Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
12. 11. 2013,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

avtošola goljufija kazen

Torek, 12. 11. 2013, 15.03

8 let

Goljufije v slovenskih avtošolah (video)

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na slovenskih cestah se vozi vsaj 150 voznikov, ki vozniškega dovoljenja niso naredili po zakonsko predpisanem programu usposabljanja, ampak ga v avtošoli kupili po ceni od 1200 do 1700 evrov.

Zlorabe ugotovljene 36 slovenskih avtošolah Slovenska policija je že v letu 2011 začela na območju celotne države preiskovati več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije pri izvajanju programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje. Po besedah Dušana Florjančiča, vodja Sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je bilo do zdaj v preiskavi, ki še vedno poteka, že ugotovljeno, da so se v 36 avtošolah zgodile zlorabe na področju izobraževalnih programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje.

V teh organizacijah so kriminalisti ugotovili zlorabe pri izdajanju potrdil za opravljen vozniški izpit. Ugotovili so, da so kandidatom denimo proti plačilu mimo predpisanega programa za ceno od 50 do 100 evrov uredili potrdilo o zdravniškem pregledu, za 150 evrov je bilo mogoče kupiti izpitne pole iz teoretičnega preizkusa cestno-prometnih predpisov, za okoli 300 evrov pa je kandidat dobil potrjen kartonček z vpisanimi urami oziroma vajami praktične vožnje. Kriminalisti so v preiskavi odkrili, da so se zlorabe dogajale tudi pri izdajanju potrdil za izvajanje programa varne vožnje za mlade voznike ter za potrebe podaljšanja vozniškega dovoljenja, pri izdajanju potrdil za izvedbo programa varne vožnje za voznike povratnike, ki jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, in pri izdajanju potrdil za izvedbo programa varne vožnje za zbijanje kazenskih točk.

S spornimi pooblastili ustvarili ugodne pogoje za izvedbo goljufij Vse avtošole, v Sloveniji jih je okoli 180, za izvajanje zgoraj navedenih programov seveda potrebujejo pooblastila, ki jim jih z odločbo podeli Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa (AVP) oz. pred njo Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Nekatere avtošole so k vlogi za podelitev pooblastil predložile dokumentacijo, s katero so dokazovale, da imajo v najemu poligone za izvajanje praktičnega dela izobraževanja na območju Avstrije. Zakonodaja, ki v praksi omogoča nadzor nad izvajanjem tovrstnih programov, pa je omejena le na Slovenijo. Tako so bili že z izdajo teh pooblastil dejansko na nek način uradno izpolnjeni pogoji za goljufije pri izvedbi programov varne vožnje v centrih zunaj slovenskih meja. Zato je policija kazensko ovadila tudi uradnika na AVP zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Fiktivni tečaji varne vožnje v Avstriji Kar 1200 mladih voznikov naj bi tako v avstrijskih centrih varne vožnje opravilo usposabljanje, ki pa se ga v resnici niso udeležili. Plačali so od 100 do 120 evrov in dobili potrdilo. Enake zlorabe so se dogajale tudi pri dodatnih programih varne vožnje za voznike povratnike. Iz obstoječih evidenc je razvidno, da je bilo med preiskavo izdanih tudi 4.515 potrdil o opravljenem tečaju varne vožnje za voznike povratnike. Pri pregledu podatkov s slovenskih poligonov pa so kriminalisti ugotovili, da je tečaj varne vožnje za voznike povratnike na poligonih v Sloveniji opravljalo samo 920 kandidatov. Cena protipravnega potrdila za voznike povratnike pa je znašala 250 evrov. Spornih naj bi bilo tudi okoli 3.200 potrdil za brisanje kazenskih točk, ki jih slovenske pooblaščene organizacije programa varne vožnje v Avstriji sploh niso izvajale. Cena za izdajo tovrstnega potrdila o izvedenem dodatnem programu varne vožnje za izbris kazenskih točk pa je znašala od 200 do 250 evrov.

Na slovenskih cestah kar 150 voznikov s kupljenim vozniškim dovoljenjem Določeni kandidati v teh avtošolah so do vozniškega izpita dejansko prišli brez celotnega procesa usposabljanja za voznike motornih vozil, ki obsega zdravstveni pregled, tečaj CPP, tečaj in izpit iz prve pomoči, teoretični del vozniškega izpita in praktično usposabljanje v šoli vožnje. Kriminalisti so ugotovili, da naj bi kar 150 kandidatov za ceno od 1200 do 1700 evrov opravilo zgolj izpitno vožnjo, pri čemer so imeli še predhodno zagotovilo, da jo bodo uspešno opravili.

Policija ovadila 26 oseb V do zdaj končanih predkazenskih postopkih, ki se sicer vodijo na območju vseh policijskih uprav v Sloveniji, je policija opravila skupno 42 hišnih preiskav, v 13 organizacijah z javnimi pooblastili pa je zasegla poslovno dokumentacijo, ki bi lahko služila kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Do 30. oktobra 2013 je policija na pristojna okrožna državna tožilstva podala več kazenskih ovadb zoper 26 oseb zaradi utemeljenega suma storitve 483 kaznivih dejanj.

Ne spreglejte