

Kot je slišati iz posnetka, so protestniki na Kredarici srečali tudi ministra za obrambo Mateja Tonina.

V NSi so dodatno pojasnili, da je šel Tonin v petek na Triglav samostojno z ekipo z ministrstva za obrambo, piše STA. Na poti navzgor je dohitel (in prehitel) protestnike, ki so mu ob tem izrekli nekaj žaljivk in se neprimerno obnašali, so zapisali. Glede dogajanja na Kredarici pa so v stranki tvitnili, da za takšno brezobzirno obnašanje ne v javnosti ne v politiki ne smemo imeti tolerance.

Ne spreglejte