Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2011,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boris Popovič Koper

Ponedeljek, 11. 7. 2011, 12.37

7 let, 12 mesecev

Glasovi po pošti izida lokalnih volitev v Kopru naj ne bi bistveno spremenili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koprska občinska volilna komisija bo kmalu začela preštevati še glasove, ki so jih volivke in volivci lokalnih volitev v mestni občini Koper oddali po pošti.

Predsednik volilne komisije Aleksij Mužina ne pričakuje, da bi lahko glasovi bistveno spremenili izide volitev.

Boris Popovič je prepričljivo dobil tretji županski mandat, po neuradnih izidih ga je podprlo 69,21 odstotka volivcev. Skupni kandidat SD, Zares, LDS in stranke Oljka, Janez Starman, je prejel 21,61 odstotka glasov, kandidatka SLS Olga Franca 4,49 odstotka, kandidat SDS Stefan Kocjančič je prejel 1,87 odstotka glasov, še nekoliko manj sta prejela kandidat Akacij Marko Brecelj in kandidat SMS - Zelenih Dragan Sadžak.

19 svetnikov Popovičeve liste Koper je naš Popoviča je podprlo skupaj 14.166 volivcev, Starmana pa 4423. Franca je prejela 920 glasov, Kocjančič 382, Brecelj 372, najmanj glasov pa je prejel Dragan Sadžak, in sicer 206. Popovič je prepričljivo slavil na vseh voliščih, z izjemo enega, in sicer v Ankaranu, kjer ga je premagal Janez Starman. Ta je na tem volišču prejel 188 glasov, Popovič pa 153.

Zaprosil za glasovanje po pošti je bilo 42, izid tega glasovanja pa bo znan predvidoma zvečer. Teoretično bi se lahko zgodila kakšna sprememba pri razporeditvi sedežev v mestnem svetu, pojasnjuje Mužina. Zaenkrat rezultati kažejo, da bo v mestnem svetu sedelo 19 svetnikov Popovičeve liste Koper je naš, po trije svetniki SD in Oljke, dva svetnika DeSUS, po enega svetnika pa so dobili v SLS, SDS in v Zares.

Štetje glasov je v nedeljo potekalo razmeroma počasi, a Mužina zatrjuje, da ni bilo odstopanj od zadnjih lokalnih volitev. "Na nekaterih voliščih, ki jih je kar 85, so šteli tudi po dvajset različnih glasovalnih lističev, saj so potekale še volitve v svete krajevnih skupnosti, na dvojezičnih območjih pa so volili še predstavnike italijanske narodne skupnosti," pojasnjuje Mužina.

Domnevna sporna sestava občinske volilne komisije Po njegovih informacijah zaenkrat na občinsko volilno komisijo ni prispela nobena pritožba, vezana na izvedbo volitev. Pred volitvami so sicer koprski SLS in Zelena koalicija opozarjali na domnevno sporno sestavo občinske volilne komisije in pobude za fizični nadzor v času volitev naslovili na državno volilno komisijo, za mnenje o morebitnem nasprotju interesov v primeru Mužine pa so koprski SLS zaprosili tudi komisijo za preprečevanje korupcije.

Volilna udeležba na nedeljskih lokalnih volitvah v Kopru je bila 48,53 odstotna. Najvišja je bila na volišču v Zazidu, kjer je volilo 86,89 odstotka volilnih upravičencev. Najnižja volilna udeležba je bila na enem od volišč v Kopru, kjer je volilo 34,71 odstotka volilnih upravičencev.

V mestnem svetu bodo sedeli tudi trije pripadniki italijanske narodne skupnosti. Alberto Scheriani je prejel 30,84 odstotka glasov volivcev, Mario Steffe 27,03, Ondina Gregorich Diabate pa 24,67 glasov volilnih upravičencev. Svetniški kandidat Marco Apollonio se v občinski svet ni uvrstil.

Ne spreglejte