SiolNET. Novice Slovenija
0,39

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Florjančič bo predstavil rezultate dela sodišč v preteklem letu

0,39

termometer

Damijan Florjančič
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič bo predstavil rezultate dela in poslovanja sodstva v prejšnjem letu. Foto: STA

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič bo na današnji novinarski konferenci predstavil rezultate dela in poslovanja sodstva v prejšnjem letu. Ti naj bi pokazali trend zniževanja števila nerešenih zadev na vseh stopnjah sojenja, prav tako zmanjšanje števila nerešenih pomembnih zadev. Poročilo bo danes predal predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu.

Nekaj rezultatov lanskega dela in poslovanja sodišč je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič predstavil že ob začetku letošnjega sodnega leta v sredini februarja. Takrat je dejal, da so sodišča tudi lani nadaljevala trend zniževanja števila nerešenih zadev na vseh stopnjah sojenja, in to kljub najnižjemu številu sodnikov po letu 2007.

Glede na rezultate je presodil, da je slovensko sodstvo izšlo iz kriznih razmer, pri tem pa izrazil upanje, da se bo posledično počasi dvignilo tudi zaupanje javnosti v sodstvo.

Damijan Florjančič, predsednik vrhovnega sodišča Novice Primer Radonjić: Florjančič se strinja z ugotovitvami okrožnega sodišča

Florjančič predlagal vzpostavitev stimulativnega plačnega sistema za sodnike

Na drugi strani sodiščem lani ni uspelo izboljšati rezultatov na področju kazenskih postopkov. Boleča točka sodstva ostajajo tudi kadri, prostori in plače. Florjančič je opozoril, da sodstvu na področju kadrov v prihodnjem desetletju čakajo določene težave zaradi generacijske vrzeli v sodniških vrstah.

Pri tem je kot eno od rešitev predlagal vzpostavitev stimulativnega plačnega sistema za sodnike. Opozoril je tudi na neustrezne prostore, v katerih danes delajo vrhovno sodišče ter višje in okrožno sodišče v Ljubljani.

Vrhovno sodišče se je sicer v zadnjem času znašlo pod nekaterimi kritikami zaradi vzpostavitve spletnih strani nasodiscu.si in eu-drzavljan.si, za katere naj bi po mnenju nekaterih plačalo odločno preveč.

Zvjezdan Radonjić Novice Je sodnica pritiskala na sodnika Radonjića? Njun šef še preverja. #video

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Gregal / 22.05.2019. ob 09:28 +3 0

  Sodišče v Ljubljani je servis za izbrance tipa; Zoran, Janez, Balkanske bojevnike, Zdenkote, Binete, Bavčarje, posiljevalce, pedofile, preprodajalce orožja, preprodajalce drog, morilce, tatove vseh profilov....... Sodišče v Ljubljani pa krivično odloča za navadne državljane tipa; IZBRISANi, oropane mlade družinae v aferi TOKSIČNI CHF KREDITI, KOROŠKI DEČKI, VASKRSIĆ, NOVIĆ .... Temu se v Ljubljani lepo reče sodna praksa €€€€€

  +3 0
 • stranca1 / 22.05.2019. ob 08:42 +2 0

  Spet bo hvalil kako dobro in uspešno delajo. Ne bo pa povedal za koga delajo in koliko delajo, ker se to nikjer ne pozna razen pri njihovih plačah. Verjeti sodnikom in pravosodju je enako lažem in pristrankosti.

  +2 0
 • cuota / 22.05.2019. ob 10:56 +1 0

  Hvala bogu ne bo imel dosti dela...

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin